Fjodor M. Dostojevskij, Lev Nikolajevič Tolstoj
Vkládejte cokoliv co se týka těchto autorů.
Názory,kritiky,Váš názor na dopad jejich literární tvorby na společnost.
Teraz čítam Annu Kareninu a mám pocit, že Levin je Tolstého alter ego.
Dostojevskij mně v 15 letech změnil život.
Dostala jsem se k němu náhodou díky mému učiteli. Viděl, že čtu Zločin a trest, a řekl, ať si přečtu Bratry Karamazovy. Poslechla jsem a už jsem byla uvězněná. Díky tomu čtu Bibli, zajímá mě pravoslaví, zamilovala jsem si pravoslavné ikony a kostely a jinak se dívám na křesťanství. (Jsem ateista, ale v pokoji mi visí ikona.) Čtyři roky jsem čekala na cestu do Ruska, kterou jsem si v 1. ročníku SŠ slíbila. Tak jsem si nadělila cestu do Petrohradu a Moskvy (kde jsem šla cestami od jeho narození až po smrt). Taky jsem samouk v ruštině. Četla jsem Gogola, Puškina, Lermontova a chystám se na Tolstoje, Sandovou, Voltaira, Balzaka,...
No, kdybych měla vypisovat všechno (a všechny), k čemu všemu jsem se přes Dostojevského dostala a co jsem poznala, byl by to dlouhý seznam. Hodně lidí mi říká, že jsem blázen, ale on mě posunul dál, znám věci, na které bych jinak asi nenarazila.
Takže tak o FMD.
A zajímalo by mě, jestli je na tom někdo podobně? :D
Terazky: To je super!Dostojevskij byl i pro mě začátkem a vstupem do světa ruských klasiků. :)
Dostojevskij byl pro mě též vstupem do světa nejen ruských,ale též evropských klasiků,především francouzských.
Přidám svoji trošku do mlýna na toto téma. Od gymnázia, kdy jsme měli ke každé maturitní otázce z literatury přečíst nějakou knihu včetně ruských klasiků, čtu ráda ruské autory. Asi nejvíc na mě udělal dojem Puškin se svojí Pikovou dámou a jinými povídkami a samozřejmě Evženem Oněginem. Nejsem sice rusofil, i když jsem se asi dva roky na gymnáziu učila rusky ( podání učiva naší učitelky na mě, bohužel, neměl valný efekt), ale ruské spisovatele beru jako představitele ruského myšlení snažící se zprostředkovat svoje názory a postoje k událostem odehrávajícím se v jejich společnosti v dané době. Ačkoliv patříme mezi Slovany, myšlení Rusů je v některých ohledech jiné. Anna Karenina nebo Zločin a trest jsou díla, která ukazují na určitou typickou mentalitu, někdy zdánlivou bevýchodnost z určité situace zahnanou až do extrému. Jindy syrovost přinášející těžký život v Rusku. Někdy odlišné filozofické postoje.
Text příspěvku byl upraven 26.01.22 v 15:29
Vložit příspěvek