Hledám autora a stáří knihy samotné
Ahoj, hledám autora knihy Pohádka o bradatém kozlu a ušatém oslu. Přeložil z ruštiny Vl. Knittl. Nakladatelství Šolc a Šimáček s.r.o. Praha
Kniha je velice stará, objevena na půdě po dědečkovi, který zemřel v 50.letech už. První stránky informativní vytrženy. Případně mohu vložit fotografii....
Kniha je zčásti ilustrovaná od Ivana Kalužného….
Kvádr: NKC vždy pomůže...
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000576147&local_base=NKC
Já ''potřebuji'', aby vydavatelé začali u nás vydávat knihy od - Felicity Heaton
Hledám autorku, která se skrývá ( asi) pod pseudonymem Máňa Dubská.
Četla jsem svázané tři dívčí románky, spíš novely, byly krátké. Byla tam i fotografie krásné mladé slečny - Máni Dubské.
Všechny románky byly velmi aktuální a měly zřetelně edukativní podtext.
Jeden se jmenoval Jedináček. Byl o mladistvé dceři domovnice, kterou svedl zkažený spratek z bohaté rodiny.
Ta dívka si dítě ponechala, dokonce i díky mámě dokončila školu, potomka dobŕe vychovala a konec byl šťastný. ( Ten zmetek ze školy zběhl a byl z něj výpitka a flákač. Matka ho hnusně rozmazlila. )
Hajzl všechno prohýřil, nakonec nutil vlastní matku k prostituci, ta šla do sebe a poslední nemovitost odkázala tomu nemanželskému děcku.
Druhý románek byl ze Sudet, kde právě začínali řádit Henleinovci. ( Autorka byla velká vlastenka. )
No a ten třetí byl také o padlé dívce, která se s dítětem uchýlila na nějaký statek na Hané a narazila na hodnou selku, s jejíž pomocí ( a díky pilné práci ) dobře vychovala svého potomka. ( Snad se i dobře vdala , to už si nepamatuji. )
Napsané to bylo pěkným slohem, ani slovo navíc, žádné popisy přírody , hluchá místa.
Četlo se to samo a muselo to být povzbuzující čtivo pro holky z chudých poměrů, že to mohou někam dotáhnout, vlastní pílí.
Knížku mi někdo nevrátil, byla fakt krásně napsaná, předpokládám, že autorka dál psala, ale asi pod jiným jménem.
Zdravím všechny,
kdysi jako kluk jsem četl v nějakých novinách (asi) Poslední báseň Vítězslava Nezvala (tady si nejsem jist)
Nicméně verše zněli:
Věřím v svět jenž obejde se bez války
Stačí zadívat se trochu do dálky
Vidím města ověnčená zahradami
Města která lidé navrhnou si sami
Jako Goethe dům v svém slunném Výmaru
Města bez kanceláří a hlučných bulvárů
S domy u studánek, s domy u bazénů
S domy, ve kerých muž neopustí ženu...
atd... a na závěr:
v nichž se jako perlorodky řek
Zrodí časem nový zlatý věk
Znáte to prosím někdo? Z jaké sbírky je ta báseň? Je to Nezval, nebo někdo jiný?
Díky za odpoveď
Text příspěvku byl upraven 06.08.22 v 11:46
Neví někdo ze které básně je verš :
Nestůj tu, nedají
almužny potají.
Jen na náměstí.
Vždyť víš.
Zajímal by mě autor a případně jméno sbírky.
Vložit příspěvek