Hádejte autory:)
Hologram pro krále jsem vyhrála (!!!) v tombole na večírku - prezentaci vydavatelství. Hned v tramvaji jsem jej začla číst a už u 4. strany jsem si řekla: NE, NIKDY. Knihu jsem darovala naprosto neznámé osobě, a proto jsem si autora tak dobře zapamatovala.
A teď něco pro pamět dalších hadačů: Hádejte autory! No jo, jenomže co když mají tak strašně mnoho křestních jmen, že dějiny literatury je nahradily jiným názvem a "smrskly" do jednoho označení.
půl roku se tu neobjevil žádný příspěvek... Jestli tu jsou ještě nějací zájemci, nechcete tuto "diskuzi" znovu trochu rozjet? :-)
Tak abychom to tu taky trochu rozpohybovali, něco lehkého:
Kterýpak autor začínal profesní kariéru jako dělník při výrobě leštidel (bot)?
Text příspěvku byl upraven 17.07.15 v 14:49
Charles Dickens jako kluk údajně lepil v továrně etikety na krabičky s krémem na boty za šest šilinků týdně.
Přesně tak... a podle mne mu to nemálo prospělo, důkaz že dětská práce má i své kladné dopady :-)
máš babu...
žádný z geniálních románových detektivů nemůže být chytřejší než jeho tvůrce. autor kterého mám na mysli, měl údajně IQ přes 180 a je tedy nejspíš tvůrcem opravdového génia.
Text příspěvku byl upraven 17.07.15 v 22:33
ale kdepak. tento autor se dožil velmi požehnaného věku. a než se stal spisovatelem, vystřídal roztodivná povolání a zaměstnání. sloužil jako námořník na jachtě prezidenta Roosevelta. jako student vymyslel důmyslný systém studentského spoření, který se velmi ujal a přinesl svému tvůrci slušné peníze, za které si dopřál dlouhou cestu do zámoří. ještě jedna nápověda: náš autor se vzhledem trochu podobal G.B.Shawovi.
Text příspěvku byl upraven 18.07.15 v 08:16
Spisovatel se narodil roku 1875 v Itálii. Matka byla Angličanka a otec Ital. Knihy psal v angličtině i když znal plynně šest jazyků. Žil v Itálii, Portugalsku a Švýcarsku, trvale se usadil v Anglii. Zemřel v roce 1950 ve Švýcarsku. Napsal třicet jedna románů a jednu divadelní hru. Na náhrobku má vytesáno - Byl mu vrozen dar smíchu a přesvědčení, že svět se zbláznil. Začíná těmito slovy také jeho slavný román.
Rafael Sabatini? Ovšem nevím, který jeho román začíná slovy o smíchu a bláznivém světě.
no dobrá. tak já musím něco vymyslet... co třeba tohle? tento autor učinil svým povoláním dobrodružství. Vylezl na Matterhorn i na Popocatépetl, plaval ouško skrz Panamský průplav, v Gibraltaru byl zatčen pro špionáž, protože fotografoval děla v tamní pevnosti, a nakonec zahynul při plavbě džunkou přes Tichý oceán do San Francisca.
Děkuji. Takže "můj" autor byl anglický romanopisec a překladatel. Proslavil se mnohadílnou sérií románů z období napoleonských válek, ale také ceněným životopisem jednoho veleslavného malíře. Jeho vlastní životopis napsal - jeho nevlastní syn - Nikolaj Tolstoj...
no co co, musím se někdy věnovat státní správě...
Kterýpak autor si při pokusu o sebevraždu ustřelil nos?
Vložit příspěvek