-

Klub čtenářů historických románů

DISKUZE » Volná diskuze

fog
fog 05.10.2014 v 19:41

Venezia: Tisíceré díky za vložené seznamy historických románů, je to skvělé, mít vše takto přehledně uspořádané, sama bych to nedala dohromady :)

Koka
Koka 05.10.2014 v 19:46

Také Venezii děkuji za obrovský přínos, dala si s těmi seznamy velikou práci, ale pochopitelně jsou zatím neúplné, tak vybízím všechny obětavé zájemce, abychom jí pomohli. Myslím a doufám, že Venezia bude brát nové tipy do "svých" seznamů jako obohacení a nebude se zlobit, když někdo doporučí i zařazení některé z mála knih, které ona zatím nečetla :-)) Pojďme na to!

Richie1
Richie1 05.10.2014 v 20:40

Venezia, klobouk dolů. To dalo hodně práce, setřídit tolik knih podle historie. :-)

Kočičáci
Kočičáci 05.10.2014 v 21:02

Já taktéž musím poděkovat Venezii za vytvoření seznamů historických románů - perfektní práce! Už nebudu při výběrech úplně ztracená :-)

lenkaknel
lenkaknel 05.10.2014 v 21:23

Rovněž oceňuji nápad Venezie a připojuji své díky =)

Text příspěvku byl upraven 05.10.14 v 21:25

Natique
Natique 14.11.2014 v 10:24

Ahoj, včera jsem začala číst od Clavella knihu Šógun a vypadá to docela zajímavě... Nečetl jste někdo?

Richie1
Richie1 14.11.2014 v 15:07

Šóguna mám doma - čeká v pořadníku a už se na něj těším. Kdysi jsem viděl film a líbil se mi. Mám ale jen 1. díl, tak sháním druhý. A možná si koupím celou tu asijskou sérii, nebo přinejmenším první tři knihy: Šógun, Tchaj-pan a Gaidžin.

hankapimi
hankapimi 17.11.2014 v 00:10

Venezia: Můj upřímný obdiv a poděkování za vložený seznam historických románů !!!
Natique: Clavella moc ráda čtu, mám Krále Krysu, Šóguna, Tchaj-pana i volné pokračování Panský dům a Smršť. Tchaj-pan byl celkem zdařile zfilmován, (je to už starý film) a Šógun byl také zfilmován na asi 6-8 dílný seriál, velice povedený a hlavní roli tam hrál excelentně Richard Chamberlain a Král Krysa byl zfilmován jako první Clavellovo dílo - myslím, že jsem ho viděla ještě černobíle na ČT 2 v nějakých nočních hodinách... Tak ať se Šógun líbí !!!

tenax
tenax 22.11.2014 v 18:44

Právě jsem dočetl Azincourt od Cornwella http://www.databazeknih.cz/knihy/azincourt-22681 a tak mi to nedá, abych se nepodělil o zážitek, protože už dlouho jsem nečetl tak výborný román. Je to, na rozdíl od jeho několika sérií, sólo (a řekl bych i sólokapr). Doporučuji všem, kdo to ještě nečetli a zajímají se o historii. Tady jde o epizodu ze Stoleté války mezi Francií a Anglií. V příběhu mladého anglického lučištníka je všechno. Je zde popsána brutalita středověkých bitev, spousta detailů a zajímavostí ze středověkého života a způsobu myšlení, pro dámy nechybí ani romantická zápletka. Celé je to úžasné čtení, až jsem litoval, že k hodnocení mám jen pět hvězdiček.

Richie1
Richie1 23.11.2014 v 00:05

Tenax: Azincourt jsem četl a potvrzuji, že to je výborné čtení. Cornwell umí skvěle psát a navíc historicky velmi přesně. Drží se známých faktů a historii nepřekrucuje, jako to dělá mnoho jiných autorů historických románů. Od Cornwella jsem snad ještě nečetl slabší knihu, všechny má výborné.

vincek1
vincek1 24.11.2014 v 18:11

tenax, také s tebou souhlasím. Od p. Cornwella jsem přečetl hodně knih, ale tahle byla nej, jak ostatně píšeš i ty.

vincek1
vincek1 27.11.2014 v 09:49

Dočetl jsem právě knihu Ostrov kostí od Imogen Robertsonové a mohu ji vřele doporučit. Jedná se o historický příběh s detektivní zápletkou. Poutavá kniha s krásným popisem postav a krajiny z Anglie 18. století.

helenkan
helenkan 28.11.2014 v 18:34

Natigue: Šoguna jsem četla a byla jsem unešená.Moc se mi to líbilo.

Psax
Psax 07.01.2015 v 14:44

Natigue: Šógun mi spolu se sbírkou "Pár much a já" otevřel svět japonské literatury!

Text příspěvku byl upraven 07.01.15 v 15:44

helenkan
helenkan 07.01.2015 v 15:43

Psax :Zkuste Ulička tisíce květů -Gail Tsukiyama.Náhodně jsem to koupila ve výprodeji a byla jsem mile překvapená.Fakt dobrý,stojí to za přečtení.

Psax
Psax 07.01.2015 v 15:45

helenkan: Díky za tip, něco jsem o tom četl, rozhodně to vypadá zajímavě!

Jelec
Jelec 27.02.2015 v 19:14

Zdravím všechny čtenáře
Rád bych se zeptal, jestli někdo nezná knihy nebo knižní série podobné tomu co píše Cornwell, sérii Prokletí králové nebo Přemyslovská epopej situované do jiných oblastí jako jsou německé země, oblast dnešní Itálie nebo klidně něco dále na východ - Polsko a Litva, oblast Ruska, Švědska a tak dále...
Románů o historii Anglie je habaděj, něco je i o Francii (třeba ti Prokletí králové, Chlodvíkova krev), ale mě by zajímaly i jiné oblasti. Úplně nejlepší by bylo něco podle historie a historii nijak nepřekrucující a z doby středověku a novověku (ale ostatní klidně také ;) ). Nepište sem prosím historické milostné romány. Kniha v Angličtina mi nevadí.

Budu vděčný za jakýkoliv tip.

lenkaknel
Jelec
Jelec 27.02.2015 v 19:25

Možná něco z prostředí Svaté říše římské - středověk/novověk?

lenkaknel
lenkaknel 27.02.2015 v 19:29

některé romány od Vandenberga se odehrávají ve středověkém Německu
Koperníkova kletba, Odlévač zrcadel, Zapomenutý pergamen, Kejklířova žena

Text příspěvku byl upraven 27.02.15 v 19:41

lenkaknel
lenkaknel 27.02.2015 v 19:50

Ještě mě napadá Satan a smrt od Schätzinga. Víc asi neporadím, jsem spíš na starověk :-)

Text příspěvku byl upraven 27.02.15 v 20:02

reader.007
reader.007 27.02.2015 v 19:58

Vaňková - tam si určitě něco vyberete

vincek1
vincek1 27.02.2015 v 20:24

Doporučuji knihy od S,Scarrowa . Případně se podívat na diskusi Klub čtenářů historických románů.

Text příspěvku byl upraven 27.02.15 v 20:27

J. S.
J. S. 27.02.2015 v 22:55

Přiznám se, že jsem nečetl nic od pana Cornwella ani Přemyslovskou epopej, které zmiňujete, ale pokud hledáte čtivý historický román tak mohu jednoznačně doporučit trilogii
Andrzej Sapkowski - Narrenturm, Boží bojovníci, Lux perpetua.
Je to historická fantasy, ale nenechte se odradit tím fantasy prvkem, autor v uvedených knihách projevuje takovou znalost nejen historie, ale i lidských povah a některých dalších oblastí, že by mu leckterý spisovatel "klasických" historických románů mohl závidět. Pravda, místy je to čtení trochu drsné a obhroublé. Přesto však v oblasti beletrie, která se zabývá historií, pokud mohu soudit, jednoznačný nadprůměr. Doporučuji.

nightlybird
nightlybird 27.02.2015 v 23:54

Nesledoval jsem tuhle diskuzi, možná nosím dříví do lesa, nedá mi ale, abych nepřipomněl Merleho Dědictví otců, Dumase st. a jeho Paměti lékařovy a nebo zakladatele detektivního thrilleru Fevala st. a ostatně i jeho syna (ten tak trochu parazitoval na Dumasových mušketýrech). Poslední dva jmenovaní budou ale dnes asi hůř dosažitelní.
Velmi dobře se mi také četli Mobergovi Vystěhovalci, Ameriku z jiného úhlu pohledu zase mapuje Rutherfurdův New York. A Sever proti jihu je zase o jiné Americe.
Zase něco úplně jiného je Clavellova Asijská sága.
A ještě jsem si vzpomněl na Vikingy - Zrzavý Orm se mi taky dobře četl.
Historických románů ze všech možných koutů světa je opravdu tolik, že by je člověk do konce života nestačil všechny přečíst a tak je třeba to brát opravdu selektivně, podle vlastního gusta, jak pokud jde o geografické a časové údaje, tak i podle autorů.
No a tady je každá rada když ne drahá, tak problematická.

Text příspěvku byl upraven 28.02.15 v 00:00

Vložit příspěvek