12. 12.

12. 12. https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298130/bmid_12-12-yMr-298130.png 4 173 73

Kapitán Karel Krol vyšetřuje hromadnou vraždu skupiny mladých rebelantských malířek, které si říkají Wild graffiti. Jak tento masakr souvisí s incidentem, jenž se odehrál na česko-rakouských hranicích před skoro čtyřiceti lety? Následují další vraždy spojené s namalovanými extravagantními obrazy… Kniha českého spisovatele a spoluautora scénáře seriálu Kriminálka Anděl, který za svoji prvotinu Intrikáni získal Výroční cenu nakladatelství Mladá fronta v kategorii původní česká tvorba.... celý text

Přidat komentář
Hebrey
Hebrey
31.01.2023 4 z 5

Kniha se žánrově pohybuje někde mezi klasickou detektivkou, severskou krimi a thrillerem, navýc zasazené do českého prostředí. Ačkoliv šlo o poměrně odvážnou kombinaci, dá se říci, že se docala zadařilo. Za sebe mohu říci, že ačkoliv tento žánr není úplně můj šálek kávy, příběh mě zaujal a četlo se mi poměrně plynule a snadno.
Bohužel musím souhlasit s komentářem pode mnou od KnihovniceVS. To pojetí češtiny není úplně to pravé ořechové- nejen v přímé řeči, kam jistý slang vzledem k prostředí patří - ale často i v samotném vyprávění. také mi přišlo, že některé "kategorie" postav jsou jako podle šablony. Takhle vypadá, žije a uvažuje prostitutka, takto lesbička, takto policista, takto podezřelý, tak novinář.

iceVS
iceVS
22.09.2022 3 z 5

Když to není Carella nebo Maigret, tak se nějak nemůžu začíst :-)
Nečetlo se to úplně zle, ale nějak jsem nepobírala smysl té potřeby šokovat mysteriózními vraždami kdysi běžnou politickou realitu.
Víc než dějem jsem byla šokovaná spíš pojetím češtiny a gramatickými nedostatky, bohužel...


katerina5544
katerina5544
03.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Napínavá, čtivá ,ale i smutná. Propojení minulosti a současnosti se povedlo. Ještě mám doma Vor v zákoně a Zavesenou pizzu tak se těším.

Batigol555
Batigol555
20.02.2022 4 z 5

Slušně napsaná detektivka. Děj měl spád. Překvapivé rozuzlení na konci.

karin4338
karin4338
31.08.2021 5 z 5

Zaujimava, premyslena detektivka. Autor to dal s prehladom. Zaujimave boli pasaze, ked citatel nevedel o koho sa jedna. Az o par kapitol neskor sa to krasne spojilo. Vzdy sa nieco dialo a to rozuzlenie na koniec…super.

Tirisa
Tirisa
03.03.2021 5 z 5

Já jsem si čtení moc užila, takže děkuji a doporučuji!

Iki1
Iki1
22.12.2020 4 z 5

Výborně vyprávěný český (!) thriller. Autor umí gradovat a v závěru hodně překvapit. Velmi dobře hodnotím vystavěný děj (až na pár pláňat, která malinko překážela - například žena kolegyně) a autorův styl. Je fajn, že děj provází české historické reálie konce 60. let a období normalizace s přesahem do devadesátek. Co mi vadilo, byla přemíra chyb a překlepů a občasné sadomaso vražd a jejich téměř nekončící řetězec.

brabofka
brabofka
03.12.2020 5 z 5

Přečteno. Rozjezd mi přišel pomalý, rozvláčný a suchý. Až po polovině knížky, jakoby se vyměnil autor to najednou dostalo spád. Přestaly se řešit boční dějové linky (aniž by se většina z nich dořešila) a začal se řešit ten hlavní děj. Ke konci, překvapená sama sebou, jsem litovala že knížka a příběh končí. I tak za mě celkem slušná detektivka. Byť to jak to bylo na konci podané a vysvětlené, by určitě zasluhovalo lepší péči už id začátku. I tak 5*

mira399
mira399
27.07.2020 4 z 5

Obecně detektivky moc nečtu.Tohle sice nebylo vůbec špatné,ale ne na plný počet hvězd. Alespoň za mne.Příběh se četl rychle,odsýpal,žádná hluchá místa.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
12.05.2020 5 z 5

Příběh je dokonale propracovaný, nenaleznete v něm žádné nudné pasáže a všechno do sebe krásně zapadá. Co jsem osobně velmi ocenila, byla podrobnější charakteristika postav a jejich osobního života. Kniha je čtivá od začátku až do samého konce. A co se konce týče – z toho vás bude mrazit! Autora jsem doposud neznala, o to víc pro mě bylo překvapením, jak skvělý spisovatel je. Za zmínku stojí uvést, že autor se podílel na scénáři k seriálu Kriminálka Anděl.

cukrovka
cukrovka
25.01.2020 5 z 5

Skvělá mrazivá krimi z české kotliny. Příběh je čtivý a napínavý až do konce. Stále jsem otáčela stránky a čekala na spojitost se začátkem příběhu a dočkala se. Vše do sebe zapadlo.

poiu
poiu
28.11.2019 3 z 5

(SPOILER) Musím říct, že se mi kniha četla velmi dobře (až na občasné překlepy nebo hrubky, které mi málem vypálily oči - např. "stál o patro víš"), ale hlavní hrdina Karel Krol mi svým chováním až příliš připomínal Harryho Holea ze severských detektivek od Jo Nesba...

Samotná zápletka vyšetřování série vražd holek ze skupiny Wild graffiti mi přišla zajímavá, možná bych chtěla vědět více o zavražděných obětech.... Od sprejerek, přes prostitutku Stříbrnou až po novináře Daňka.....

Hrozně moc mi tam chyběl historický kontext jednotlivých vražd a vysvětlení jejich příčin.... Celou souvislost mezi čísly: 6.4., 3.7., 8.6., 12.12. se dozvídáme až na konci z novinového článku a i tak je to velmi zkratkovité.... Škoda.

===== spolier ==========
Netipovala bych, že adoptivní taťka Flak byl do celé záležitosti takto zapletený, to mě trochu překvapilo....

trudoš
trudoš
03.10.2019 2 z 5

Přijde mi, že se Vítězslav Jareš až příliš okatě pokusil napodobit model skandinávských thrillerů a umístil jej do tuzemských kulis. Jenže místo toho, aby výsledek působil atraktivně, je z toho teatrální kriminálka s tolika zaběhnutými klišé, až to tahá za oči. Včetně konspiračního závěru, který je pro spisovatele příznačný. Kdyby se vyhnul té třísetpadesátistránkové oklice s vyšetřováním a šel přímo po zloduchovi, udělal by podle mě lépe. Komické na tom přitom je, že množství uplatněných motivů autor ani nezužitkuje nebo jsou pro vlastní zápletku nepříliš podstatné. Hlavně, že v danou chvíli působí dostatečně dramaticky a šokují syrovou brutalitou.
Tvůrce zkrátka dává čtenáři koncepci, jakou zbožňují diváci pohyblivých obrázků a ono to, ejhle, nefunguje. Minimálně proto, že v televizi jsou alespoň herci, kteří dokážou něco odehrát. Tady je to jedna velká tragédie - postavy jsou zbytečně afektované, chovají se prvoplánově a často i na truc selskému rozumu. Škoda, čekal jsem výrazně víc.

EmmaKrizova
EmmaKrizova
01.09.2019 4 z 5

Policista, kterej vyrůstal v děcáku, jeho žena, úspěšná a bohatá právnička, která si všechny věci platí sama, a má poměr s kolegou, úspěšným a bohatým právníkem. Jeho parťačka, která má obličej poleptaný kyselinou, je lesba a ještě k tomu bývalá modelka. A hlavně je tam úplně zbytečně. Jeho nevlastnï otec a zároveň nadřízený, který by chtěl být policejní president. Ministr vnitra, co chodí každej den hodinu běhat a hodinu do fitka. Pak nějaký prostitutky, feťáci a tak. je tam Dubček , KGB, válka v Iráku a tak. Vraždy jak od Nesba, to se mi moc nelíbilo. Ta brutalita je už tak strašně fádní. Ale vrah by vcelku l simpatickej , a fandila jsem mu. Kniha se výborně četla, a konec byl super . Kdyby tam byli ti uprchlíci, církevní spiknutí , okultismus, kdyby měl Karel poměr s kolegyní, tak snad tomu dám i 5hvězd

Cleo De Nile
Cleo De Nile
13.07.2019 2 z 5

Já musím jít proti proudu, mně se to nelíbilo. Zaprvé to rozhodně není thriller, jak je uvedeno na obálce, ale hodně slabá detektivka. Hlavní vyšetřovatel je nesympatický, jako okopírovaný ze severských krimi, a jeho parťačka je tam naprosto zbytečně. Hrdinův osobní život mě vůbec nezajímal, což by se bohužel dalo říct i o hlavní detektivní zápletce. Autor to podle mě strašně moc překombinoval - graffiti, náboženství, utečenci, drogy... Navíc neustále skáče z jednoho vypravěče ke druhému, a ani jednoduchý styl psaní mě nedokázal vtáhnout do děje. Vyústění ve mě žádný velký dojem neudělalo. Autor zkrátka není můj šálek čaje.

Jíťa512
Jíťa512
08.07.2019 5 z 5

Konečně thriller z českého prostředí, který může směle konkurovat zahraničním titulům. Super.

zdenaR
zdenaR
31.05.2019 4 z 5

Skvělá detektivka (počtem mrtvol a lehkou morbidností trochu připomíná severské detektivky) z českého prostředí a zajímavou zápletkou spojenou s minulostí.
Oproti Hlavní roli a Zavěšené pizze zcela jiný žánr, ale stejně čtivé.
Kniha mě bavila, velmi dobře se mi četla, Karel Krol mi byl sympatický.
Budu pokračovat Vorem v zakone :-)))

prosteanett
prosteanett
26.04.2019 4 z 5

Kniha je hodně čtivá a vždy se tam něco dělo. Nedoufala jsem už ani v žádnou spojitost na konci, jelikož zápletek, dalších a dalších postav přibývalo....ale! Konec mě dostal a vše do sebe zapadlo. Tato kniha určitě není poslední od pana Jareše. Dialogy jako v kriminálce Anděl i v knize mě prostě bavily a Karel Krol ještě víc. Za mě palec nahoru ˇ

midloch
midloch
14.03.2019 3 z 5

Jako mnozí jsem i já obdržel kdysi od autora ukázku k přečtení. Ukázka se mi tehdy celkem líbila, ale na knihu jsem pak pozapomněl. Když jsem ji nyní spatřil v knihovně, rozhodl jsem se ji přečíst. No, popravdě nesdílím nadšení z většiny zdejších komentářů.

Příběh by to nebyl špatný, ale přijde mi to trošku přitažené za vlasy a postava hlavního detektiva mi byla v průběhu čtení čím dál víc nesympatická. Dále mi neseděl ani styl, kterým byla kniha napsaná. Rozhovory policistů používají dost divný žargon. Popravdě, pokud takhle policisté mezi sebou mluví, pak jsou všechny vtipy o nich oprávněné... Vrcholem pak bylo používání slov, která ani neexistují - například netuším jak přes redakci prošlo minimálně dvakrát "podpaždí" nikoliv v přímé řeči, kde by to člověk zkousnul jako hovorový výraz, ale v popisném odstavci.

Jako béčková detektivka na oddych je to dobré, ale to je tak vše. Scandikrimi fungující v českém prostředí to prostě není.

Ramiel
Ramiel
25.01.2019 5 z 5

Český detektivní thriller ze současnosti. Perfektní. Asi jsem ještě nečetl knihu tohoto ražení od českého autora. A líbí se mi to víc než Brown nebo Nesbo. Protože je to postavené na více než uvěřitelných základech z prostředí, ve kterém žiju. Hlavní hrdina Karel Krol je (sice) žánrovým klišé, tedy kovboj, který se s nikým a ničím nese*e, opustila ho manželka a problémy řeší chlastem a drogama... Přesto má v práci ty nejlepší výsledky... (Ale) prostě mu musím fandit. Rozkrývání pozadí a pátrání po hlavním loutkáři, který tahá za nitky, graduje s blížícím se koncem, kdy do mozaiky postupně zapadnou poslední kamínky, a výsledné dílo je mistrovské.