Atentát na Reinharda Heydricha a druhé stanné právo na území tzv. protektorátu Čechy a Morava
Vojtěch Šustek
První svazek komentované edice více než 500 německojazyčných dokumentů, vzniklých buď v okruhu působnosti německé politické a policejní správy v tzv. protektorátu Čechy a Morava, nebo v ústředních německých úřadech v Berlíně. Dokumenty, z nichž naprostá většina vychází knižně vůbec poprvé, jsou opatřeny doslovným českým překladem. První svazek je vybaven obsáhlou úvodní studií a editované dokumenty jsou rozděleny do dvou částí: I. Akce Anthropoidu a domácí rezistence proti Heydrichovi; II. Situační zprávy velitele bezpečnostní policie a bezpečnostní služby v protektorátu.... celý text
O atentátu na šéfa nacistické policie bylo napsáno mnoho knih, a to zejména po r.1990.Tato komentovaná kniha patří zatím k vrcholu všeho, co bylo u nás vydáno.
Jde o poctivou a trpělivou (doslova mravenčí) práci soustřeďování dokumentace zatím mnohdy z nepřístupných archivů.
Konečný výsledek si vychutnají zejména ti, kteří se o atentát zajímají systematicky a dlouhodobě . V žádném případě nejde o "líbivý thriller", ale o předložení dokumentů-důkazů, vedených zejména německou stranou.
Již začátek t.zv. "Panwitzovy zprávy" to říká jasně :
"V průběhu vyšetřování se prokázalo, že přímý a nepřímý okruh těch, kteří atentátníkům pomáhali, byl tak veliký, že nemůže zahrnovat všechny zúčastněné". Šlo zejména o členy České obce sokolské .
Protože se o atentát zajímám dlouhodobě, získal jsem nové informace:
- Gabčík a jeho nepoužitá zbraň. Zde odvedlo gestapo pečlivou práci. Ve zprávě se sice neuvádí pravá příčina nefunkčnosti zbraně, ale je vyjmenovaná řada možností, proč ze STEN Mk II. nebylo vystřeleno. Šlo o nový, zatím málo vyzkoušený automat, kde mohlo dojít k závadám. Dále se uvádí možné zůstatky nečistot při čištění zbraně (více str.768 poznámka 12.) Právě množství užitečných poznámek činí četbu nesmírně zajímavou. Závěr k tomuto bodu je jasný- při funkčnosti automatu by byl střelec ze vzdálenosti 1,5 metru 100% "úspěšný" u obou osob jedoucích v automobilu pozn.značky SS-3.
- Potvrdila se smutná role vedoucího župy České obce sokolské prof.Vaňka (Jindry). Od počátku byl odpůrce atentátu na Heydricha, navrhoval E.Moravce. To Londýn nepřijal. Po zatčení Vaněk ochotně spolupracoval s vyšetřovateli, protože dostal záruku ustoupení od nejvyššího trestu. Gestapo s ním počítalo jako s korunním svědkem v případném procesu s E.Benešem. Po válce jej komunisté využívali v pasivní podobě. Znal množství konfidentů, později aktivních komunistů. Místo pobytu ve vězení mu slíbila KSČ mlčenlivost. A vyplatilo se mu to.
-Rozhodujícím obratem v zatím neúspěšném vyšetřování atentátu byla výpověď Karla Čurdy v Pečkárně dne 16.6.1942. Vyzradil vše podstatné, zejména identifikoval nalezené věci po atentátu a oznámil jména Gabčíka a Kubiše. K tomu složení týmů Silver A a B. Ještě k tomu uvedl adresy úkrytů svých bývalých spolubojovníků.
-Pořád neznámé místo, kde se parašutisté ukrývají (chrám S,C.+M.) sdělil při hrůzném výslechu syn již mrtvé A.Moravcové, přezdívaný Áťa, při spatření dekapitované hlavy své matky, která byla uložena v nádobě s lihem. Nebylo mu to nic platné, později byl popraven spolu se svým otcem.
-Tato "taktika" se gestapu osvědčila, používali ji dále při výsleších nejbližších pomocníků, kterým ukazovali ve stejném stavu hlavy Gabčíka a Kubiše.
-Vyjasnila se "aktivita" českého četníka Karla Pulpána, který zastřelil telegrafistu Jiřího Potůčka-Tolara (Silver-A) poblíž Pardubic.
-Nechutně působí pasáže z aktivity českých občanů, stojících doslova "ve frontě" před Pečkárnou, aby gestapu poskytli žádané informace, za tuto službu obdrželi buď peníze v hotovosti, nebo vkladní knížku. Nejvyšší odměnu obdržel ve výši 5,000.000 korun Karel Čurda. Dtto informace o Tryzně za R.H. na Václavském náměstí za přítomnosti 60.000 hajlujících Čechů. Dale o"chlastačce" části českých hasičů, kdy propíjeli svůj bakšiš. Zajímavá je konfrontace tohoto lidského odpadu" při výsleších čs.trestními orgány v roce 1946.
Je toho odpuzujícího bohužel mnoho, a to jde pouze o I.díl (1042 str.) obrovsky záslužné práce V.Šusteka.
Neprosto neuvěřitelná záležitost, co do uspořádání, preciznosti, doplňujících odkazů a poznámek....autor má můj neskonalý obdiv a vděk, že se do takového díla pustil. Sami si tak můžeme udělat obrázek nad způsoby uvažování a obecně nad postupy okupační moci.....ze strohé úředničiny, z které i tak čiší nadřazenost a dávající lidské životy na roveň prostých statistických údajů někdy až neuvěřitelně mrazí.....velice autenticky působí pro srovnání i poválečné výpovědi. Těším se na druhý svazek.
Kniha která by neměla chybět v žádné knihovně čtenáře který se zajímá o odbojovou činnost v protektorátu. Bohužel na překážku je její malý náklad, doslova s ,, vypětím" všech sil jsem ji sehnal. Dává nahlédnout do mašinérie Gestapa, obsahuje veliké množství dokumentů např Pannwitzovu zprávu a mnohé další.
Připojuji se s velkou radostí k velké rodině spokojených čtenářů,
jen bohužel nevím kam dám ty další díly.
Monumentální dílo-opravdová lahůdka pro ty čtenáře, kteří se vážně zajímají o události v období tzv.protektorátu Čechy a Morava.Kniha je sestavena z doslovných překladů autentických dokumentů, které se týkají odboje a hlavně atentátu na zastupujícího říšského protektora.
Dozvíme se například, kolik lidí opravdu udal parašutista Čurda, nebo že za spolupráci při pátrání po atentátnících bylo gestapem odměněno téměř sedmdesát "obyčejných" lidí!
V knize jsou použity nejen protokoly gestapa a dalších říšských úřadů, ale také zápisy z poválečného vyšetřování, které prováděly orgány osvobozeného Československa.
Geniální dílo Vojtěcha Šustka, které obsahuje dokumenty týkající se první vlny výsadků do Protektorátu. Kniha neobsahuje jen dokumenty týkající se operace Anthropoid, ale také dalších skupin.