Jizvy plné beznaděje
Stefan Ahnhem
Nový temný případ od autora bestsellerové série s Fabianem Riskem. V apartmá luxusního stockholmského hotelu někdo zabil úspěšnou influencerku. Šlo o chladnou popravu, nebo se tu šeredně zvrtly erotické hrátky? Případ dostává na starost Malin Rehnbergová, někdejší Fabianova kolegyně, která právě prochází profesní i rodinnou krizí. Podezření padá na agresivního stalkera, pak však dojde k další vraždě a Malin začne odkrývat souvislosti obou zločinů. Smrtelně nebezpečné souvislosti... Ve hře se ocitne mnoho životů – včetně jejího.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , KalibrOriginální název:
En helt annan historia, 2022
Více mě bavila série s Fabiánem, ale ani tato kniha nebyla špatná. Na jedno odpoledne dobrý
Trochu slabší kniha, autor to rozhodně umí líp, ale když už jsem rozečetla, došla jsem, až k poslední straně. Neměla jsem velká očekávání jako tomu bývá u jiných knih a tak jsem po dočtení věděla, že bude brzy zapomenuta ...
Autor jako erudovaný scénárista vytvořil rychle ubíhající děj, kdy se nebojí skákat do různých paralelních dějů jako ve filmu - tak se vše čte poměrně dobře - ale vlastní děj kriminální je ochuzen o plytký osobní život hlavní hrdinky, jemuž je věnováno více stránek, než by podle mne bylo potřeba.
Nečekaně rychle odvíjející se děj, kdy jsem byl překvapen, že v podstatě nedostávám zdlouhavý rozbor a pomalé odhalování vraha či složitě provázané spojnice, která nám ho nakonec odhalí. Hlavní hrdinka nebyla ani sympatická ani nesympatická prostě tak nějak někde uprostřed. Takže ve výsledku jsem si knihu užil, ale určitě nezanechala stopu, že bych si to přečetl zase znova.
(SPOILER) S přečtením knihy jsem až tak velké problémy ( tak jak tady někdo zmiňoval ), ale nadšená nejsem. Konečné rozuzlení mi přišlo příliš jednoduché. A naopak jsem očekávala větší zápletku kolem smrti policisty.
Hlavní postavou na straně vyšetřovatelů je tentokrát Malin Rehnbergová, jejímž kolegou byl dříve Fabian Risk, detektiv z autorovy předchozí šestidílné série. Zmínky o něm, že se odstěhoval do jiného města, probleskly i zde. Protože knihy s tímto detektivem se mi líbily, očekávala jsem podobné dojmy i z této knihy. Bohužel nebylo to tentokrát ono. Námět resp. zápletka případu, který Malin s kolegy řešila, byla sice zajímavá a celkem neotřelá, ale její zpracování bylo takové nepřesvědčivé, povrchní, celkově se mi to zdálo nedotažené, některé otázky zůstaly nezodpovězené.
Abych pravdu řekla kniha mě celkem zklamala. Série z Fabianem Riskem byla velice čtivá a hltala jsem díl za dílem. Tato kniha mi chvíli přišla jakoby ji ani nepsal Steven Ahnhem. Děj se dost vlekl, zápletka byla celkem předvídatelná a závěr uspěchaný. Přednes Jana Šťastného a Dany Černé byl naproti tomu velice zdařilý a oba dva odvedli skvělou práci. Hodnotím jako průměr. Doufám že v příštích knihách se vrátí autor s původním nasazením.
Slušná detektivka, co měla hlavu a patu a děj odsýpal. Sérii s Fabianem jsem nečetl, takže ani nemám s čím porovnávat, ale jestliže je podle zdejších komentářů mnohem lepší než tato kniha, tak se už mám na co těšit.
Řekla bych, že nejspíš je výhoda, že nemám přečtené jiné knihy autora. Neměla jsem chuť začínat novou obsáhlejší sérii, takže jsem sáhla po samostatné knize.
Nemohu tudíž srovnat s Fabianem, takže nejspíš proto se mi kniha docela líbila.
Hrdinka mi ale bohužel sympatická není. Její chování mi připadalo velmi nelogické, obzvlášť na začátku, v druhé polovině se to zlepšilo, ale nemohu se zbavit dojmu, že je minimálně podivná vyšetřovatelka.
Nejsem si jistá,jestli jsem četla stejný příběh jako ostatní tady. Kde se bere to nízké hodnocení?? Lidi si asi spletli,že Fabian Risk není Malin Rehnbergová,o které tahle kniha je. Nová hrdinka,nový styl vyprávění,nová dějová linka. Za mě se to četlo hezky,nebyl to žádný extra thriller,ale normální kriminálka,kde se vyšetřují vraždy. A že to mělo málo stranek? Super!
Prostě klasická krimi se zápletkou. Nic víc nic míň.
Tentokrát vyšetřovatelka Malin pátrá po vrahovi bez Fabiena. Vražd je tu dost, ale pátrání probíhá celkem pomalu a dozvíme se dopodrobna, co Malin právě dělá, na co myslí a jak se v duchu snaží vyřešit osobní problémy. Není to žádný "akčňák", ale kniha se četla dobře, takže spokojenost.
Na audioknihu jsem se nesmírně těšila. Očekávání bylo tak velké! Vždyť od tohoto autora nelze očekávat nic jiného, než skvěle propracovaný příběh, no ne? S politováním však musím konstatovat, že poslech této audioknihy byl pro mne smutným zklamáním, přestože interpreti Jan Šťastný a Dana Černá, kteří mi svým hlasem hladili duši 7 hodin a 46 minut, byli naprosto výborní!
Spíše se to nějak nepovedlo autorovi. Z celého poslechu jsem měla takové smíšené a snad i zmatené dojmy. I když jsem se při poslechu vracela vždy kousek zpět, pořád mi nějak unikala pointa příběhu. Pořád jsem vlastně nechápala o co v příběhu jde, i když jsem bedlivě naslouchala.
Velmi těžce se mi vyjadřují pocity z audioknihy. Prostě mi to celkově přišlo velmi slabé. Malin a její vztah k šéfovi, Malin a její vztah k manželovi – zkrátka to nebylo ono! Ani jsem moc neporozuměla samotnému vyšetřování. Za to Malininým problémům jsem rozuměla poměrně dobře.
Já vlastně ani nevím, co bych více k tomu měla napsat. Zkrátka to bylo… slabé a matoucí. Já si z tohoto poslechu tentokrát neodnáším žádné pozitivní pocity. Jen otazníky, které by možná nebyly, kdybych si místo poslechu vybrala spíše klasickou knižní podobu.
Je mi líto, ale to je vše, co k tomu tentokrát napíšu. Prostě…prázdno.
Není to to,na co jsme u něj zvyklí, ale mně se to líbilo. Byla to taková rychlá oddechovka.
Chvílemi se mi to zdálo jako parodie na detektivku. Pracovní vztah Malin - šéf naprosto nereálný.
Četlo se to dobře , autor píše dobře . Ale někdy mi to přišlo zbytečně zmatené a nesmyslné . Není to prostě Fabian .
Z této knihy jsem hodně na rozpacích. Autor dokáže napsat skvělou sérii, která tě dokáže vtáhnout a držet v napětí a pak toto... Kniha de facto o ničem, bez napětí, bez děje... Dávám 3 hvězdy, protože určitě existují i mnohem horší knížky...ale také mnohem lepší a těch je naštěstí hodně :)
2017 | Oběť bez tváře |
2018 | Devátý hrob |
2019 | Osmnáct pod nulou |
2019 | Motiv X |
2020 | X způsobů smrti |
Fabian Risk byl super, ale Malin mě nějak nesedla, celá kniha je taková divně utahana 70%.