Osudný polibek

Osudný polibek
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215721/mid_havrani-bratrstvo-osudny-polibek-syU-215721.jpg 4 450 450

Šestnáctiletá Lila se narodila do rodiny senzibilů a jasnovidců. Ve svém osudu má napsáno, že až políbí svou pravou lásku, dotyčný zemře. Lila se proto rozhodne, že nikdy nikoho líbat nebude. Kluci ji nezajímají a hlavně ne ti z Havraního bratrstva, party bohatých studentů místní elitní školy. S těmi jsou jenom potíže. Jenže když ve své první jasnovidné vizi spatří Ganseyho, vůdce Havraního bratrstva, který má během příštího roku zemřít, nedokáže ho vyhnat z hlavy. Když se s ním pak setká tváří v tvář, polibek smrti se stane reálnou hrozbou...... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo

The Raven Boys, 2012

vivivovo
12.10.2024 3 z 5

Celkem dobrou knihu kazí absolutně příšerný překlad.

JaAnička
28.09.2024 2 z 5

Kniha stejně složitá jako přijmení autorky vás zavede do světa, v němž existují duchové, energetické linie a jeden polibek může přivodit smrt.

Kniha je to bszpochyby originální, temná atmosféra je krásně zpracovaná, záhada je napínavá a postavy jsou přijemné...avšak proč mě to nebavilo?

No, abych řekla pravdu, tak nevím. Nějak mi asi úplně nesedí ta až moc temná atmosféra a velmi pomalé plynutí děje. Neberte to jako nějakou výtku, protože sto lidí sto chutí a někdo přesně tohle miluje (vit Beladonna), ale já moc ne. Prvních cca 150 stran se nesnesitelně táhlo, postavy se střídaly jak na běžícím pásu a jako čtenáři jsme získávali tolik informací, že z toho šla hlava kolem...a to není úplně můj vibe. Ke čtení jsem se musela nutit a vzhledem k tomu, že jsem to četla v relativně těžké době a potřebovala jsem spíš únik, tohle nebylo to pravé ořechové.

Moc mě nebavila ani ta romantická linka, nepřišla mi moc nosná a ani akční či nějak zábavná. Což je škoda. Párkrát jsem viděla, že knihu porovnávali s Šest vran nebo Devátým spolkem a no...teda úplně nevím, minimálně za mě je toto propadák a další díl si rozhodně nepřečtu.

lilites
20.09.2024 3 z 5

Ze začátku jsem si říkala, že jsem se asi měla knize vyhnout. Napadlo mě rčení,, mnoho povyku pro nic,, jelikož se kniha v začátku nesnesitelně táhla, opakovalo se pořád to stejné dokola a prvnich 100 -150 stran bylo celkem utrpení..

Pak však nastal zlom a knížka si mě podmanila, příběh začal být napínavější zajímavější a také strašidelnější ..

Hledání energetické linie a její probuzení, možnost vzkříšení starodávného krále, který vám prý dokáže splnit jakékoliv přání, čtyři zvláštní kluci a Blue- dcera jasnovidky, která nesmí políbit svou pravou lásku...

Nakonec se z toho vyklubal celkem zajímavý a čtivý příběh s velmi napínavě otevřeným koncem a já se už moc těším na další díl...

Patrochilles
12.09.2024 5 z 5

Havraní spolek naprosto zbožňuji. Na knihu jsem přišla víceméně náhodou, ale pak jsem ji měla přečtenou asi za tři dny. Má dost vibe jako Šest vran, což mi přijde super, a rozhodně doporučuji :)

Hatshepsut
08.09.2024 4 z 5

Zajímavý začátek fantasy série, který je plný tajemství, záhad a jasnovidectví. Trochu zavádějící štítky, kde je láska a romantika, jelikož ta je v tomto prvním díle spíše velmi okrajová. V knize najdete přátelství party studentů a jedné dívky z jasnovidecké a senzibilní rodiny, které spojí hledání tajemství a temné energie, která se skrývá v okolí města Henrietta. Příběh, který má celkem našlápnuto, ale jaké bude pokračování?

Ancees
15.08.2024

Co k Havranímu spolku vlastně říci. Už vás někdy napadlo, jaké by to bylo políbit někoho, a tím polibkem ho zabít? Přesně to totiž rodina jasnovidců Blue říká, jakmile se to stane a Blue se zamiluje, nastává problém. A tak se Blue klukům vyhýbá a až do určité doby jí to nepůsobí žádný problém. Až do chvíle než potká roztomilého Ganseyho.
Víte s čím já osobně mám velký problém? Když kniha postrádá akci a spád, a neříkám, že tato kniha ho neměla, ale její začátek byl na můj vkus extrémně pomalý, extrémně popisný a hodně nezáživný. První třetina je doslova utrpením, které musíte překousat zda-li se chcete dostat k jádru věci. Pak se zde objeví romantická linka, která určitě potěší mnohé čtenáře, jelikož je mají rádi a příběh začne být akčnější. Já ale osobně nevím , zda mi to stačilo. Kniha má nádhernou ořízku a celý její vizuál je skvělý, jen nevím jestli nutně budu chtít přečíst všechny další díly. Kniha má mít 4 díly a osobně mě zajímá co u hlavních hrdinů nastane, zároveň jsem ale možná lehce zklamaná. Zároveň mě úplně neupoutaly postavy jako u jiných knih, že bych si k nim vybudovala nějaké silné pouto, což u příběhů miluji. Kniha hodně poukazuje na sílu přátelství i lásky , takže komu nevadí pomalý rozjezd, pak se kniha bude určitě líbit.

Dokážete si představit , že byste svoji první lásku zabili svým polibkem? Co byste dělali, abyste odvrátili svoje prokletí?

Za knihu mnohokrát děkuji @albatrosmedia

hanina.k
12.08.2024 3 z 5

Kniha mě okamžitě oslovila krásnou obálkou a ořízkou, následně mě zaujala anotací. Bohužel mě kniha zklamala. Málokdy se do čtení nutím, ale tady to bohužel tak bylo, přišlo mi to překombinované a až moc snaživé, pokud to tak mohu říct. Kniha mi zkrátka nesedla, ale to neznamená, že se nemůže líbit právě vám. Není kniha, která by se líbila všem a ten černý petr tentokrát vyšel na Havraní spolek. Mrzí mě to a doufám, že druhý díl bude lepší.

AnnaKreon
03.08.2024 4 z 5

Série Havraní bratrstvo u nás vyšla už jednou, před 10 lety. Nebo alespoň první dva díly a já si je moc chtěla přečíst, bohužel jsem se k tomu nedostala. Nakonec se na mě štěstí usmálo a série začíná vycházet znovu.

Hlavní hrdinkou je 16letá Blue, která se narodila do rodiny jasnovidců. V osudu má vepsáno, že až políbí svoji pravou lásku, dotyčný zemře. Rozhodne se tedy nikoho nelíbat a o kluky se nezajímá. Tedy až do té doby, dokud ve své první jasnovidné vizi nespatří vůdce Havraního bratrstva Ganseyho, který má během roku zemřít. Nedokáže na něj přestat myslet a když se setkají tváří v tvář, polibek smrti se stává reálnou hrozbou.

Vím, že názory na tuhle knihu jsou celkem rozporuplné. Četla jsem hodně pochvalných recenzí a dokonce i dost těch ne úplně nadšených. A chápu asi oba názory. Trvalo mi celkem dlouho, než jsem se dokázala začíst a ani pak se toho v knize úplně nedělo tolik, kolik jsem čekala a možná bych i ocenila kdyby byla o trochu kratší. Ale i přesto v sobě má něco, co mě hnalo ve čtení dál a dál a vlastně i přes ne úplně akční děj se mi to dost líbilo. Důvodem může být ale i to, že jsem dlouho nečetla ya fantasy. Těžko říct.

Hlavní postavy mi byly sympatické, i když myslím, že každému jednomu by pár výchovných občas neuškodilo. Navíc mám moc ráda hrátky s časem a časovými smyčkami a tady jsem to dostala. Kromě tedy zbytečně zdlouhavých scén a občasných hluchých a nudných míst nemám úplně moc co vytknout a já osobně se do dalších dílů určitě ráda pustím a moc se těším.

Za zaslání knihy v rámci spolupráce děkuji nakladatelství Albatros.

Cejinka
31.07.2024 4 z 5

Mé čtecí setkání s Havraním spolkem se teď konalo poprvé i když už kniha u nás vyšla mnohem dříve (pod jiným nakladatelstvím). Na příběhu je znát, že se jedná o starší fantasy, protože se naprosto vymyká všemu, s čím se setkáváme v současné literární tvorbě. Je to ten typ příběhu, kterému jsem musela přijít na chuť a nechat ho v sobě "dozrát" abych ho dokázala náležitě ocenit. Trvalo mi minimálně čvrt knihy než se mi podařilo se nějak začíst a nechat se vtáhnout do příběhu, což je na mě docela dlouhá doba. Tu správnou dynamiku, kdy mě to konečně začalo bavit byla situace, kdy se konečně propojí děj dvou hlavních postav - Blue a Ganseyho (a jeho party samozřejmě). Na knize je opravdu znát, že se jedná o naprosto jinak psaný příběh - je pomalý, pomalu se vyvýjí, je hodně zaměřen na tvorbu postav a jejich vztahů, není přehlcen akcí, ale naopak je takový zadumčivý, temný a dost takový.. prostě jiný. Čtenář se u toho musí opravdu soustředit a musí si umět vychutnat tu atmosféru, kterou autorka buduje a která prostě funguje. Ano, přiznávám, že mi tam chyběl nějaký ten "boom" ten šílený cliffhanger, kdy si řeknu "kde je druhý díl?!". Tohle tam prostě nebylo, ten příběh plyne a udržuje si ten svůj temný pomalý rytmus a drží se ho až do samého závěru, kdy autorka sice lehce něco nakousne, ale není to, alespoň pro mě to nebyl, žádný úplně totální zvrat ze kterého bych nemohla spát a to mě trochu mrzí. Příběh je to ale krásný a je důležité k tomu přistupovat s nadhledem, že to není žádný - bum, prásk, bum, ale pomalu a postupně se to vývýjí. Jedná se o moc krásný příběh, kde má velkou váhu přátelství, které tam je naprosto dokonalé. Všechny postavy tam mají svůj prostor a každá je zajímavá něčím jiným. Svět a městečko Herriety (píše se to tak?) je úžasně vykresleno, popsáno a je to takové mrazivé. Magie tu funguje úplně jinak a jak to je jiné, tak se mi to prostě líbilo a hlavně to prostě fungovalo! Ano, je to pomalejší kniha a je to takový (doufám) předvoj nějakých větších událostí, které nás čekají v dalších dílech. Myslím si, že kdo má raději knihy plné akce a různých zvratů, tak se tímhle bude muset chvilku nějak prokousat a nebo mu to vůbec nesedí, protože opravdu v tom bude muset hledat úplně něco jiného než akci a boom prásk. Pro mě to ale byla vítaná změna a zas úplně jinak vyprávěný temný a dojemný příběh.

dam.si.knihu
29.07.2024 2 z 5

Tahle novinka, která u nás před chvilkou vyšla má skvělou anotaci a nádhernou obálku a navíc mě oslovilo i to, že se romantická linka podobá té v Kruťasovi. Navíc má na GR 4 hvězdičky.

Tentokrát se nepřipojím ke kladným ovacím, protože mně to nesedlo ani trochu. Musím říct, že dlouho se mi nestalo, abych se do čtení nutila tak, jako u Havraního spolku a četla příběh tak dlouho a neměla vlastně žádnou chuť číst něco jiného. I když autorka si pro svůj příběh vybrala originální téma, tak mi vůbec nesedlo zpracování. Třičtvrtě knihy se nic nedělo a posledních sto stránek bylo „živějších“. Ani jedna postava mi nepřirostla k srdci, chyběla mi nějaká jiskra hlavních hrdinů a celkově dynamika příběhu.

Nechci tady příběh shazovat, neboť vím, že si najde a našla spoustu čtenářů, ale pro mě to bylo sáhnutí těsně vedle a bohužel tak nemůžu hodnotit kladně. Sto lidí - sto chutí. :)
Za knihu díky albatrosmedia! #spoluprace

Theryinka
29.07.2024 5 z 5

Tak tahle knížka je naprostá pecka
Hodně se mi líbil čtivý styl psaní, prostředí, magie... Ach ta magie!

Příběh je o partě kluků ze střední školy, kteří se snaží najít a probudit magickou linii a o jejich kamarádce Blue - dceři jasnovidky.
Příběh je mysteriózní od začátku - předtuchy o nevyhnutelné smrti jednoho z kluků - až dokonce.... To vám neřeknu, jak to dopadlo.

Každopádně se mi líbilo vše, od prvního písmenka do posledního a už teď potřebuji další díl!!!
Knihu moc doporučuji a dávám 10 z 5ti

broskev28
15.07.2024 4 z 5

Zuřím a vztekám se, protože po dočtení téhle knihy jsem zjistila, že všechny tři další díly téhle série jsou k dispozici pouze ve slovenštině. Nakladatelství Argo má u mě velké tučné mínus, protože mně se Osudný polibek četl skvěle a vůbec jsem nepochybovala, že se pustím i do dalších dílů. Tohle je podraz na nás čtenáře, já sice slovenštinu celkem zvládám, ale nemám možnost se dostat ke slovenským knihám, takže pro mě série skončila.
Anebo mám jiný nápad: pojďme písemně a mailově „bombardovat“ nakladatelství Argo, ať pokračuje ve vydávání série. Kdysi se nám čtenářům něco podobného povedlo se sérií Tetování krví u nakladatelství Fragment – pravda, tam šlo jen o vydání posledního dílu, kdežto tady chybí tři knihy, ale i tak bych to nevzdávala.
Případně řízená pomlouvačná kampaň: fuj Argo, hanba!!! Fakt jsem naštvaná.

Marta1996
07.07.2024 4 z 5

Dlouho, dlouho mi trvalo zvyknout si na autorky styl, ale nakonec se to povedlo a já musím říct že atmosféra, kterou chtěla autorka navodit, byla udělaná skvěle.

Kate3003
01.07.2024 3 z 5

Do knihy jsem měla trošku problém se začíst, protože se rozjíždí opravdu velmi pozvolna a celkově styl psaní není úplně čtivý. Je zde dost vycpávky a popisů, ale málo dialogů. Děj sledujeme z tří různých pohledů, kdy bych řekla že dva jsou ty hlavní, které se pravidelně střídají a občas autorka přidá třetí asi aby nám to více zamotala.
Zápletka tykající se odhalování záhady energetických linií i vše kolem duchů, posmrtného života a jasnovidectví bylo zajímavé, ale autorka se možná snažila natlačit až moc témat dohromady a někdy jsem se v tom ztrácela. Jedná se o první díl tetralogie, takže je to takový ten úvod do celého světa, ale některé části mi přišly zbytečné a nic neříkající.
V knize je poměrně dost postav, ale autorce se povedlo většinu z nich poměrně dobře rozlišit, takže jsem si je mezi sebou moc nepletla, což beru jako velké plus. Hlavní postavy byli poměrně sympatické a bavila mě jejich dynamika. Zaujalo mě, jak byla vykreslena Blue, taková normálně nenormální středoškolačka, která není tak úplně typická hrdinka YA knih.
I když některé části knihy byli trošku krkolomné tak jsem zvědavá na další díl. Pořád totiž zbylo dost nezodpovězených otázek.
Za poskytnutí knihy k recenzi velmi děkuji Albatros media

DreamerX9
30.06.2024 1 z 5

Zcela souhlasím s předešlým komentářem. Na knihu jsem se těšila , byla velmi propagovaná a chválená jako jedna s největším hodnocením. Líbila se mi originalita světa ale tím pozitivní hodnocení bohužel končí. Začátek vypadal slibně ale od té doby se kniha velmi vlekla, dějově za mě zmatená a nezáživná a někdy v půlce kniha zcela ztratila můj zájem a to i zbytečnými dialogy. Jsem si jistá že kniha má potenciál ale za mě autorka ze slibného začátku utekla do "už mě ani nezajímá jak to dopadne" konce. Třeba v pokračování?

Red-haired
26.06.2024 1 z 5

Až se mě někdo zeptá, jaký typ fantasy knih mi sedí nejméně, už vím, kterou knihu budu uvádět jako příklad. Hned na začátku mi bylo jasné, že s tímto stylem psaní si já rozumět nebudu. Text byl jaksi krkolomný, kolikrát jsem si věty musela číst 3x, abych pochopila, co se autorka snažila popsat. Plný popisů, zvláštních přirovnání, chudý na dialogy a navíc v mé neoblíbené er-formě. Juch! Naprosto chápu, o co autorce šlo. Pokud máte rádi hodně atmosférické příběhy, které na vás mají zapůsobit spíš navozením pocitů mysteriózna a magična, určité jedinečnosti na úkor odsýpání děje, pak byste si těch 300 stran rozjezdu, než se k nějaké „akci“ dostaneme, mohli užít. Já bohužel ten typ nejsem.

Na formu jsem si zvykla až v půlce, ale ani po dočtení jsem si z příběhu nic neodnesla. Naopak jsem si po dočtení říkala – K čemu to teda všechno bylo?! Ani po 420 stranách jsem se nedokázala ztotožnit s motivací hrdinů k pátrání po králi.

Udivuje mě, že se někteří čtenáři zmiňují o romantické lince, protože za mě tam žádná nebyla. Pouze parta kamarádů. Ani na ždibec chemie jsem nenarazila.

Jedinou zajímavostí na celé knize byl za mě příběh Noaha, a taky ve mně jako jediný vzbudil nějakou silnější emoci.

Hodnotím 1,5/5* - ano, je to hodně slabé, chápu, co může být na příběhu atraktivní, ale mně to smysl nedávalo a čtení mě extrémně nebavilo.

JustVea
23.06.2024 4 z 5

Tato kniha pro mě byla velmi překvapivá. Slyšela jsem o ní spoustu nadšených komentářů a tak jsem si ji nakonec pořídila. Když jsem se do ní začetla, okamžitě mě překvapilo, jak je kniha psaná. Vyprávěním mi to připomínalo film, kdy sledujeme celkový příběh, nikoliv jednu stěžejní postavu. Ze začátku jsem si tím nebyla jistá, ovšem během chvilky jsem tomu začala rozumět. Tento styl vyprávění knize propůjčil hlubší atmosféru. Je těžké to vysvětlit, když knihu jste knihu nečetli, ale určitě je to velmi osobité.
Příběh jako takový byl velmi tajemný a poutavý. Nebyla to kniha, která by mě naprosto uchvátila, ale na druhou stranu ani nejsem zklamaná. Jsem ráda, že jsem měla možnost s knihou strávit strávit krásné chvilky plné tajemna.

Lutzinka
21.06.2024 3 z 5

Humbook tip? Tohle?
Za mě je to naprosto průměrná young adult kniha.

Styl psaní mi moc nevyhovoval, chvílemi není jasné kdo říká co a překlad s množstvím překlepů taky moc dojem nevylepšuje.

Chválím ale postavy havraních kluků, ty se mi líbily. Jejich přátelství a charaktery mi přišly dobře vykreslené. Má to chvílemi atmosféru a zajímavý děj.
Celkově to špatné určitě není, ale znovu bych to číst nechtěla.

Book_adam_73
19.06.2024

Havraní spolek
Toto je kniha, která má nádhernou atmosféru. Dlouho jsem nečetl něco, co by mě takhle vtáhlo do děje díky nádhernému prostředí. Jelikož je příběh zasazen do našeho světa je i uvěřitelný a ačkoli jsou tam magické prvky tak byste věřili, že se to v našem světě odehrává. Ta magie tam není na sílu natlačená, naopak pomalu roste jak se o ní dozvídáme víc a víc informací.
Po jazykové stránce je knížka taková rozporuplná. Na jednu stranu si krásně hraje se slovy a působí magicky na druhou stranu ten překlad je problematický v tom, že se do něj těžko dostává a těžko se do něj začte.
V postavách jsem měl na začátku bordel ale pak jsem se s nimi zžil a pak to bylo dobré. Romantika mi vyhovovala. Nebyla nacpaná na sílu a dávala smysl.
Celkově knohu můžu doporučit. Samotné označení humbooktipu bych ji nedal ale své oddané fanoušky věřím že si najde. Navíc má knížka nádhernou ořízku

Za reading copy děkuju @humbook_blogeri a za finalní verzi knihy @albatrosmedia #spoluprace

Veruza
11.06.2024 3 z 5

Na tu to knihu jsem se docela těšila a nejen kvůli krásné ořízce ale docela mě zklamala. Na začátku se nedělo skoro nic zajímavého ale tak na 100.stránce se už to začalo rozjíždět a začalo to být zajímavé. A ani mi moc nevyhovoval styl psaní . Ale už se nemůžu dočkat na další díl protože skončilo to docela napínavě a já musím zjistit co se bude dít dál.