Husité - Ve znamení kalicha
Veronika Válková
![Husité - Ve znamení kalicha Husité - Ve znamení kalicha](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135353/bmid_husite-ve-znameni-kalicha-ZUr-135353.gif?v=1576411643)
Kouzelný atlas Putování časem série
Další dobrodružství v minulosti! Kouzelný atlas nás tentokrát přenese přímo na Vítkov, kde se právě schyluje k bitvě. Bára se spřátelí s práčetem Borkem a podnikne s ním dobrodužnou cestu do Tábora. Jak se jí bude líbit život v husitském městě?
![Snílek1980 Snílek1980](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další dobrodružství Báry, které jsem si velmi užila. Je pravda, že jsem zpočátku pochybovala, jestli mi zrovna tahle knížka může dát něco nového. Přece jenom jsem o husitech viděla dost filmů. Navzdory tomu mě popis života v husitském Táboře vysloveně bavil, i když se tam toho zase tolik nedělo. Ono mi běžný život obyčejných lidí v historii připadá leckdy minimálně stejně zajímavý jako slavné bitvy. Moc se mi líbilo, že se autorka nebála ukázat i odvrácenou stranu kališníků. Tedy to, jak moc byli uvnitř rozdělení do jednotlivých frakcí, a že jejich činy byly leckdy stejně strašlivé a nespravedlivé jako jejich protivníků. Viz napadení ženského kláštera, o kterém Báře Borek naštěstí jenom zběžně vyprávěl, protože detaily by se pro dětskou knížku zcela určitě nehodily. Vida, i tentokrát jsem se dozvěděla pár zajímavostí, které mi snad pomohou doplnit mozaiku tehdejší doby.
![Badun Badun](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Čtu to dětem před spaním, jim se to líbí. Možná i proto, že některé odstavce, co neposouvají děj a jejich smysl chápe jen autorka, vynechávám. Když vidím jak je autorka plodná, tak jí trochu podezírám z neochoty si to po sobě přečíst, aby už mohla psát něco dalšího. Stejně tak mi nedává smysl a i děti se pořád ptají, proč mají obě hlavní hrdinky stejné jméno Bára a Barča nebo Barbora. Těžko se mi ta knížka hodnotí, protože mám pár výhrad k logice děje a dost ke stylu psaní, ale dětem se to líbí.
![Zemlja Zemlja](https://www.databazeknih.cz/img/users/42_/426956/m_zemlja-6608f451e7343.jpg?v=1711862866)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Bezva knížka pro mládež o životě v době husitské revoluce - bitva, život v Táboře. Náhled, jak to tehdy děti měly těžké. Dobře se to čte.
![Kikulka97 Kikulka97](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Borek byl docela sympaťák, knížka byla velmi svižná a nadchla pro dané období,ale nezahltila informacemi.
![martin č. martin č.](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13483/martin-c-I2Q.jpg?v=1642519763)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je pravda, že v tomto díle působí Bára ve srovnání s dalšími díly poměrně hloupoučce (pravda, je to teprve třetí cesta), ale jako příběh dobrodružného putování s práčetem Borkem se to čte moc fajn.
![Adam2021 Adam2021](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/351587/m_adam2021-ckP.jpg?v=1680540742)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krásný a poučný příběh. Jednu hvězdičku odebírám kvůli Bářině blbosti. Na to, že byla už potřetí v minulosti a seznámila se i se středověkem, by jí mohlo dojít, že u Husitů, opravdu nebude kohoutek na vodu, nebudou mít prací prášek (ani ten "běžný") a taky by ve svých dvanácti letech mohla vědět, co je to církev.
![Pavlína197 Pavlína197](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313177/m_pavlina197-89m.jpg?v=1655319124)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihu si vybral syn, abych mu ji četla před spaním. Moc se mi do ní nechtělo, ale musím říct, že mě docela příjemně překvapila. Příběh je dobrodružný a napínavý a přitom je v něm vše podstatné z historie husitských válek i zajímavosti z každodenního života husitů. Co mi trochu vadilo, byla sem tam předlouhá zamotaná souvětí.
![WendyWriter WendyWriter](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kniha mě celkem zaujala a byla i čtivá. Jako dítě mě hodně bavila,ale Bára mě svou hloupostí přímo vytáčela a chvílemi jsem ji vážně nemohla vystát. Knížku jsem původně četla jen proto,že jsem se chtěla dozvědět něco o historii Tábora.
Taky jsem nemohla pochopit,proč v knize vystupovaly hned tři Barbory..(kočka Barča,hrdinka Bára a tajuplná Barbora)
![Isew Isew](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62887/m_62887-ulA.jpg?v=1528442673)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Další ze série velmi čtivých a zajímavých knížek o minulosti. Bavilo to i dceru a sama si žádala pokračování. Na její popud jsme začaly číst další knihu o husitství - Sehni se pro kámen. Mám ráda takto pojaté knihy, protože se děti nenásilně dozví mnoho z období, o kterém by se dověděly něco málo z učebnice či z výkladu učitele. A za to velký dík.
![otula otula](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28686/otula-7YH.jpg?v=1540933436)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Asi nejslabší díl série ve kterém mě ale ze všeho nejvíce vytočila otřesně zprzněná „citace“ veršů od Jaromíra Nohavici. Blahosklonně přehlížím pravopisné chyby, kterých se autorka dopouští (nemyslím ty úmyslné v Bářiných poznámkách), ale tohle mě tedy nadzvedlo ze židle...
![lemur007 lemur007](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/262577/m_lemur007-0Ua.jpg?v=1548776709)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihy Veroniky Válkové se mi líbí a obdivuju, že se Bára dokázala dostat až na místo kde byl Borek vězněný a to šla i v noci.
![Páájinka Páájinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pěkná kniha. Ale tentokrát mě zklamalo, že to nebylo tak super jako vždycky. Jak tam Barča cestovala i jinam, tak ten příběh byl docela o ničem.
![Barik05 Barik05](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/213395/m_barik05-nqm.jpg?v=1555661382)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Hlavní hrdinka mi přišla, s prominutím, blbá. Řekněte mi kdo v šesté třídě neví co jsou to husité a církev? Ale jinak kniha byla hezky napsaná a dobře se četla.
![Madli Madli](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/242686/m_madli-IHK.jpg?v=1617730882)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tako kniha je pěkná jako všechny ostatní, ale přišlo mi že Bára je hloupá a že ve vlastivědě nedávala vůbec pozor. Proto jenom 4.
![any333 any333](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/138965/m_any333-j7P.jpg?v=1658476218)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V tomhle díle se Bára dozvídá něco málo o tajemství atlasu, nachází si vhodného kandidáta na sourozence a udivuje mě o své neznalosti.
Sice je pravda, že o vlastivědě zrovna moc velký pozor nedávala, ale snad nevědět, co je to Písmo Svaté a město Tábor si plést se skautským táborem, je na její věk trochu na pováženou.
![annamc annamc](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tuhle knihu jsem četla z celé série jako první a moc se mi líbil.Hned mě vytáhla do děje a měla jsem jí přečtenou raz dva.Hezké;)
![Pavlnka Pavlnka](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49668/m_pavlnka-vXv.jpg?v=1636564457)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zatím pro mě nejslabší díl série. Vím, že to je dětská literatura, ale tentokrát se Bára jeví jako totální nevzdělanec :o. Trošku zklamání, ale těším se na další díly.
Jako…
Zatím asi nejslabší Bárovka kterou jsem četla. Ale nebylo to špatné, ale trochu mě mrzelo ze mě zrovna moc nebavil díl o husitech, o kterých jsem se tak moc ráda učila. (Nejsem šprtka, ale naše paní učitelka učí tak zábavnou formou…) Upřímně bych této knize dala i menší hodnocení, ale když to je zrovna Bárovka…
Přimhouřím oči.
;)