Famfrpál v průběhu věků
Kennilworthy Whisp (p)
Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Reprint příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku. Uvádí ji předmluva ředitele bradavické školy Albuse Brumbála a najdete v ní i reprodukci výpůjčního lístku z bradavické knihovny. Autorem této příručky je expert na slovo vzatý, kromě ní napsal např. knížky Lítá jako šílenec, Potlouky v akci či Studie o strategii obrany při famfrpálu. Jeho příručku vysoce oceňuje jak Albus Brumbál, tak Batylda Bagshotová (autorka Dějin čar a kouzel), ale i Zlatoslav Lockhart a další významné osobnosti kouzelnického světa.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2001 , Albatros (ČR)Originální název:
Quidditch Through the Ages, 2001
Kratší knížka, ale ono to stačí, protože téma by při větším počtu stránek asi nudilo. Bavilo mě, že jsem se dozvěděla, jak vlastně famfrpál vznikl, a bylo mi líto těch ptáčků, předchůdců zlatonky, kteří museli v podstatě vyhynout, aby si kouzelníci začali vyrábět normální míček. Knížka se věnuje i vývoji dalšího nezbytného náčini k hraní famfrpálu, tedy létajících košťat. Dozvíme se, jak se jmenují jednotlivé modely a jaké byly nebo jsou jejich přednosti. To už mě moc nebavilo, no. Famfrpál v průběhu věků je ale fajn doplňková knížka ke světu Harryho Pottera a vydělala dost peněz na dobré účely, takže chválím.
Fajn knížečka popisující historii famfrpálů a létání obecně, nevynechává kluby apod., včetně rozvedení některých momentů naťuknutých v hlavní knižní sérii.
Metlobal/Famfrpál v priebehu vekov je milá, malá knižka zo sveta HP, ktorá poteší každého zarytého fanúšika. Samozrejme, do života vám toho príliš nedá a pokojne mohla byť aj obsiahlejšia, ale takáto jednohubka mne osobne veľmi sadla. Nenudila, poskytla základné informácie o vývoji metlobalu a občas aj rozosmiala.
Miluji HP a vše kolem něj. Tato kniha tedy byla jasným cílem, co si přečíst okolo kouzel dál. Do knihy jsem se začetla tak, že jsem opravdu začala věřit, že Famfrpál existuje a čtu historii opravdového sportu.
Kniha by neměla chybět v žádné knihovně milovníka kouzel.
Dostali sme so synom darom v trilógii a vravela som si, no... športová tématika, to bude boj... A nebol! Šlo to, náhodou to bolo hodne zaujímavé a bavila som sa aj ako dospelá. Autorka je proste borec!!! Také široké spektrum tém rozvinúť do detailov a prepojení okolo fenoménu Harryho Pottera. Fakt klobúk aj parochňu dolu, to je Talent s veľkým, obrovským T!
Dějiny famrfpálu od jeho úplného začátku. Opět - kniha skvěle doplní dílky do skládačky kouzelného světa. Mě se příběhy mladého kouzelníka moc líbí, jsem proto ráda za každý takovýto další počin.
Dobrá knížka, ti co si přečetli/viděli Harryho Pottera a mají rádi famfrpál, je to dobrá volba. Dozvíte se jak famfrpál začínal, zajímavosti......
Přečtěte si
Harry Potter je nej, bavil mě víc než tahle knížka
Ale tahle je taky super
Ze začátku jsem si říkala že super knížka ale druhá polovina byla spíš o jednotlivých družstvech což mě moc nenadchlo ale jinak dobrý. Záleží na tom jak ten človek co to čte má rád famfrpal.
Kniha se mi moc líbila, jedná se o učebnici famfrpálu. Určitě by bylo fajn si knihu přečíst na začátku série Harryho Pottera protože vám krásně ukáže co je Famfrpál vlastně za úžasný sport. Na čtení to bylo velmi příjemné a krásná změna od klasických knih. Ohodnocení je samozřejmě 5/5.
Příjemná a pěkná knížečka do knihovny každého fanouška HP. Hezké zpracování a svižné čtení.
Celkem fajn kratoucka doplnkova publikace ke svetu HP. Dozvime se celou historii famfrpalu, par vtipnych bizarnosti a jelikoz to mame na necelych 70 stran, nestihne to byt nuda.
První kniha kterou jsem četl z Bradavické knihovny a musím přiznat, že jsem byl příjemné překvapení. Bylo to docela zábavné, nicméně k tomu asi přispělo poměrně málo stran.
Bohužel to ale nic nezměnilo na mém názoru, že famfrpál je docela nelogicky vymyšlená hra, kdy prakticky většina zápasu je jen o čekání, kdo chytí zlatonku.
PS: ale vysvětlení jak vlastně vznikla zlatonka je superní
Vydat publikace z kouzelnického světa Harryho Pottera byl rozhodně originální nápad, ale na druhou stranu to také jeho nedokonalost. Famfrpál skutečně není ideálním sportem, jelikož ona pravidla a bodování příliš velký smysl nedávají. Vytvořit k němu nějakou historii sice bylo hezké, ale sportu to vlastně příliš nepomůže. Rozsahem pak knížka připomíná spíše nějakou diplomovou práci, kdy jde vidět, že se příliš zajímavých věcí k famfrpálu asi vymyslet nedá.
kouzla Harry Potter pro děti čarodějové fantasy pro děti příručky fantasy
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Zajímavé rozšíření světa HP. Určitě by si tuto knihu měl přečíst každý, kdo tento svět kouzel má rád.