Trojská válka: Poseidónův hněv
Veronika Válková
![Trojská válka: Poseidónův hněv Trojská válka: Poseidónův hněv](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223899/bmid_kouzelny-atlas-putovani-casem-dobrodruzne-vypravy-do-mi.png?v=1715964749)
Kouzelný atlas Putování časem série
Bářina první cesta do minulosti vedla před Tróju zrovna do okamžiku, kdy se hrdina Achilleus hádal s Agamemnonem. Po návratu Bára zjistila, že za tu hádku zaplatí životem Achilleův přítel Patroklos. Od té doby se snažila dostat zpátky, aby Achillea varovala a po mnoha pokusech se jí to skutečně podařilo! Jenže – místo v táboře Achájů se řízením osudu ocitla v obléhané Tróji. Rychle zjišťuje, že znalost řeckých bájí je tu dost k ničemu, že s Paridem a Helenou se to má úplně jinak a že jí možná začíná ležet na srdci víc osud Trójanů než Achájů. Jenže osudy hrdinů obou stran jsou tak propojené, že pokud má přežít trojský princ Hektór, musí zůstat naživu i Patroklos. A tak Báře nezbývá, než se vydat na životu nebezpečnou cestu do tábora Achájů...... celý text
![martin č. martin č.](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13483/martin-c-I2Q.jpg?v=1642519763)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příběh, který tentokrát nelíčí skutečnou historickou událost, ale nejklasičtější homérskou báji. Takže i postavy, které nás tentokrát provází, jsou "jen" mýtičtí hrdinové, které využijete spíš v literatuře a pro všeobecný přehled než vyloženě v dějepise. I když trójská válka je tu zasazena, co to jen jde, do historického rámce. Zajímavé určitě je, že Válková nabízí seznámení s méně známými trójskými hrdiny. Současně provází Báru spíš trójským táborem, ke kterému tak poutá čtenářovy sympatie, zatímco od Petiškových dob jsem byl zvyklý fandit spíš jejich protivníkům Achájům.
![Knihomolka506 Knihomolka506](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/290122/m_knihomolka506-GpN.jpg?v=1648635364)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jaký byl pohřeb ve starověkém Řecku? A jak to vlastně bylo doopravdy s trojským koněm?
To a spoustu dalšího se dozví Bára, kterou kouzelny atlas přenese opět do neznáma. Má se bát nebo se má na co těšit?
![PaniWiga PaniWiga](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám ráda všechny "Bárovky" a ani tato mě nezklamala. Byla jsem zvědavá, jak autorka zvládne situaci, ve které známe výsledek, a zvládla to dobře. Jako vždy se toho člověk hodně dozví - například vysvětlení "trojského koně" bylo pro mne překvapivé, a přitom tak logické.
![Elizza Elizza](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Pořád nedokážu pochopit, jak je ta holka blbá. Skoro v každém díle se snaží vytvořit časový paradox.
![Simeona Simeona](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/151071/m_151071-H54.jpg?v=1499105739)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento díl mám z celé sagy nejraději. A mám pocit, že si Bára v tomto díle prožila asi první platonickou lásku, ale možná mě jenom klamou smysly. :D
![Jolana.b Jolana.b](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Musím přiznat, že jsem k této knize přistupovala s jistými obavami. V paměti jsem lovila útržky z hodin dějepisu a hrozila se Homéra. K mému velkému překvapení se mi tato kniha četla velmi dobře. Je plná života i tragičnosti války bez všech příkras i brutalit. Poskytuje pohled na tuto část dějin z jiného než básnického pohledu. Pád Tróje je vykreslen velmi věrohodně. Vřele doporučuji. Klidně by to mohla být součást povinné četby 6. třídy pro výuku dějepisu.
![MirijamFrankl MirijamFrankl](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/90926/m_90926-1d8.jpg?v=1459855069)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hezká knížka, ale Bára se občas chová hodně dětinsky, jindy zase dost dospěle.
Pokud však přímo nenávidíte nespisovnou češtinu (já ji neužívám, přesto ji uznávám), kniha není pro Vás.
![cialexa cialexa](https://www.databazeknih.cz/img/users/76_/76924/m_76924-zDo.jpg?v=1459855056)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádherná kniha pro náctileté, která ale pohladí po duši i překvapí informacemi i dospělé. Moc ráda jsem si přečetla všechny knihy z řady Bářina kouzelného atlasu a moc se těším na nové díly! (Začala jsem je číst od dílu z Egypta, protože mám Egypt ráda, a zaujaly mě všechny :-))
![vlkodlaq vlkodlaq](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57015/m_57015-R0N.jpg?v=1459854938)
Spíše "Trollská válka". Ne, vážně, kde je doba kvalitní literatury, Štorcha, Vernea, Karatova, Maye a dalších? KODek všeobecně? Dnes je trh silně přesycený, z velké části bohužel balastem. Já vím, autoři mého dětství, to už dnes není cool. Jsem z toho smutný.
Opět naprosto úžasná Bárovka!
Pravidelně se dívám na stránky (kouzelnyatlas.cz) a jsou tam i připravované Bárovky, prostě všechno co fanoušci Bárovek potřebují vědět! Opět skvělý díl, už čtu další!