Geniálna priateľka

Geniálna priateľka
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258390/bmid_genialna-priatelka-YUh-258390.jpg 4 1973 1973

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť. Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie. Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat, ktorý Elena Ferrante vykresľuje s vášňou a nehou až do dna ich duše. Je to fascinujúci román. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque
Originální název:

L'amica geniale, 2011


více info...

Přidat komentář

Knihoholka123
13.10.2024 5 z 5

Četlo se velmi dobře, všechny knihy tak nějak plynuly v čase. Velmi krásné popisy, Itálii miluji, takže jsem byla nadšená. Někdy mi chyběly detailní sondy do psychologických rysů některých postav, ale to byl jen detail, alespoň jsem si mohla něco domýšlet dle svého. Krásné čtení!

Tynaja
17.09.2024

Po pár stránkách jsem to vzdala...


Sirečka
12.09.2024 5 z 5

Je to skvělé, všechny 4 díly!! Přečteno jedním dechem. Itálie, Neapol, celej jeden život, přátelství mezi ženami, lásky a zklamání, je to hluboké a je to napínavé.

Dámaskloboukem
28.08.2024

Uff-to byl teda boj. Vydržela jsem až do konce a stránku za stránkou jsem čekala, ze konečně pochopím, o čem to vlastně cele je. Bohužel TO zásadní nepřišlo. Takže marne přemýšlím, co tím chtěla autorka ( pokud to tedy není autor, protože dodnes nikdo přesně neví, kdo Elena Ferrante vlastně je) říct.
Příběh začíná popisem dětství Lily a Lenu, které vyrůstají v komunitě špinavého předměstí Neapole minulého století.
Příběh je líčen dost osobitým způsobem, s velmi malým množstvím přímé řeči.
Pokud čtenář začne věřit, ze to, co dvě vyrůstající hrdinky spojuje je přátelství, tak mu nasledujici stránky tuto víru rozmetaji vniveč. A takto je to se vším - s láskou, uctou, rodinnou soudržností, sociální hierarchií, mocí. Jakmile uveříte, ze toto je fakt, tak po pár stránkách se vaše víra rozplyne. Celou dobu jsem si myslela ze označení Geniální přítelkyně - patří Lily a ona je to Lenu.
Je tu spousta nevyřčeného a to, co řečeno bylo, je za chvilku úplně jinak, než bylo původně.

Pokud mi tato kniha něco připomíná, tak Coppolova Kmotra. Toho jsem naposledy zvládla v rámci filmového festivalu do poloviny a druhou půlku jsem přečkala v předsálí kina. ( Aniž si toho tedy muj doprovod - uchvácený filmem- všiml)
Knihu mi doporučil kolega. Jemu ji vychválila jistá pražská lekarnice. Proto ji daroval k Vánocům své sestře do Klatov. Té se taky líbila. Tak jsem naznala, ze i pro mě,na severní Moravě, to musí byt tutovka. A ono ne. Bude to asi krajovou odlišností. Až ho příště uvidím, tak se zeptam, jak to má sestra a lekarnice s Kmotrem?

VeruPopelka
21.08.2024 5 z 5

Asi nejlepší knížka, co jsem kdy četla.

Šebestová3
08.07.2024 4 z 5

U této knížky je pro mnoho čtenářů důležité vytrvat. I já jsem byla zpočátku rozpačitá, jak příběh/nepříběh uchopit. Druhá část už se pro mě trošku víc vyloupla a jednotlivé postavy vystoupily, zatímco dějová linka do sebe naopak zapadla. Odměnou mi bylo nadšení z dalších dílů, kde už odpadlo "seznamování" a děj plynul mnohem svižněji a zajímavě.

Rita55
04.07.2024 2 z 5

Přečetla jsem, ale v dalších dílech pokračovat nebudu - příběh veskrze žádný a u postav je mi tak nějak jedno, co s nimi bude dál. Navíc se dá tušit, že se nic převratného stejně nestane, že se i v dalších knihách budeme pořád točit dokolečka a "pitvat" menší či větší křivdy, pomluvy, hádky a řešit, kdo se dřív vdal a kdo si mohl dovolit koupit dražší auto, byt, hadříky a proč, jestli na to vzal šmelinou nebo lichvářstvím...

Kaduri
09.06.2024 5 z 5

Audiokniha.
S touto knižkou sme sa dlhšiu dobu obchádzali, ale to následné stretnutie bolo fenomenálne.
Príbeh z 50-tych rokov 20. storočia z chudinskej štvrti Neapola. Príbeh dvoch dievčat - Eleny a Lily. Spája ich vrúcne priateľstvo, no pod povrchom ich vzájomnej náklonnosti sa skrýva niečo temné. Súťaživosť, súperenie, ktoré ženie ich osud vpred.
Ktorej z nich sa podarí vymaniť zo spárov "zlej štvrte"? Ktorá to dotiahne v živote ďalej?
Nesmierne pútavý, mnohovrstevný román Vás vtiahne do ošarpaných uličiek Neapola a už nepustí.
Autorka píše krásne (a moc by ma zaujímalo, kto to je).
Pokračovanie príbehu si rozhodne nedám ujsť.

EmillyT
05.04.2024 3 z 5

Velmi dlouho jsem se prokousávala touhle knihou. Námět je moc hezký, prostředí je zajímavé, ale děj mě bohužel vůbec nevtáhl. Trvalo mi, než jsem si zapamatovala jednotlivé postavy, kterých je opravdu hodně, Lenu ani Lili mi nebyly sympatické a většinu knihy jsem měla pocit, že se vlastně nic neděje. Zatím si nejsem jistá jestli budu v této sérii pokračovat.

gabriel375
16.03.2024 3 z 5

Kniha vtiahne, to je pravda. Až šokujúci obraz drsnej chudoby Neapola 40. a 50.rokov atd... tvrdosti Talianov pripomína miestami obraz cigánskeho geta, miestami červenú knižnicu. Hm. Ale mne Pani Ferrante nesedí, po tretej časti mi to jej sebabičovanie a nariekanie nad vlastnou nechápavosťou už liezlo na nervy Tak aby som nespojlovala, celá séria má miesto v svetovej literatúre, ale šťastie, že natočili seriál, lebo ehm, človek to druhýkrát do ruky už nechytí. Seriál bol dôstojnou bodkou .

Lole
29.02.2024 5 z 5

Před delším časem sem viděla seriál a pak jsem si po pár letech vzpoměla, že mám zrovna čas na knihu. Musím uznat že sem byla překvapená, jak rychle mě kniha vtáhla a jak mě vlastně velmi bavila. Střes světa malé čtvrti a malosti s velkým světem. Popis scény na Lilině svatbě byl přímo uchvatný.. Atmosféra knihy člověka úplně vtáhne.
Baví mě téma, příběh dvou děvčat, které jsou každá jiná. Lila mě svým způsobem místy hrozně rozčilovala a to především jejím náhlým chladem asi rozumím co za ní Lenu táhlo, ale zpětně mě ta dívka velmi štvala. Doporučuju všem, který mají rádi vztahový drama. Navíc popis Neapole v 50 letech je vynikající.

Karolína18
14.02.2024 5 z 5

Tohle se mi opravdu moc líbilo, zhltla jsem to najednou. Román je psán neuvěřitelně čtivou formou, takhle dobře čtivý narativ jsem už dlouho nedržela v rukou. Chápu název a velmi s ním souhlasím. Hrozně moc si celý život přeju být jako Lila, i když jsem spíš jako Elena, ve všem, až je to děsivé. Ta její neustávající cesta za úspěchem, který prostě nikdy nepřišel natrvalo, ani pocit vlastního naplnění, což je ovšem typické pro obě hrdinky. Ať dělají, co dělají nikdy to není dost, ať už v porovnání se sebou samou, nebo se svou geniální přítelkyní. Rozhodně potřebuji pokračování ať už ve formě druhého dílu, nebo shlédnutí seriálu. Autorka opravdu umí. Fascinovalo mě, jak uměla s odstupem vše popsat, slovy přesně vystihnout, ale stejně z textu čišela ta dětská, později mladická, naivita a nerozvážnost. I když bychom mohli říct, že se toho v knize zase tolik neděje, čtenář se rozhodně nenudí a já knihu nechtěla za žádnou cenu odložit. Nejde o nějaké přesně vykalkulované napětí, ale čtení této knihy je zkrátka od začátku do konce velmi příjemný zážitek.

TipsyChipsy
25.09.2023 5 z 5

Pro mě okouzlující román. Autorka má opravdu úžasný talent, tak dobře jsem si už dlouho nepočetla. Přitom téma knihy není nijak výjimečné, prostě dětství a zrání děvčat z Neapole. Ale jak se to dá zpracovat, to bere dech. Je z toho cítit tolik skutečného lidského života. Úplně v hloubce se mě dotkla ta podstata kamarádství, společné neplechy a prožitky, které zažije člověk venku jen s tou pravou kamarádkou. V knize je také zachycen mentální vývoj, kterým projde mladý člověk a jeho priority se mění: je to škola nebo práce nebo co nejvyšší vzdělání nebo se dobře vdát? Je toho tam hodně a je to pravdivější než život, je to umění.

BaraB13
21.09.2023

(SPOILER) Ženské přátelství je obecně velmi křehká věc. Obzvlášť v Itálii. Obzvlášť v periferní čtvrti Neapole.

Je až neskutečné, jak se umí autorka vcítit do mladých ztracených žen. Jejich rodina jim dává určitý rámec toho, jak by měl život vypadat. Jak však postupně rostou a vnímají svět kolem sebe, zjišťují, že může být život i něčím jiným než tím, co znají jejich rodiče.

Kniha je první knihou z tetralogie. Četla jsem všechny a viděla i seriálové zpracování. Je to prostě silný příběh. Vyžaduje ale trpělivost a vnímání často, na první pohled, roztahaných pasáží. Všechno do sebe zapadá. Každý obsáhlý popis a vykreslená charakteristika postavy má svůj smysl.

Četla jsem i ostatní díla autorky a její cit pro detail a lásku k Itálii i italskému lidu najdeme v každé z nich. Rozhodně se k celé tetralogii budu brzy vracet.

L.Helena
03.09.2023 3 z 5

Audiokniha
Těšila jsem se na nevšední zážitek, ale nějak jsem nepropadla tomu kouzlu, co zapůsobilo na čtenáře, kteří knize udělili plný počet hvězd a nadšené komentáře. Přišlo mi to takové rozvleklé, místy nezáživně natahované, skoro jako televizní telenovela. Nevím, zda bych vydržela u knihy, kdybych ji četla. Poslouchat jako kulisu u nějaké nenáročné činnosti mě to ale docela bavilo. Takže zřejmě půjdu i do dalších dílů v audioverzi.

wallnerka
24.08.2023 5 z 5

První kniha úžasné tetralogie. Baví mě sledovat kontrast mezi tím, jak se hlavní hrdinka brodí svým aktuálním životem/dějem, a nadhledem, se kterým na tyto události zpětné nahlíží.

Tove
29.07.2023

Obvykle tyto celosvětové bestsellery nečtu, ale po doporučení jsem vzala knihu do ruky. Přečetla jsem první díl a po dalších zřejmě nesahnu. Kniha je čtivá, ale natolik mě nezaujala.

Radimka
04.07.2023 4 z 5

Tak to hezky plyne, vlastně to vypadá, že se nic neděje a při tom se člověk vůbec nenudí. Knížka o dvou kámoškách, jejichž příběh dětství až do dospělosti vypráví jedna z nich. Bavilo mě to, ale takovej humbuk kolem toho mi přijde trochu přehnanej.

misickabl
29.06.2023 2 z 5

Budu pravdepodobne opakovat komentare nekterych dalsich ctenaru, nicmene prvni pulka byla opravdu bida, vubec se to necetlo dobre, v postavach sem se ztracela (v nekterych az do konce) a vypraveni me vubec nechytlo a nezajimalo. jak tu uz napsali mnozi predchozi-bylo to fakt divne. Mit slabsi vuli, tak knihu tesne za polovinou odlozim. Vytrvala jsem a od pobytu hlavni hrdinky u more se kniha uz cetla o neco lip. davam 2 a pul hvezdy. Jelikoz je to tetralogie, tak diky tomu, ze to u me nakonec nebyl uplny propadak, jak se zdalo na zacatku, dam dalsimu dilu sanci. Uz ted se ale bojim, ze se tim budu pouze silou "prokousavat", nez si bez dechu uzivat krasny plynuly literarni zazitek

Tereza0107
26.06.2023 5 z 5

Po shlédnutí seriálu, který se mi tolik líbil, jsem se zhruba s ročním odstupem pustila do knížky. Musím říct, že je to jeden z mála případů, kdy se mi knižní předloha líbila úplně stejně, jako seriálové zpracování.
Velice zajímavé prostředí jedné z chudinských čtvrtí Neapole a jejich obyvatel, se mi vrylo pod kůži. Ač jsem si zhruba pamatovala, jak se příběh odehrával, tak i přesto jsem znovu hltala linky jednotlivých postav a různé sousedské propletence.
Hlavní roli tu samozřejmě hraje tak trochu zvláštní přátelství mezi Elenou a Lilou, které ač jsou nejlepší kamarádky, zároveň jsou si i největší sokyně. Byla jsem opakovaně na vážkách, jestli mi to blízké přátelství dvou dívek přijde více hezké anebo toxické. Dopředu je žene jak jejich veliká blízkost a důvěra, tak i jejich vzájemná rivalita a touha trumfnout, či alespoň se vyrovnat té druhé.
Nejednou jsem uvažovala, co se asi v různých situacích odehrává Lile v hlavě. Její reakce a činy mi občas přišly minimálně trošku zvláštní, ale jelikož je kniha vyprávěna pouze Elenou, vše zůstává na čtenářově představivosti.
Už se těším, až se dostanu k dalšímu dílu.