Naslouchač
Petra Stehlíková
Naslouchač série
1. díl >
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musí sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea. Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.... celý text
Skvělý příběh, krásně sepsáno, dechberoucí spád a vynikající postavy. Ta kniha se prostě čte sama! Tolik fantazie a přitom se v ní autorka s příběhem neutápí. Výborné! Jen mě mrzel hodně otevřený konec, byť se těším na další pokračování.
Nikdy bych nevěřila, že budu číst fantasy. Nikdy bych o sobě neřekla, že budu číst české fantasy. Ale jak už to tak v životě chodí, tak jsem k tomu samozřejmě přišla a ještě jsem tomu přišla i na chuť:)
Chytlo mě od začátku a postavy z knížky si mě taktéž získaly a už jsem utíkala pro další díl. A manžela bavila taky hodně :)
Normálně mě česká literatura míjí, ale na doporučení kamarádky jsem na tohle koukla a... no nešlo se odtrhnout, je to velká jízda. Má to spád, je to napínavé jak kšandy. Co kapitola to cliffhanger a prostě musíte číst dál.
Nebála bych se říct, že kdyby tohle objevili američtí producenti, mohl by to být skvělý seriál - představovala bych si to jako něco mezi Hrou o trůny a Dunou (a možná trochu i Černobylem :-)).
Velmi doporučuju, je to skvost!
Kdo by to řekl, že já se pustím do sci-fi ???
Jen jsem si chtěla poslechnout začátek, o čem že to je...
a už jsem nemohla přestat poslouchat.
Chvilku mi to připomínalo Akta X, ale ten svět má paní Stehlíková unikátní.
Parádní audiokniha, senzačně načtená.
Po několika letech jsem přečetla znova a to protože jsem celý příběh jaksi zapomněla a chci si přečíst poslední díl Urla. Děj velmi rychle plyne, čte se dobře. Konec je takový useklý a proto pokračuji hned další dílem.
Tahle kniha se opravdu povedla. Je čtivá, děj rychle utíká, přečtenou jsem ji měl hned. Zajímavý postapokalyptický svět se skutečnými lokacemi. Začátek knihy se odehrává na Urale, který je zde nazván jiným jménem a za pohořím je svět zamořen a nic v něm nežije. Celou knihu mi trvalo pochopit, jestli ta "zamořená" část je na východ nebo na západ, jak zde někdo psal, byla by super mapa.
Zajímavá zápletka, kdy hrdinka ač z národa sklenářů, se narodila bez deformací, ale stejně se musí skrývat pod kápí a toto tajemství si s sebou nese celou knihu, do toho je pomalu vyprávěn příběh světové války, která zpustošila zemi.
Trochu kostrbaté ale ve výsledku ne úplně zlé, bylo zakomponování "Zkázy Ďatlovovy výpravy" do příběhu, zde doporučuji najít na wikipedii článek o této události, děj v knize je v podstatě kopií tohoto.
Celkově hodnotím super, těším se na další díl.
Tuhle knihu mi dala máma ať si ji přečtu, mě se moc nechtělo, protože mi nepřišla na první pohled zajímavá, ale asi o týden později jsem nemohla usnout a řekla jsem si že tu knihu přeci jen vyzkouším, a hned po první kapitole jsem se tak začetla, že jsem jí přečetla za jedinou noc. Jak se říká nikdy nesuďte knihu podle obalu...
Poslouchala jsem jako audioknihu a moc mě to bavilo, jen ten konec mi přišel hrozně useknutý. Jdu na další díl:-)
Naslouchač je podle mě fantastická fantasy kniha s dobrým námětem kterou bych rozhodně doporučila k přečtení všem. Kniha je primárně určená pro YA čtenáře ale podle mě nadchne kohokoli.
Líbí se mi spojení fantasy magického světa vzniklém po světové válce v budoucnosti s dějem který se odehrává na území Evropy. Hlavní hrdinka, Ilan mi zprvu nesedla ale když si uvědomíte že jí je v knize 13 tak se tím spousta nesrovnalostí dovysvětluje. Líbí se mi nápad zotročeného národa opředeného tajemstvími a i pětadvacítka bojovníků :) U té se mi líbí jak autorka navrhla každému z nich originální charakter který se s každým dílem vyvíjí. Je dobře že je na konci slovníček pro různé pojmy protože těch je tam opravdu ranec jelikož se sama v některých doteď nevyznám. Kniha mě dějem vzala a a nepustila do konce, hlavně část v Otortenu. Sotva jsem knihu dočetla vrhla jsem se na další díl. Jediné takové zklamání je pro mě že na začátku knihy není mapa, protože ta by se při tom jak bojovníci cestují mezi městy hodila.
Ale hlavně mě mrzí že takovou skvělou knížku nezná vícero lidí, protože je toto chválihodný počin.
DOPORUČUJU všemi pěti!!
Kniha Naslouchač od Petry Stehlíkové je fascinujícím vstupem do originálního českého fantasy světa, který je temný, propracovaný a plný emocí. Autorka vytvořila jedinečné prostředí, kde se prolíná dystopická realita s fantazií. Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části – obyvatelnou a zamořenou, a právě tento kontrast tvoří základ napínavého příběhu.
Hlavní hrdinkou je třináctiletá Ilan, která se narodila bez deformací, což z ní dělá výjimečný úkaz mezi sklenaři. Její život je však plný strachu a nutnosti skrývat pravdu, aby ochránila sebe i svou rodinu. Ilan se ukrývá pod maskou a předstírá, že je chlapec. Tento motiv maskování a skrývání identity dodává příběhu další vrstvu napětí. Ilan má navíc zvláštní dar – schopnost naslouchat sklenitu, což ji postupně přivádí ke kapitánovi pětadvacítky, družině bojovníků, která chrání sklenařská města před nebezpečnými tvory Nasterea.
Autorka dokázala vytvořit neuvěřitelně propracovaný svět, kde jsou vztahy mezi sklenaři a jejich utlačovateli z nížin vystaveny ostré kritice. Příběh se dotýká témat nespravedlnosti, síly přátelství a odvahy postavit se osudu. Ilan je hrdinka, se kterou se snadno sžijete a budete jí fandit na každém kroku. Její postupné sbližování s bojovníky odhaluje nečekané pravdy, které vás překvapí a přimějí přemýšlet.
Ačkoliv jsem měla na začátku problém se specifickým názvoslovím, které je pro fantasy příběhy typické, po pár kapitolách jsem si na něj zvykla a mohla se plně ponořit do příběhu. Sklenit, štít, Nasterea – všechny tyto prvky tvoří jedinečný svět, který má svůj vlastní charakter a kouzlo.
Kniha Naslouchač je prvním dílem série a rozhodně nastavila laťku velmi vysoko. Petra Stehlíková dokázala, že české fantasy má co nabídnout. Příběh je originální, napínavý a místy i dojemný. Už teď se těším na další díly, abych mohla pokračovat v objevování tohoto fascinujícího světa. Pokud hledáte něco nadprůměrného ve světě fantasy, Naslouchač vás rozhodně nezklame!
První díl jsem četl už podruhé. Dostal jsem k Vánocům totiž díl čtvrtý a hned na začátku zjistil, že netuším jaká bije.
Každopádně nelituju. Knížka je podle mě poutavá a dystopická Evropa dost zajímavé pojatá, takže příběh mě opravdu bavil. Už se těším, až se pročtu k tomu novému čtvrtému dílu. Jen se obávám, že než bude série ukončená, budu tihle knihu číst ještě několikrát, ale co, stojí za to....
O této knížce (celé sérii) pořád mluvila moje kamarádka/kolegyně, že ji četla už od dětství a že jí konečně vyjde nový díl. Tak jsem jí poprosila ať mi ji půjčí, že si ji tedy taky přečtu.
Knížka je to celkem pěkná, má moc zajímavý námět. Je to zase něco trošku jiného, než jsem zvyklá číst. Takže v tomto směru dávám plus. Nicméně příběh má celkem pomalý rozjezd, na můj vkus, a během čtení jsem narazila na pasáže, které tak úplně nebavily, takže jsem měla trochu problém se tím prolouskat. Konec byl ale celkem zajímavý a určitě navnadí čtenáře na další pokračování.
Celkový dojem z knížky mám dobrý. Když si kniha najde ty správné čtenáře, budou určitě nadšení :)
Upřímně, kdybych knihu neměl jako audioknihu, tak bych ji nedočetl. Příběh mi přišel takový nějaký a v okamžik, kdy to začne být zajímavé kniha končí. Počátek je dost velká nelejvárna informací, ve kterých se člověk tak akorát ztratí. Hlavní hrdinka mi už od počátku nebyla zrovna sympatická a ostatní postavy na tom nebyli o nic lépe. Přijde mi, že příběh má určitý potenciál, ale ta forma mi nějak nesedla...
Poprvé jsem Naslouchače naslouchala před lety coby audioknihu. Učaroval mi jak nápaditostí svého světa, tak tím, jak to bylo namluvené. To audioprovedení celý příběh vytáhlo ještě o level vejš. Doteď si pamatuju, jak jsem byla napnutá jak malý gaťky a nemohla jsem se od toho odtrhnout, poslouchala jsem to prostě u všeho. Když teď vyšel čtvrtý díl, rozhodla jsem se přečíst sérii od začátku v knižní podobě, abych si příběh osvěžila, než se na tu čtyřku vrhnu. Nevím, jestli je to tím, že už to znám, nebo že tentokrát to čtu sama svým tempem a mám víc času nad tím přemýšlet, ale napodruhé mi to přijde jaksi slabší, naivnější. Pořád dost dobrý, ale... jsou tam nějaká ale. Na druhou stranu, je to apriori příběh pro mladší ročníky, což to jednodušší ladění asi ospravedlňuje. Už jen za to peckovní audio nechávám nejvyšší hodnocení. P.S.: Taky mi Ylan dřív přišla poněkud oprsklá, ale teď mám doma exemplář puberťáka přesně v tom samém věku, jako je ona v prvním díle, a nedivím se už ničemu.
Tak jsem trochu rozpolcená. Na jednu stranu nemám ráda, když je hlavní postava nějaká puťka, která sebou nechá zametat. Ale na druhou stranu Elan je drzý fracek, vůbec žádný poslušný sklenař a jeho neustálé dotazy mi začaly lézt krkem. Tak buď byli sklenaři podřízená zotročená rasa nebo to prostě autorka přepískla, protože v Elanovi vůbec žádná podřízenost natož poslušnost není. No jsem zvědavá, jak to dokáže uhrát dál.
P.S. Zakomponovat do příběhu Djatlovovu expedici na Otorten bylo trochu mimo mísu.
Audiokniha
Výborně načteno Jitkou Ježkovou.
Pomalu, ale jistě se ze mě začíná stávat fanoušek fantasy literatury :)
Kniha mi byla doporučena a mile překvapila. Příběh má nějaké mouchy a nelogičnosti, ale na české poměry je velmi dobře vystavěný a také si musíme, my dospěláci, uvědomit, že je původně určen mladšímu čtenáři (vítěz ceny BYSTROUšKA 2020 v kategorii 12 let a více).
Moc se mi líbí zajímavé vykreslení světa, který Petra Stehlíková vytvořila. Vychází z našeho světa, z našich strachů a obav, kam by mohl směřovat náš svět po další světové válce.
Začátek byl mnohem svižnější, ke konci už to trochu drhlo, ale už teď se těším na pokračování.
Radost mi trochu kazí dnešní zjištění, že kniha bude mít ještě jeden díl, na který budu muset čekat .
Škoda, že jsem si nepřečetla varování Rudany dřív. Z nějakého důvodu jsem si myslela, že čtvrtý díl je poslední, tak jsem se pustila do poslechu. Nemám moc ráda série, které nejsou ukončené. Během doby, než bude další díl, úspěšně zapomenu co bylo v těch minulých. No nic, stalo se. Moje chyba. První díl se mi líbil. Zejména začátek byl strhující. Pak, s odchodem s patnáckou, začal knize docházet dech. Vlastně se tam nic moc nedělo. Také mi nesedí názvy, pořád v nich mám slušný zmatek. Naprosto nepravděpodobné mi přišlo, že holka, která je celý život vychovávaná v poslušnosti a strachu o život, je neustále drzá na nejmocnějšího muže krajiny, který jak se ona obává, ji může okamžitě zabít.
Pozor : počkejte až bude poslední díl a pak se na to vrhněte.
I když teď jsou 4 díly,je to lepší. Jen my co jsme je četli zvlášť jsme čekali i několik let mezi jednotlivými částmi
antiutopie, dystopie, kakotopie magie otroctví česká fantasy pro dospívající mládež (young adult) fantasy Djatlovova expedice temné vzpomínkyAutorovy další knížky
2016 | Naslouchač |
2017 | Faja |
2021 | Nasterea |
2012 | Zrozena z popela |
2017 | Sněhurka jablka nebaští |
Všem doporučuji okamžitě odložit knihu, kterou čtou a vrhnout se do světa sklenařů. To se mi to líbilo! Děkuji za tuto knihu!