Pachatelé dobrých skutků 1: Puntíkáři
Miloš Kratochvíl
Pachatelé dobrých skutků série
1. díl >
Jak to dopadá, když se dva rošťáci rozhodnou pomáhat bližním. Michal Souček a Filip Fiala jsou kamarádi na život a na smrt.
Audioknihu v podání Davida Prachaře jsme s dětmi zhltli na jeden zátah, respektive dvě jízdy autem. Bavili jsme se u ní všichni. Hvězdu ubírám jen za to, že to nemá až tak dějovou linku a hlavně konec byl takový, že jsme se v lastně s dětmi divili, že to nepokračuje. Ale hned jsme zakoupili dvojku. Jen nám tam nesedí ta interpretace, protože ji načetl někdo jiný.
Tento komentář napíšu k prvním dílům hned dvou sérií - k Pachatelům dobrých skutků a Billu Madlafouskovi. Obě série vycházejí z oblíbeného a prověřeného konceptu - líčí bláznivé či dobrodružné příhody party kamarádů. Na databázi mají skvělá hodnocení, u nás doma ale zůstaly nedočteny.
U mě se není moc co divit, že se mi knihy nelíbily - jsem odchovaná Boříkem a spol., Mikulášem a žáky Kopytem a Mňoukem, takže mi v těchto "novinkách" připadal humor na sílu, křečovitý a z historek čišela touha pobavit za každou cenu.
Co je ale podstatnější, knížky nezaujaly ani mého sedmiletého syna. Je to zdatný čtenář, ale Madlafousek i Michal s Filipem v něm vyvolali úplnou čtecí krizi, z níž se musel léčit na Ztřeštěném domě na stromě. (Léčba byla úspěšná, naštěstí.) Přitom Boříkovy lapálie jsme spolu četli už dříve a líbily se mu moc, stejně jako Mikulášovy patálie.
Tak nevím. Dcera se u toho dost nudila. Střídání vážných pasáží s absurdními a křečovitě směšnými ji nezaujalo, mě upřímně taky ne. Spousta věcí je v té knize stereotypních a schematických - učitelka i ředitel jsou hysterické, vystresované a zakomplexované postavy, které se po dětech vozí, teta psychiatrička je magor, matka je neurotická - ženy v té knize obecně vycházejí velice špatně. Muže reprezentuje kromě ředitele tatínek jednoho z kluků a hajný, ti tak nějak představují dospělé chápající dětský svět. Příhody a průšvihy dětí jsou těžko uvěřitelné, stejně jako chování obou kluků - chvíli jednají až nedětsky. No, taky si myslím, že kdyby kniha nevznikla, nic se nestane.
Poslouchali jsme s dětmi jako audioknihu. Líbilo se mi to.
Také znám pár lidí, kteří každou chvíli létají na Kukurukuku :-)
Tahle série patří k tomu nejlepšímu z české dětské humoristické literatury.. Jen škoda, že ilustrace nestojí za moc. Naší sedmileté dceři se líbila hodně.
Michal Souček a jeho kamarád Filip Fialka chtějí páchat dobré skutky. Většinou se říká dělat dobré skutky, a ne páchat dobré skutky. Když něco dělají, a myslí to dobře, většinou se to obrátí proti nim. Lidi jejich činy vidí jako špatnou věc, kromě táty Michala, který díky poznámkám v žákovské knížce svého syna dostává kreativní nápady na reklamy.
Knihu jako samu o sobě ohodnotit nemůžu, protože mám E-knihu a ne fyzickou normální knihu. V E-knize byly nejspíš ilustrace z knížky, které jsou namalované tak, že si dokážu představit, že jsem v příběhu a vidím, co se děje. Knížku bych rozhodně doporučil a myslím si, že bych doporučil i ostatní knížky z této série i přesto, že jsem je zatím nečetl.
Kniha je především o přátelství dvou kluků a jak se někdy musí porvat a pak společně zasmát. Četli jsme ji s nadšením a těšíme se na další díly, snad se do knihovny brzy vrátí.
Dva kamarádi, Michal a Filip, společně podnikají dobrodružství a snaží se dělat dobré skutky, které se jim občas nepovedou. Vtipná, trošku bláznivá, moc se mi líbila. Těším se na další díl.
Občas je složité činit dobré skutky, když se Vám vše vymkne z ruky. Tohle se dozvídají dva malí uličníci. Fajn, vtipné počtení.
Moc hezká knížka - pěkná čeština pro děti. Příběhy "hodných uličníků". Co dodat? Kéž by takových knížek bylo více!!!!
Nam se moc libila. Pohodová a vtipná knížka pro společné večerní čtení. Určitě si půjčíme i další díly a už máme v hledáčku i jiné knihy tohoto autora
Knihy pana Miloše Kratochvíla má ráda má dcera a i já coby dospělák jsem s nimi vždy velmi spokojená. Jsou plné vtipu, akcí, ale i skrytého ponaučení, což jako rodič samozřejmě oceňuji. Vždy je ale podáno takovou formou, že dítěti přijde jako samozřejmé a asi si ani neuvědomí, že je v knize i nějaký přesah, prostě vše je v autorových knihách tak nějak přirozeně podáno. Děti ho přijmou, pobaví se a to je to hlavní.
Tuhle knihu si přinesl synovec ze školy jako povinnou četbu, jinak bych se k ní asi nedostal. Tak jsem se nějak začetl... a najednou jsem byl na konci :-) příjemná knížka.
Královsky jsem se pobavila :) Michal s Fildou, dva uličníci, kteří chtějí "páchat dobré skutky", ale vždycky se to nějak zvrtne...Vřele doporučuji pro malé čtenáře :)
česká literatura kamarádi dětská dobrodružství
2009 | Pachatelé dobrých skutků 1: Puntíkáři |
2014 | Prázdniny blbce č. 13 - Jak jsme zachraňovali svět |
2010 | Modrý Poťouch |
2000 | Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my |
2009 | Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě |
Knížečku mi donesla kolegyně z práce, bych se rychleji uzdravil. A zabralo to! Velmi příjemné čtení a určitě nejen pro děti!