Padoucnice 1
David B. (p)
Padoucnice série
1. díl >
Kniha výrazných, temných kreseb, která nabízí několik výkladů. Autobiografický příběh o cestě životem a společností a o boji s nemocí od uznávaného autora francouzské nekomerční scény. První ze šesti dílů.
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2000 , MotOriginální název:
L'Ascension du Haut Mal 1, 1996
Kongeniální série, kde se autor vyrovnává nejenom s nemocí svého bratra, ale i s nejrůznějšími alternativními léčebnými metodami. Sledujete to nejdřív pohledem malého kluka a pak dospělého výtvarníka. Taky ty obálky jsou geniální. Ten nárůst temnoty.
Padoucnice je cesta do jiných světů, do jiných časů, do příběhů, kterých je plná.
Už začátek prvního dílu naznačuje, že se jedná o příběh bez happy endu, o to je jeho četba drásavější, plná beznaděje a černobílá kresba to jenom podtrhuje. Zároveň je fascinující (tak jako fascinuje můru žárovka) zpovědí autora, který i v dospělosti dokáže vnímat svět očima dítěte a předat jeho popis nám ostatním.
Padoucnice také není komiksem, Padoucnice je grafický román.
Opravdu příjemné překvapení. Hledala jsem grafický román pro padesátibodovou výzvu a v knihovně objevila tuto sérii.
Trošku mi to připomnělo zfilmovanou Persepolis, možný netypickou grafikou a také realitou příběhu. Perfektní komiks, čtivý, i vtipný. Moc doporučuji.
Výborný komiks. Neokoukaný, jak grafický styl, tak pojetí příběhu. To platí i o dalších dílech.
komiksy autobiografické prvky epilepsie
2000 | Padoucnice 1 |
2015 | Zahrada ve zbrani |
2015 | Král Špunt |
2007 | KomiksFest! 2007 |
2007 | Padoucnice 6 |
Působivá, melancholická až vyloženě depresivní série, doprovázená stejně výbornou kresbou. Zajímavý pohled nejen na žití s psychickou poruchou, ale i náhled veřejnosti, všemožnou alternativní medicínu, kolísající naděje a nakonec přijmutí hořkého osudu. Všech šest dílů vřele doporučuji.