Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka

Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203276/plachetnici-kolem-sveta-pro-pirko-t-203276.jpg 5 66 19

Jeden z největších českých mořeplavců Ruda Krautschneider ve své poutavé knize popisuje plavbu kolem světa v antarktickém pásmu, přistání na pustých ostrovech, ale i barvitost Austrálie, Afriky, Jižní Ameriky a polárních stanic. Tuto tři a půl roku dlouhou plavbu absolvovali tři Češi na jachtě Polárka. „Právě bláznovství nás vrací k normálu.“ Tak zní jedna z originálních myšlenek, kterou si autor poznamenal během několikadenní bouře v Indickém oceánu. Z jeho vyprávění čiší zkušenost a moudrost starého barda, který zbrázdil moře celého světa. Není pro něj podstatné, kam dopluje a čeho dosáhne, jde za hlubším prožitkem, zachytává okamžiky, po kterých každý člověk prahne. Píše o moři, které se mu stalo skutečným domovem, o moři, které člověka očišťuje a zbavuje pýchy. Nejúspěšnější kniha mořeplavecké legendy Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka vychází v krásné grafické podobě s plátěnou vazbou. Její součástí je peříčko tučňáka, které autor přivezl z Antarktidy.... celý text

Přidat komentář

kurama45
15.04.2024 5 z 5

„Plavec: život je pro něj tak silnou drogou, že mu není zatěžko být abstinentem.“

O mori, cestovaní, ľuďoch, tučniakoch, tuleňoch a živote všeobecne. Tam, kde ma slávny Stingl kedysi zavalil až príliš suchými etnografickými faktami, na mňa išiel Krautschneider cez emi a imigrantov a svet spoznáva cez (ne)obyčajné ľudské príbehy. A do toho len tak medzi rečou hádže aj politické a iné pomery jednotlivých krajín a zaujímavostné všeličo.
Kniha ma vrátila do detstva plného edície STOPY, verneoviek, londonoviek a úžasných dobrodruhov s dobrým srdcom. Ďakujem. Počúvané ako audiokniha, ale nemohla som si pomôcť a reálny výtlačok je už na ceste :).

Thepaul
24.12.2023 5 z 5

Toto je moje největší srdcovka. Nemyslím po literární stránce, ale po té lidské. Jsem rád, že jsem se s Rudolfem mohl setkat osobně a že mi knihu opatřil věnováním a podpisem.


vendy246
31.01.2023 4 z 5

Tak to bylo krásné a objevné čtení autora, dřevorubce/mořeplavce, který upřednostnil žít před mít. Trochu jako deník. Napsáno obyčejně, zato plné myšlenek, poznatků, zážitků a setkání s českými emigranty i se sebou samým. Sbírka důležitých věcí, které si RK během své plavby zaznamenal. Bavilo moc.
"Chcete-li zbohatnout, vyhoďte ... ledničku"

0124
23.01.2023 5 z 5

Už ani nevím proč jsem si ji zakoupil, něco mě zaujalo na českém mořeplavci. Moc jsem toho neočekával, co se asi dá psát na širém moři? Ale postupně mě ta kniha naprosto uhranula. Jak zmiňuje její autor, sbírání střípků příběhů lidí kolem celého světa je fascinujícím zážitkem pro milovníky cest. Tolik zajímavých míst, zážitků, setkání, hlubokých myšlenek. Moc se mi líbí, že je to pěkně rozděleno na stručné příběhy z různých míst. Psáno příjemnou formu z deníčku cestovatele, někdy stručně, někdy z blízka, často do hloubky života. Tuhle knihu prostě musím doporučit, určitě se k ní vrátím i já.

michal2601
12.11.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha plná zajímavých informací o lidech a místech celého světa.

Pavlaj
14.07.2019 4 z 5

Dostala jsem jako dárek (doma poznají, když mě chytá toulavá) a vlastně si nebyla jistá, co mám čekat. Oceňuji, že je knížka o dost jiná, než co obvykle čtu, rozhodně zajímavá a inspirativní. Hvězdičku dolů za to, že jsem asi čekala víc o plavbě a navštívených krajích a méně o českých emigrantech nebo setkáních s jinými jachtaři. Chápu, že si autor chce uchovat vzpomínky na lidi, které na cestách potkal, ale pro čtenáře ty stále se opakující příběhy až tak zajímavé nejsou. Pírko tučňáka v každé knížce je super nápad.

Iamblichos
02.06.2019 3 z 5

Asi bola chyba, ze som tuto knihu cital ako tretiu po sebe po ostatnych Krautschneiderovych knihach, ale postupne mi vsetky siahodlhe opisy zivota polobezdakov v roznych krajinach sveta zacali ist na nervy a preskakoval som ich..knihu som docital vo velmi zrychlenom mode

Dax
24.04.2019 5 z 5

Rudolf Krautschneider je krásný člověk. Píše srdcem. Cestopis chuti mořské soli. O lidech na oceánech, polárních stanicích, v přístavech a slumech.... Přiznám se, že při čtení téhle knihy, zvláště častí o plavbách v pasátových mořích mě trochu popadala toulavá. Rozhodně se těším na další knihy.

Hedwik
10.06.2018 5 z 5

Po první knize od Rudy mořeplavce jsem si musel přečíst další knihu. Pan mořeplavec nezklamal a i když stále netoužím vyrazit na moře, díky jeho vyprávěním jsem měl pocit, že stojím vedle něho na můstku a pomáhám jemu a kamarádům odstraňovat kamna z kajuty. Je mi jasné, že u této knihy nezůstu a brzy se vrhnu na další.

managalante
07.02.2018 5 z 5

...skvost! No words needed

soukroma
27.10.2017 4 z 5

Já si nejsem úplně jistá, jak se mi kniha líbila - zejména celá první polovina byla změť historek o (mně) neznámých lidech, které autor potkal, na které vzpomínal, jachtaře a cestovatele, emigranty a imigranty, našince i cizince a po nějaké době mě tenhle vodopád krátkých záběrů začal unavovat (navíc se jednalo o počátek 90. let, tedy dobu dnes po všech stránkách dávno minulou). A to asi také proto, že i když sama miluji moře a cestování, na dalekomořské jachtaření nejsem a prvotní obdiv ke všem moderním mořeplavcům se mi postupně vytrácí: ne kvůli všemožnému zajištění a zjednodušení "práce" moderními prostředky, ale spíš právě kvůli důvodům, které je vedou k tomu třeba na roky opustit rodinu, přátele, běžný svět...
Teprve v druhé půlce jsem objevila větší zajímavosti - Austrálie, Nový Zéland a hlavně Falklandy/Malvíny se vzpomínkami na rok 1982 a válku, jíž byl autor přímým účastníkem.
Celkově mi tedy trochu vadil přehnaný autorův sentiment, zejména u tak odvážného, pracovitého a doslova všemožně ošlehaného muže a chybělo mi víc faktů a dojmů z navštívených míst, nejen o jednotlivcích.
Krásný byl výtah z Komenského o plavbě (jiném způsobu létání), moři a lodích, až na to, že nebyl uveden přesný zdroj, a já stále pátrám...
Kreslené mapičky jsou roztomilé, ale aspoň jedna velká s naznačenou cestou by bodla. Fotky jsou šedivé (doslova) a plně odpovídají obsahu knihy a záměru autora, tj. neukazují navštívená místa.

CharlieBrown
12.03.2017 5 z 5

Moc krásná kniha, tak jako i další Rudovy knihy. Po přečtení chcete plout taky.

morte
13.11.2016 5 z 5

Nadherna kniha. Pana Rudu jsem potkal ve vlaku a prave tuhle svoji knihu mi doporucil. Moc pekne je i doprovodne dvd z cesty, kterou kniha zachycuje. Ruda je pro me inspiraci, krasny, moudry, pokorny clovek s vlastnim nazorem. Romantik realizator, abych pouzil jeho slova. Hrave svoji filozofii predci vsechny radoby chytre radce, kteri se cloveku snazi daavat navod na zivot a kterych jsou dnes plna knihkupectvi. Doporucuji shlednout i tento kratky dokument: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10213329270-rozhoupany-svet-rudolfa-krautschneidera/20956226652

AlenaV
17.05.2016 4 z 5

Když Člověk opravdu chce, dokáže všechno.

Veggi
19.03.2016 5 z 5

I já se musím přidat k řadě kladných hodnoceních. Ač nejsem nadčenec do plachtění a plavbu na vodě zvládám maximálně na šlapadlech na Vltavě, tak mě tato kniha velmi zaujala. Myslím, že každého donutí zamyslet se nad svým životem a svými sny, stejně tak nad svojí vlastní existencí. Kniha ve mě probudila opět touhy k cestování (ač po souši), které jsem na nějaký čas potlačila díky zapojení do systému: škola-práce-plat-složenka,...
Kniha není jen o plavbě, ale i o životních příbězích desítek lidí po celém světě a věřím, že každý z těchto příběhů by vydal na samostatnou knihu!

bejan
18.02.2016 5 z 5

Tahle kniha je víc, než jen cestopis. Velkou část knihy lze označit jako reportážní, ale především je to svébytná kniha svérázného člověka. Lidového mudrce, cestovatele, stavitele jachet, snílka a hledače smyslu.

Je to nebezpečná kniha, protože stejně jako autor sám hledá ve svém životě a na svých cestách pravou podstatu bytí, přiměje každého čtenáře, aby hledal s ním. Jste na to dost vyrovnaní a pevní, abyste to zvládli? Protože námořník Ruda Krautschneider je velice charismatický..!

iampatrik
01.02.2016 5 z 5

Poutavá neuvěřitelně uvěřitelná kniha plná příběhů a osudů lidí z celého světa. Kniha je o to víc poutavější, když po otevření v každém výtisknu naleznete ono pírko tučňáka. Knihu také pěkně dotváří občasné jednoduché ilustrace a v závěru fotografie. Po obsahové stránce od autora moc nečekejte samotný popis cesty, daných světadílů, krásy přírody apod. Kniha je mířena na zážítky a příběhy přátel, ale i osob neznámých, které během své cesty potkal. Celkově je kniha velmi čtivá, záživná a pro někoho může být i k zamyšlení nebo inspirací k vlastnímu dobrodružství.

JiříŠkorpík
05.02.2015 5 z 5

Kniha na jejichž konci je Vám líto, že už jste ji dočetli. Pocity bych vyjádřil citací z knihy: "Procestoval jsem USA, Kanadu, Aljašku a mnoho zemí, ale nevím, jestli jsem šťastnější, než kdybych o tom jenom snil." Prostě kniha která pohltí.

LuxLis
12.06.2014 4 z 5

Knížku jsem původně koupila jako dárek taťkovi (moc po ní toužil), ale to pírko z tučňáka na první straně mě zhypnotizovalo a musela jsem se začíst taky. Moc příjemné počtení na horké letní odpoledne, rozhodně doporučuji každému, kdo rád cestuje a objevuje svět.

Štítky knihy

mořeplavba moře a oceány české cestopisy plachetnice tučňáci

Autorovy další knížky

2014  91%Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka
2006  91%Co přinesly vlny a odvál vítr
2016  88%Lidé a oceán
1997  96%Legenda dobyvatelů
2010  84%Moře solí země

Kniha Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka je v

Právě čtených6x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených9x
Knihotéce34x
Chystám se číst73x
Chci si koupit18x