Rok zázraků ´89

Rok zázraků ´89 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158724/bmid_rok-zazraku-89-158724.jpg 3 15 3

Svazek reportáží světoznámého britského historika, politologa a publicisty představuje jedinečné zachycení převratných událostí roku 1989, tak jak postupně zasáhly čtyři středoevropské komunistické režimy včetně tehdejšího Československa. Autor se přitom soustřeďuje na klíčové události daného historického okamžiku v podobě červnových voleb v Polsku a pohřbu Imreho Nagye v Maďarsku a listopadového pádu berlínské zdi a "sametové revoluce" v Československu, jimž byl osobně přítomen, a se svou charakteristickou erudicí, osobní angažovaností i jemným humorem podává nezapomenutelné svědectví o revoluční proměně, jež definitivně změnila tvář střední a východní Evropy.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie , Žurnalistika, publicistika

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

We The People , 1991


více info...

Přidat komentář

czerwa
02.03.2020 5 z 5

Výborný dokument, který podává dosti komplexní obraz evropských revolucí konce 80. let 20. století. Nenudilo mě to, možná i proto, že autor sám byl účastníkem dění.
Tato kniha stojí za přečtení.

BarboraSalome
26.01.2020 3 z 5

Ač nerada to přiznávám,kniha mě místy nudila.Dokonce i v kapitole o Praze.Zajímavé je ovšem přidání eseje do knihy Střední Evropa po 30 letech.


mijagi80
14.02.2015 4 z 5

Pro mě nejzajímavější byly poslední kapitoly knihy věnované sametové revoluci v Praze. V některých situacích se kniha odlišuje od seriálu České století, v tom smyslu, že televizní seriál zobrazil premiéra Adamce, jako státníka s charismatem a Havla jako nesmělého člověka, kterého unáší okolní proud revolučního nebo také "refolučního " (termín autora revoluce +reforma ) dění. V knize ale autor popisuje, že Adamec byl vypískán z Letné a jeho první návrhy sestavení vlády odborníků muselo OF odmítnout protože 16 z 21 odborníků byly skalní komunisté. Havel má dle autora naopak nesmírné charisma a energii. Dále je v knize popsaná zajímavá postava dělnického předáka a budoucího ministra práce a sociálních věcí Petra Millera, která v seriálu zcela chyběla.