Selekce

Selekce
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207771/bmid_selekce-RMS-207771.png 4 5648 5648

Selekce série

< 1. díl >

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Selection, 2012


více info...

Přidat komentář

láskyplnáTerez
29.09.2024 4 z 5

Prvně jsem Selekci četla v roce 2015, kdy měl třetí díl teprve vycházet, toto byl můj asi čtvrtý re-reading.

Já se v tom pitvat nechci, jelikož bych tím narušila svůj někdejší dojem, ale nedá mi to :D

Spousta věcí mi tam nedává smysl, romantická linka je až moc rychlá, dynamická, a tím pádem lehce nerealistická, ale sáhla jsem po tom s tím, že to budu muset brát s rezervou, tak se toho držím.

Ani nyní v dospělosti, kdy romantické knihy vůbec nevyhledávám, jsem se nemohla neuculovat. Navždycky srdeční záležitost.

Mr.Pajek
28.08.2024 4 z 5

Návrat do čtení pro mládež...celkem mi to sedalo, příjemná oddychovka.


Štěpánka_010
06.08.2024 5 z 5

Tak tahle knížka mi opravdu sedla, už dlouho jsem se do nečeho tak příjemně nezačetla. Myslela jsem si, že půjde o nějakou akční fantasy knihu, z čehož jsem měla strach ale nakonec mi román sedl mnohem víc než jsem čekala. Krásně vykreslený svět a charaktery jednotlivých dívek v selekci.

annora_cte
06.08.2024 4 z 5

Selekce. Asi není nikdo z knižní komunity, kdo by o této sérii neslyšel. Kolikrát jsem ji viděla v knihkupectví a kolikrát mi bylo řečeno, že je to skvělé a že bych si to měla přečíst. No, tak konečně na Selekci došlo i v mém seznamu četby.
Na začátku knihy nám je představena hrdinka America, její rodina a celkové působení světa. Hodně mě překvapilo a doteď jsem si na to nezvykla, ale příběh se odehrává v moderní době. V době telefonů, kamer, letadel a televizí. Pořád mi to k tomu nesedí, spíš vidím 18. či 19. století, ale dobrá.
Svět je poměrně složitý, existují v něm přísné zákony a kasty, do kterých jsou obyvatelé zařazeni a které určují jejich postavení ve společnosti. Nicméně i přesto musím říct, jak krásně a jednoduše to bylo v knize vysvětlené.
Styl psaní byl jednoduší, ale příjemný. Kniha se hezky četla, děj v příjemném tempu utíkal. Za mě naprosto perfektní.
America je hodné, sympatcike děvče. Krásně mi sedla. Zatím teda nevím, kdo je můj favorit, líbí se mi Aspen i princ Maxon. Jsem moc ráda, že jsem se do knihy konečně pustila a hned letím pro další díl. Je to pravda, stojí za to.

AnDyB
05.08.2024 5 z 5

Zajímavé pohádkové téma. To mám ráda moc se mi to líbilo :)

Lionela86
05.08.2024 5 z 5

Jako... Na polovině prstů jedné ruky spočítáte, kolik mi zbývá do čtyřicítky... Ale mě to tak neskutečně bavilo! Včera jsem si zakazovala číst, aby mi na dnešek zbylo do vlaku :-D Po Šikmém kostele fajn oddechovka :-) No nic, jdu objednat další dva díly, mezitím si dám zase něco složitějšího. Některá děvčata zde přirovnávají k Hunger Games a Divergenci, souhlasím, ale politika a především násilí je zde opravdu upozaděno - uvidíme, jak se bude příběh dál vyvíjet :-)

Ownkai
04.08.2024 5 z 5

Po opravdu dlouhé době návrat k Young Adult četbě a nemůžu než chválit. Nutno zdůraznit, že Selekce je nenáročným, přesto poutavým čtením. Námět mi velice připomíná Hunger Games či Divergenci, neboť jde o romanci s politickým pozadím. Aktuálně jsem již u třetího závěrečného dílu a jsem opravdu napjatá, jak to celé dopadne. :)

Ivana09
01.08.2024 2 z 5

Po knize jsem sáhla z důvodu počtu hodnocení a počtu procent.
Kniha mi přijde ideální tak pro slečny od 12-15 roku.
Na mě se tam skoro nic nedělo. Bylo to sice čtivé, ale na mě málo drama. America je mi sympatická, na nic si nehrála. Ještě uvidím, jestli sáhnu po dalších dílech, jsem celkem zklamaná.

Danielle22
23.07.2024 5 z 5

Příjemný začátek této krásné série. Komentuju zpětně po přečtení celé série. Určitě si tyto knihy zase někdy přečtu.

TessieB
30.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Žádné složité čtení, zvládnete to za jeden až dva večery. Jsem vlastně docela překvapená, že se mi to i líbilo, protože jsem očekávala něco úplně jiného - třeba, že budou dámy plnit aspoň nějaké úkoly a ne, že budou celý den jen hezké a čekat, kdy je princ pozve na rande. Na první dobrou bych to popsala jako roztomilé Hunger Games (zaměstnání a prestiž kast vs. krajů) s Deníkem princezny dohromady :D ale stejně už přemýšlím, co se bude dít v dalším díle, i když asi všichni tušíme, jak to všechno dopadne. Přestože nejsem cílovka, sérii si dám určitě celou a těším se na to. Číst to tak před 15 lety, jsem z toho asi úplně na větvi :)

KnihomolkaJulka
29.06.2024 5 z 5

Selekce je krásně a čtivě napsaná kniha. Ze začátku jsem byla zmatená, ale po nějaké době začne mít super děj.

Miluju celou sérii.
99%
-1% za Aspena (je mi nepříjemný, ale takové postavy v knize být musí:-))

Brambora_Šeby
14.06.2024 4 z 5

Netuším, proč je v knihovně tato kniha označená jako fantasy, ale jsem ráda, že jsem se k ní díky tomu dostala. Jako začátek série určitě dostačující.

Bookish_Adria
31.05.2024 5 z 5

Selekci jsem poslouchala jako audioknihu, která byla naprosto skvělá! Knize hlas propůjčila Lucie Pernetová, která má opravdu krásný a příjemný hlas.
Zvládla jsem to poslechnout za jeden den. Až tak moc mě to bavilo.

Tato knižní série mi byla už dlouhou dobu velmi doporučována a já vlastně ani netuším, proč jsem se do ní nepustila už dříve. Na co jsem čekala? Asi na audioknihu :D
Neměla jsem teď velmi prostoru na čtení, tak jsem využila poslechovou verzi.

Ze začátku musím říct, že jsem byla zmatená v jaké době se vlastně příběh odehrává. Jsem podle obálky usuzovala jinou dobu.
Příběh tedy vypráví o světě, kde jsou rozděleni do různých tříd neboli sekcí. Můžete se provdat jen za toho, který splňuje určitý stupeň.
America je zamilovaná právě do osoby, kterou si nemůže vzít nebo aspoň by bylo velmi náročné získat souhlas. Na popud svého milovaného zkusí selekci. Když jí jednoho dne přijde dopis, že se může letos přihlásit do Selekce její rodina je z toho nadšená. Pro Americu je to ale zlý sen. Nikdy netoužila po takovém životě.
Selekce je událost, kde vyberou 35 dívek, které budou bojovat o princovu přízeň a díky tomu se pak můžou stát princeznou a později královnou.

America nakonec bude vybrána do Selekce a po nevydařené lásce si užije aspoň dostatek jídla v Selekci. Hned samozřejmě svým chováním získá přízeň prince a stanou se z nich kamarádi. Vysvětlí princovi proč se účastní dané události a co si o tom všem myslí.

V tomto světe máme i rebely, kteří něco chtějí získat. Několikrát napadnou království a dívky se s tím musí vypořádat.
America začne pomalu přijímat své city k princi, když se nečekaně u jejich dveří objeví její ztracená láska.

A co se bude dít dál? To se dozvíme v dalším díle. Kdo vlastně získá prince?

Netopyr07
23.05.2024 4 z 5

O knize mi řekla má sestra, která si spíše stěžovala, co to její dcera čte za "slaďáky" a ještě doporučené učitelkou !!!! Naše generace četla Děti z Bullerbynu, Luisu a Lotku a Stanislava Rudolfa... Harryho Pottera a Poseroutkovy deníky :-D Ale té knížce přiznávám čtivost a originalitu (ještěže je to jen fantasy!!!! ;-) ) Uznávám, že jsem se docela pobavila. Skvělá oddechovka zcela jiného žánru, než obvykle čtu. Náš knihovník zíral :-)))

Rapeh
14.05.2024 4 z 5

Už se těším na další díl. Po knize jsem sáhla náhodou, ale už chápu proč je dcera s této série tak nadšená. Charakteristika postav k obrazu dnešní doby : Aspen je blb, Max je neskutečně dokonalý a Amerika je typický teenager, který musí rychle dospět

Dortíkomilka
12.05.2024 5 z 5

Konec mě donutil okamžitě sáhnout po dalším díle. Všechny postavy mi byly víceméně sympatické jenom Aspen mě občas trochu štve.

Kskaja
02.05.2024 5 z 5

Zábavné, těším se na 2 dil

Lovehorses365
02.05.2024 5 z 5

Po té co jsem si knihu přečetla po druhé, mě tahle série začala neskutečně bavit.
Jak asi vidíte v mém prvním komentáři u této knihy, předtím mě úplně nebrala.
Jdu si znovu přečíst celou sérii!

Grace_Foster
30.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Hlavní hrdinka má příjemnou povahu takže se nedá říct že by kazila knihu. Nápad je moc hezký: reality show o tom jak si princ vybírá princezny. Přijde mi že v knize jsou vymyšlená jména ale to nevadí.
Já osobně nenávidím Aspena a nevím co na něm America vidí, jednou chce něco o 15 stran později na to zase změní názor. Musím říct že Maxon je mi o hodně sympatičtější protože jak sám řekl že se chová jako pravý džentlmen. Má smysl pro humor a myslím že by si s Americou rozuměli.

adrianna
10.04.2024 4 z 5

+ sympatická hlavní hrdinka
+ čtivý příběh
+ jednoduchá angličtina
- ploché vedlejší postavy
- občas jde děj hodně po povrchu

Jedná se o super příběh v rámci svého zařazení. Kniha je čtivá a odsýpá. Bylo mi sympatické, že je hlavní hrdinka na svůj věk docela vyspělá a nohama na zemi. V některých oblastech by mohl být příběh trochu propracovanější, např. víc se ponořit do intrik a zákoutí reality show. Také by mi přišly fajn kapitoly z pohledu dalších postav, aby je čtenář více poznal, pochopil a hlavně si je zapamatoval. Selekce je první kniha, kterou jsem četla v angličtině a šlo to úplně v pohodě, řekla bych, že je napsaná jednodušším jazykem.

Hodnocení: 85 %