Věrný špion
Alex Berenson
John Wells série
1. díl >
Příběh převzatý z každodenních novinových titulků - reportér The New York Times Alex Berenson nabízí poutavý a mrazivě věrohodný románový thriller z období po 11. září. Jediný Američan, který kdy infiltroval al-Kajdu, John Wells, byl tajným agentem tak dlouho, že si CIA už není jistá, zda je dosud loajální - nebo vůbec naživu. Nyní se Wells vrací domů na příkaz Omara Chadrího, organizátora řídícího útoky al-Kajdy proti Spojeným státům. A ani Chadrí, ani Jennifer Exleyová, Wellsova nadřízená v Langley, nevědí, co od něj mohou očekávat. Během let prožitých v horách se z Wellse stal muslim a on začal pochybovat o americkém programu. Je individualista, a CIA mu není s to důvěřovat. Ale zatímco se Chadrí blíží k rozpoutání nejničivějšího útoku v dějinách, Wells a Exleyová vědí, že ho musejí zastavit, ať už se schválením CIA, nebo bez něj. Věrný špion, Berensonova strhující románová prvotina, je napínavým románem sondujícím složitosti a hrůzu dnešního světa. Je to jedinečně vzrušující a provokativní dílo autora, který velmi dobře svůj námět zná. ... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2006 , OlympiaOriginální název:
The Fainthful spy, 2006
Překvapivě slušné čtení. Slušně odvedená práce na reáliích, čtivě napsáno a přes ne úplně chytlavé téma opravdu nenudilo.
Řemeslně napsáno, oceňuji především to, že hlavní hrdina si nehraje na neprůstřelného a na nechybujícího agenta. Je s podivem, že člověk jiného etnika, potažmo zrovna Američan, se dostane tak blízko špiček Al Kajdy, ale zase na druhou stranu je k uvěření, že pokud někdo stráví 10 let v Afghánských horách s muslimské komunitě, musí splynout i po náboženské stránce. Doporučuji, mne se kniha četla velmi svižně.
Dobře rozehrané, gradace napínavá, hrozba uvěřitelná, jen tu špionáž jsem trochu postrádal. Ovšem motiv špiona, který se po takřka deseti letech vrací domů a čtenář dlouho netuší, za který tým vlastně kope, je hodně povedený. Ona vůbec myšlenka, že někdo může přijmout islám a zároveň se neomotávat výbušninami, je na anglo-americký thriller nečekaně liberální.
Nakonec to však byly drobné detaily, které mi nabouraly autenticitu příběhu, především proto, že ten se bere smrtelně vážně. Což s některými zvraty, jak vystřiženými z akčních bijáků zlatých devadesátek, úplně neladí. A vlastně zklamala i zápletka - jak se pěkně rozehraje, tak nakonec skončí u obyčejné hry na babu, jejíž průběh hrdina zpovzdálí sleduje, aby se v pravou chvíli do věci vložil.
Ale přesto musím hodnotit jako nadprůměr, především pro autorovu snahu vyhnout se černobílému nahlížení na problematiku terorismu. A obzvláště skvělé jsou pak akční scény, dynamicky rozfázované do jednotlivých obrazů takže působí až filmově.
Věrný špion byla první kniha tohoto žánru a první kniha od Berensona, kterou jsem četl. Hned po přečtení jsem začal číst jeho další knihu volně navazující na tuto...Válku stínů. Věrný špion je napínavá, strhující a ubíhá zběsilím tempem kdy vám nedá možnost odpočinku....když zrovna nebude číst...bude přemýšlet co bude dál, jak, proč, kdy...prostě vynikající kniha:-)
Napínavé. Hlavní hrdina není nezranitelný pistolník. Čtivá kniha, těžké téma.