Chodí pešek okolo, nedívej se na něho

recenze

Deset malých černoušků (2017) 5 z 5 / MortRainey
Deset malých černoušků

„Chodí Pešek okolo, nedívej se na něho. Kdo se na něj koukne, toho Pešek bouchne. Ať je to ten, nebo ten, toho praští koštětem.“ I když je uzel příběhu vystavěný na jiné "vraždící" dětské říkance, tato mateřinková mi neustále během četby hrála v hlavě. Nejenže jsem několika momenty překvapení dostal od Peška, rozuměj Agathy, po hlavě, ale celý průběh mi tuto populární dětskou hru připomínal. A ani ta belgická pralinka na závěr mi coby fanouškovi navoskovaného kníru, předobrazu amerického doutníku v baloňáku, nechyběla. Kdo je vrah se totiž dozvíte až v epilogu!

Co dodat k mistrovskému dílu "královny napětí" či "první dámy detektivky"? Piedestal ze superlativů i zajímavostí této story, která příští rok oslaví své osmdesátiny, hovoří za vše. Skoro každý z nás se o Deset malých černoušků minimálně otřel. Ať už při hodinách literatury, na divadle (česká prkna čas od času Agathin majstrštyk znovu nastudují) nebo při zhlédnutí filmového zpracování či v podobě televizního seriálu.

Mimochodem ČSFD uvádí asi 10 obrazových zpracování Černoušků včetně japonského(!) z loňského roku a sovětského z doby perestrojkové, které pozor(!) je na této filmové databázi nejvýše hodnocený (82 %). Vůbec k prvnímu došlo pod americkou klapkou v roce 1945, pod novým, politicky korektnějším, názvem knihy And Then There Were None ("Až tam nezbyl žádný"). Dokonce pro některá vydání byly použity také názvy Ten Little Indians ("Deset malých indánků") a Nursery Rhyme Murders ("Vraždy podle říkanky“). To jsou ty zajímavosti.

A superlativa? Jeden z knižních bestsellerů všech dob - více než 100 miliónů prodaných kusů - hned za Biblí, Tolkienovým Hobitem nebo Coelhovým Alchymistou. Spolu s Vraždou Rogera Ackroyda z roku 1926, která je čtvrtým případem proslulého Hercula Poirota, jsou na střídačku uváděny mezi "nejzásadnějšími díly světové beletrie 20. století", "nejlepšími 100 knihami všech dob" nebo takovými "které si musíte přečíst než umřete".

Doporučuji opravdu všem, kteří chtějí startovací můstek k dílu Agathy Christie nebo přidat k již jiným přečteným knihám z jejího pera. I těm, kteří si myslí, že je kniha po filmu nebo divadle nemůže překvapit. Stejně tak těm, kteří chtějí poznat základ samostatného žánru, kterým britská detektivka bezesporu je, a Christie je jedním z jejích zakladatelů a domptérů dokonalosti. Tu potvrzuje stáří Černoušků, které pořád nastavují zrcadlo záplavě současných thrillerů a kriminálek, které, co si budeme povídat, jsou málokdy originální. A zároveň jejich napětí nevychází z takového "mála", které je poznávací značkou Agathy Christie...


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Nejprodávanější detektivka všech dob, nyní rovněž ve vynikajícím britském seriálovém zpracování pod názvem Až tam nezbyl žádný. Agatha Christie proslula svou láskou k dětským říkankám a básničkám. Důmyslné spojení zdánlivě nevi... více


Komentáře (0)

Přidat komentář