Čtvrté křídlo

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 5 z 5 / annora_cte
Čtvrté křídlo

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace děkuji @albatrosmedia

Violet Sorrengailová odjakživa snila o tom, jak nastoupí do kvadrantu písařů. Ovšem na rozkaz její matky, generálka Sorrengailové, se Violet ocitne na Basgiathské válečné akademii v kvadrantu jezdců. Je to nebezpečná cesta a Violet zdaleka není tak připravená, jako ostatní, kteří na dráhu dračího jezdce cvičili celý život. Ovšem to, co Violet postrádá ve fyzické síle, dohání svojí inteligencí a mazaností.
Příběh je krásně napsaný. Už jsem knihu četla v originále, a ráda bych pochválila úžasný překlad. Jedná se o poměrně složitý svět se složitou historií a složitými názvy. Ale překlad je tak hezky zpracovaný, že se to četlo jako po másle.
Vývoj hlavní hrdinky a samotný příběh plynou hezky pomalu, ale ne zas příliš pomalu. Na můj vkus je to perfektně seskládané. Co se týče hlavní mužské postavy Xadena, tak k němu nemám asi co dodat. Je úžasný a tajemný a úžasně tajemný. Myslím, že každá bysme chtěla svého Xadena. Romantická byla úžasný slow-burn! Užívala jsem si, jak se postupně sbližovali, dokud napětí mezi ním a Violet nepřeteklo.
Dalšími významnými postavami byli draci, jejichž osobnosti musím zas a znovu pochválit. Nechybí jim humor, ale ani neztrácí přirozenost predátora a zkrátka jsou perfektně vytvořený. Doufám, že autorka napíše v budoucnu knihu jen o nich, protože těch scén, kolik jsme s nimi dostali, mi zdaleka nestačilo.
Zvraty, drama, akce. Bylo toho hodně, v dobrém slova smyslu. Autorka ví, jak udržet čtenáře v napětí pěkně dlouho. A ten konec? Myslela jsem si, že podruhé brečet nebudu, ale stalo se.
Na závěr: Myslím si, že ten hype, jaký kniha dostává, není přestřelený. Zaslouží si to, protože za přečtení vážně stojí!


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář