Jiná kostra v rakvi

recenze

Sněhurčina rakev (2020) / Joseef
Sněhurčina rakev

Sněhurka má sedm trpaslíků a Sněhurčina rakev je 7. kniha v populární krimisérii Nyströmová a Forssová od Kerstin Signe Danielssonové a Romana Voosena.
Je výhoda, že i v době, kdy jsou hranice naší země uzavřené, můžeme díky knihám od nakladatelství MOBA „cestovat“ po celém světě. Ve „Sněhurčině rakvi“ se ocitáme ve Švédsku a klíčový okamžik je rok 1972, kdy krásná nevěsta zmizí beze stopy během svatební hostiny společně se svým adoptivním bratrem Herbertem. Děj se ale rozvíjí o necelých padesát let později, kdy se kostra této nevěsty objeví na výstavě sklářského umění jako exponát „Sněhurčina rakev“. Měla by zde být skleněná kostra, ovšem uvnitř rakve je kostra skutečná. Kosti v rakvi nepatří žádné Sněhurce, nýbrž Gunnar Gustavsson, předseda představenstva firmy Gustavsson Glas AB, prohlašuje, že se jedná o tělesné pozůstatky jeho ženy Berit, neboť má na sobě stejné šaty jako na svatbě před padesáti lety. Kdo jiný by vyšetřoval tento případ, než nám známé Ingrid Nyströmová a Stina Forssová.
Jakmile začne vyšetřování, záhy se dostanou do ohniska vyšetřování tři rodinné podniky, všechny majitelé skláren.
Čím hlouběji se Ingrid a Stina ponoří ve vyšetřování do minulosti, tím rozporuplnější a záhadnější jsou věci, které vychází na světlo boží a je čím dál tím těžší knihu odložit. Extrémně podivné okolnosti slibují vzrušení, čemuž přidává taky spojení historie a přítomnosti. Vzniká takové rafinované psychologické puzzle.
Postavy jsou dobře vykreslené, nikdo není „nemastný neslaný“, což se mi opravdu líbí.
Nechci k případu říci více, protože nemám v úmyslu vyzradit konec a chci, aby si každý čtenář užil napětí stejně jako já. Nechci nikoho ošidit o ten jedinečný prožitek, poněvadž je to dojemné a jednoduše děsivé.
Určitě bych titul doporučil lidem, kteří si rádi přečtou napínavé skandinávské krimi případy.
Ani pro mě to určitě nebude poslední kniha o dvou výrazných ženách od švédsko-německého autorského dua.


Sněhurčina rakev Sněhurčina rakev Kerstin Signe Danielsson

Švédsko 1972: Mladá, krásná nevěsta zmizí beze stopy během svatební hostiny společně se svým adoptivním bratrem Herbertem. O necelých padesát let později se její kostra objeví ve skleněné rakvi na zahájení výstavy sklářského umění... více


Komentáře (0)

Přidat komentář