Obraz Doriana Graye - román

recenze

Obraz Doriana Graye (2020) 5 z 5 / Kizuizi
Obraz Doriana Graye

Dorian Gray - mladý a krásný aristokrat, který se boj stárnutí. Když mu přítel namaluje podobiznu, Dorian si přeje, aby všechnu tíhu a strasti života mohl nést právě obraz, což se také stane. Jenže všechno má své následky...

Tohle byl můj velký rest z klasické literatury. Vždy jsem si Obraz Doriana Graye chtěla přečíst, ale prostě k tomu nějak nedošlo. Až teď a rovnou v takové krásné podobě!

Některá klasická díla bývají taková těžkopádná, špatně čtivá, ale v tomto případě tomu tak není. Obraz Doriana Graye je úchvatný příběh a já jsem našla novou srdeční záležitost. Ano ano, tohle si přečtu ještě několikrát, protože tahle kniha si to opravdu zaslouží.

Příběh Doriana zná asi každý, minimálně tuší, o čem to je, ale přečíst si to, je vskutku potěcha duše (nebo aspoň pro mne byla). Velmi nadčasové dílo ukazuje čtenáři, jak je pošetilé myslet si, že mládí a krása je všechno. Jistě, mladí a krásní (zde konkrétně i bohatí) mají asi život jednodušší, ale určitě to nedává nikomu z nich právo ničit životy ostatních. Dorian je zprvu plachý stydlivý mladík, který podlehne svodům neřestí a začne si užívat života bez myšlenek na následky. Jenže následky nás dostihnou všechny... někdy hned, někdy za pár dní nebo i za pár let.

Tato edice od CooBoo, která nyní obsahuje už 11 svazků, se snaží klasickou literaturu přiblížit mládeži, která ji má většinou v povinné četbě, což není zrovna populární. Sama vím, že jak je něco povinné, moc se do toho nechce, ale tyhle krásně zpracované knihy lákají už na první pohled. A já říkám ano, přečtěte si to!
A jen tak mimochodem - velmi zajímavý je i doslov o vzniku tohoto románu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Jediná rozsáhlejší próza Oscara Wilda předvádí na fantastickém příběhu aristokrata, jemuž kouzelná moc propůjčila věčnou krásu a mládí, rozpor mezi morálkou a estetickým prožitkem – zatímco Dorian Gray zůstává stále dvacetiletý, j... více


Komentáře (0)

Přidat komentář