Prosím o opravu

DISKUZE » Chyby na webu

jirin@
jirin@ 21.04.2020 v 19:49

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

Marthas
Marthas 21.04.2020 v 20:30

To asam a jirin@: Díky.-)

Arocrynn
Arocrynn 21.04.2020 v 22:35

paulhunter
paulhunter 21.04.2020 v 23:12

Arocrynn: Vkládání autorů už funguje. Děkujeme za info.

Text příspěvku byl upraven 21.04.20 v 23:13

ripo
ripo 22.04.2020 v 10:37

asam
asam 22.04.2020 v 12:44

jirin@
jirin@ 22.04.2020 v 12:45

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 22.04.2020 v 20:14

jirin@
jirin@ 22.04.2020 v 21:27

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 22.04.2020 v 21:33

LordSnape
LordSnape 22.04.2020 v 22:26

Prosím sem k tomuto autorovi: https://www.databazeknih.cz/zivotopis/jiri-tesar-133523 přesunout všechny komiksy a sborníky Vějíř odtud: https://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/jiri-tesar-58723

Je to shoda jmen a první jmenovaný je pedagog, ne kreslíř komiksů.

Text příspěvku byl upraven 22.04.20 v 22:30

Marthas
Marthas 22.04.2020 v 23:10

Mám spíše takovou drobnou připomínku či otázku. K čemu přesně slouží kolonka ilustace/foto. Uvedu příklad zde https://www.databazeknih.cz/knihy/lockwood-co-kvilejici-schodiste-211163 jsou uvedeni jako ilustrátoři dva a to správně Alessandro Taini https://www.databazeknih.cz/ilustratori/alessandro-taini-22180, což je ilustrátor, jehož ilustrace byla použita na obálce, a dále Rolf Marriott https://www.databazeknih.cz/ilustratori/rolf-marriott-22181, který je fotograf, ale s obálkou neměl nic společného, až na to, že je autorem fota autora J. Strouda na přebalu knihy resp na chlopni. Opravdu mne tady zajímá, co se má kam dávat a zda je běžná praxe dávat autora fota medailonku jako fotografa. V tom případě jsem přišla o spoustu bodů,-) Dosud jsem myslela, že se jedná o údaje, jež jsou uvedeny prioritně v tiráži.

jirin@
jirin@ 22.04.2020 v 23:22

LordSnape - opraveno

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 23.04.2020 v 07:28

Marthas:
Na toto jsem si opakovaně stěžovala a bylo mi řečeno, že přece nejsou uživatelé hloupý a kolonka je jasně pojmenovaná a není důvod jí měnit. A dřív tady podobných věcí bylo špatně mnohem víc.

Typický příklad?
V knize: foto na obálce xyz a autor skočí v kolonce ilustrace/foto místo autor obálky. V knize jsou ilustrace na obálce a autor skončí jako ilustrace/foto místo autor obálky.

Jinak, ten, kdo dělal ilustrace na obálce, není ilustator, ale auror obálky. Stručně řečeno, co je vevnitř, ilustrace/foto, co je venku, autor obálky.

Za mě by byl ideální stav rozdělit na tři řádky:
Ilustrace v knize
Fotografie v knize (vadí mi ta zkratka)
Autor obálky
(Zde by se mohlo též rozdělit, přece jenom je často jako stejný autor obálky veden ten, kdo dělal grafickou úpravu, čili obálku dolaďoval jako ten, kdo na ní dával foto nebo celou obálku nakreslil a kdo co dělal, se čtenář konkrétně dozví až z knihy, ale nevím, zda by o toto rozdělení byl zájem, protože to jsou věci, které se dozví ten, kdo knihu drží v ruce, to se většinou jinde neuvádí...)

Něco sem překopíruju, snad nebude moderátorovi vadit:

"Mám trochu problém ohledně položek u knihy. Autor obálky je jasný. Ale všimla jsem si, že dost uživatelů má problém s tou druhou: ilustrace/foto. To je to v knize, lidi. Ale dost lidí vidí foto a dá tam toho, kdo dělal foto na obálku.

Taky jsem si všimla, že dost lidí je moc akční a dá tam třeba Grada publishing. Nebo teď, Ricardo u knih Baronetu. Což je blbost, ale třeba neví, že tam musí být jenom "živej člověk", ne společnost nebo banka fotek.

Chtělo by to trochu pozměnit nebo poopravit. Mě to je jasné, ale evidentně dost uživatelů v tom plave.
----
Dnes jsem na to zase narazila. V knize jméno toho, kdo dělal fotku obálky a jeho jméno skočí v kolonce toho, kdo dělal na vnitřku knihy (!) protože se kolonka jmenuje ilustrátor/foto.
---
Asi budu otravovat, dokud mi na to nikdo neodpoví, protože tohle vytváří solidní bordel. Ve vnitř knihy a obal knihy jsou dvě věci. Fakt je to tak těžký pochopit?! A ještě k tomu to dost mate ty, kteří moc často nedoplňuji... :( :( :(

jirin@jirin@31.03.2019 v 12:54:40
LV - Návěští Ilustrace/foto je v pořádku. Knihy mohou obsahovat jak ilustrace, tak i fotografie. Proto v této kolonce zde uvádíme jak ilustrátory, tak fotografy.
Pokud má fotograf, uvedený v knize, na svědomí pouze foto na obálce, lze jeho jméno uvést v kolonce Autor obálky, vedle výtvarníka obálky (viz níže uvedená terminologie).

Ilustrátor:
Osoba, která koncipuje a může též realizovat výtvarné řešení nebo ilustraci, obvykle jako doprovod psaného textu.

Fotograf:
Osoba či organizace odpovědná za pořízení fotografií, a to buď v originální formě nebo ve formě reprodukce.

Autor obálky (Výtvarník desky knihy nebo ochranného pouzdra (obalu) pro dokument):
Osoba odpovědná za výtvarný design desek knihy, desek k albu, ochranného pouzdra pro knihy či jiné dokumenty, přepravního obalu atd. Pro výtvarníka obálky se používá označení Autor obálky.
Pro výtvarníka celkové podoby knihy se používá označení Knižní grafik.
----------------------------------------
!!!Důležité: V DK uvádíme jako ilustrátora, fotografa či autora obálky pouze fyzické osoby, nikoliv organizace/korporace. Formulář je zde nastavený právě jen pro fyzické osoby - jméno a příjmení. Pokud zde jsou uváděny organizace/korporace, je to chyba, nepatří zde.
----------------------------------------
Na toto téma jsem ti již odpověděla ve vlákně Prosím o opravu - 21.3.2019.
Text odpovědi znovu přikládám:
LV - Grada Publishing - uvedeno jako autor obálky, příp. ilustrátor, není jediný případ, kdy je zde v těchto rolích uveden korporativní autor.
V databázi není pro korporace v roli ilustrátora nebo autora obálky místo. Jednoznačně zde máme nastaveno pro uvádění těchto rolí pouze možnost zápisu jména a příjmení, tedy fyzické osoby.
Je to už dost dávno, kdy jsem také na tento problém narazila. Tehdy jsem to diskutovala s Danem. Souhlasil s tím, že korporativní jména můžeme z ilustrátorů nebo autorů obálek odstranit."

Jinak foto medailonku je asi kravina. A pokud jo, dávalo by se to sem, tak by asi mělo být zvlášť. Přeci jinam to jsou většinou fotky z nějaké autorovi databáze a kolikrát "sto let staré", nevyfocené originálně pro konkrétní knihu :(

Text příspěvku byl upraven 23.04.20 v 07:39

Marthas
Marthas 23.04.2020 v 18:08

Sice jsem čekala odpověď spíš od moderátora, ale i tak díky, lenko.vílko.
Pochopila jsem to takto, v kolonce autor obálky má být uveden kromě Miroslava Hadince, který je uveden jako autor české obálky, i když pouze upravoval obálku zahraniční, i Alessandro Taini. V kolonce ilustrátor a fotograf nemá být nic, poněvadž kniha ilustrace neobsahuje.
PS: Korporátní autory já nikdy nevyplňuji, takže tu pasáž můžu zapomenout.

Marthas

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 23.04.2020 v 18:13

Marthas: odpověděla jsem, protože jsem to samé řešila s moderátorem a okopírovala, co mi tehdy přišlo jako reakce :)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka 23.04.2020 v 20:53

jirin@
jirin@ 23.04.2020 v 22:21

reader.007
reader.007 23.04.2020 v 22:26

jirin@
jirin@ 23.04.2020 v 22:28