1.) kniha, která byla zmíněna v jiné knize
DISKUZE » Čtenářská výzva 2018
Nevím, jestli se to dá počítat, ale v Jeden z nás lže je zmíněn film Divergence (čistě teoreticky by to možná šlo, ne? Kniha se jmenuje stejně...)
V Pôvode od Dana Browna boli spomenuté napr. tieto knihy:
-Michael J. Behe - Darwinova černá skříňka
-Richard Dawkins - Slepý hodinár
-John Steinbeck - O myšiach a ľuďoch
Jsem teprve ve třetině knihy Žena v Orient expresu od Lindsay Jane Ashford a již jsem narazila na zmínku o knihách Agathy Christie - Vražda Rogera Ackroyda a Záhada na zámku Styles .
Kniha Aurelián od Louis Aragona je několikrát zmíněna v knize Černé lekníny (Michel Bussi)
V knize Brána Osudu od Agathy Christie se píše o knize Černý šíp Roberta Louise Stevensona. Ve Vraní dívce od Erik Axl Sund jsou zmiňovány: Pán prstenů, trilogie Stiega Larssona (Milenium), 100 dnů Sodomy od markýze de Sade a take Došel jsem daleko od Ismmaela Beah (vzpomínky dětského vojáka).
O Bráně osudu a Černém šípu jsem psala zrovna na předchozí stránce tohoto vlákna.
V knize Potichu od J. Rudiše je zmíněna kniha Obsluhoval jsem anglického krále.
V knize Pět holek na krku po třiceti letech od Hercíkové se zmiňují:
I.Hercíková: Touha
L.N.Tolstoj: Anna Karenina
W.Faulkner: Divoké palmy
M.Durasová: Milenec
V knize TY od Caroline Kepnes je hlavní postava prodavač v knihkupectví a zmiňuje zde spoustu knih. Mezi nimi knihy Stephena Kinga Osvícení a Doktor Spánek.
Myslím, že v Dívce ve vlaku byla zmíněná Zlodějka knih a v Manželé od vedle Harry Potter.
V knize Větrná hůrka rodiny Brontëových jsou zmíněna všechna díla sester Brontëových (např. Jana Eyerová, Profesor, Na Větrné hůrce, Agnes Greyová, Sirotek lowoodský, Villete...).
V knize Mrazné květy na skle od Jiřího Hanibala je zmínka o David Copperfield a Oliver Twist od Dickense
Poutnik: maguv denik, Hrozny hnevu, Na vychod od raje a Vychova divek v Cechach. Vsechny ctyri knihy zmineny ve 40 dni pesky do Jeruzalema od Zibury.
Text příspěvku byl upraven 11.02.18 v 09:58
V denníkoch Sándora Maráiho sú zmienené napr. Most Svatého Ludvíka krále a Starec a more.
Prakticky by sem mohli patriť knihy každého autora, o ktorom je napísaná životopisná kniha, v ktorej sú spomenuté jeho diela.
Text příspěvku byl upraven 11.02.18 v 12:30
V knize "Dewey - kocour z knihovny, který okouzlil celý svět" jsou zmíněné dvě knihy - "Příběh dvou měst" a "Šarlotina pavučinka".
V Amerikánke od Chimamandy Ngozi Adichie sú zmienené tieto (preložené) knihy
- Mark Twain - Huckleberry Finn
- Graham Greene - Jádro věci
- Chinua Achebe - Svět se rozpadá
- Philip Roth - Portnoyův komplex
- Barack Obama - Cesta za sny mého otce
V knize Stín větru od Zafóna jsou zmínění Bídníci a Tess z D´Urbervillů.
Vložit příspěvek