2.) kniha autora, který žil ve vašem kraji
DISKUZE » Čtenářská výzva 2018
Můj tip na autora z Jihomoravského kraje je Kateřina Tučková. Např. Vyhnání Gerty Schnirch nebo Žítkovské bohyně.
Karlovarský kraj - Goethe (strávil zde téměř 3 roky), Nikos Kazantzakis (2 roky), Božena Němcová jen v lázních a půl roku Karel Čapek jako učitel v rodině hraběte Lažanského.
Já jsem ze Středočeského kraje, konkrétně z Nymburska - takže za mě jasně Hrabal a jeho Kersko :-)
U mě za Zlínský kraj to bude určitě Miloš Macourek, vrátím se do dětských let s Machem a Šebestovou :D
Za Ústecký kraj myslim R. Čechura, ale jista si nejzem poradi mi někdo...
Kraj Vysočina - Jaroslav Hašek - Lipnice nad Sázavou.
Text příspěvku byl upraven 28.10.17 v 10:24
A má to být kraj, ve kterém bydlím nebo kraj, ve kterém mám trvalé bydliště :D
k LadyCharlene - Nech to aspoň nie je stále žijúci autor! Večne živých autorov sme si užii až až.
Bratislava - u mňa Krista Bendova, Milan Rúfus a prihodím ešte jedného okrem iného aj básnika Bibiana Wallnerová, Jan Kalina.
Nejdřív jsem to pochopila, že to musí byt někdo původem z mého kraje, ale když tam je žil, tak to vlastně může znamenat, že se tady někde par dni zdržel.
Za Ústecký kraj rozhodně Franz Kafka, stejně se na jeho Proměnu chystám už dlouho, tak teď budu mít aspoň motivaci :)
Já jsem od Kolína, takže nejspíš Josef Svatopluk Machar, stejně bych se do něj měla pustit. :-)
Mám jasno, kousek od nás jsou Hrusice a tam žil Josef Lada, takže si ráda přečtu Mikeše jeho dobrodružství.
Stredoceky kraj, Benesovsko a Posazavi:
Jan Moravek, Frantisek Hrubin - Romance pro kridlovku se chystam cist. Ale J. Moravek je pro mne trochu stary a nelaka mne...
Svatopluk Cech z Ostredka - Vylety pana Broucka jsem jiz cetl pred cca 30 lety jako povinnou cetbu na stredni skole..nebo na zakladce? Nevim...
Josef Topol, Porici nad Sazavou
Michal Viewegh, Sazava
Jiri Voskovec, Sazava - ale nevim, zda sem patri, nebot to byl spise textar, autor a herec...nebo se mylim a byl i spisovatel?
Text příspěvku byl upraven 29.10.17 v 21:40
Karlovarský kraj: 36 let jezdil do Mariánských Lázní a psal zde povídky Miroslav Horníček
Za Prahu to bude u mne zřejmě zase Mařka Majerová, chybí mi toho od ní ještě hodně přečíst. Zkusím ale najít ještě několik dalších, o které bych také doopravdy stál.
Možná by nebylo špatné mít možnost si k určité položce ČV přiřadit třeba hned několik knih RŮZNÝCH autorů. Možná je něco podobného možné už nyní, nikdy jsem to nezkoušel.
Za Liberecký kraj Míla Nevrlý, Jaroslav Rudiš, Ivan Olbracht, Otfried Preussler, Antal Stašek nebo třeba Jan Suchl, pro nadšence F. X. Šalda.
Olomoucký kraj :) https://www.databazeknih.cz/autori/milan-valenta-17316
Vložit příspěvek