20. Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy
DISKUZE » Čtenářská výzva 2020
Trochu mne překvapilo, že když jsem dnes dočetla knihu Slepá mapa od Aleny Mornštajnové, kde byla jak svatba tak pohřeb, tak jsem ji i nalezla zařazenou v této kategorii Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy? Kniha se dotkla i holocaustu. Navíc první věta začíná: Toho dne se...
Přemýšlím, co k tomu někoho vede? Spíš to vidím, že knihu nečetl, když ji takto zařadil?
Text příspěvku byl upraven 19.04.20 v 12:46
Protože se mi líbily dvě knihy od A. Mornštajnové a viděla jsem k tomuto tématu zařazenou její knihu Tiché roky, řekla jsem si "super, autorka se mi líbí, knihu jsem stejně číst chtěla a ještě splním ten nejnáročnější bod výzvy." Ale když jsem ji začala číst, tak mi už někde na začátku knihy bylo jasné, že ji do této výzvy zařadit nemůžu, protože se v ní odehrává jak svatba, tak pohřeb... Ne všechny tipy jsou holt správně zařazené. Každopádně nelituji, knížka byla skvělá a já budu k tématu hledat dál :o)
Text příspěvku byl upraven 20.04.20 v 10:54
Tak jsem si pročetl tu diskuzi a schválně jsem porozklikal prvních deset knížek v žebříčku tohoto tématu výzvy a jen dvě (Medvedín a Gump) nejsou zároveň zařazeny i v jiném objektivně hodnotitelném tématu, jako svatba, pohřeb, psychická porucha či zájmeno. Dokonce jsou autoři zařazeni mezi Dány nebo oslavence kulatin i když Dáni ani jubilantii nejsou. Zrovna u roku narození a narodnosti autora, které jsou v DK již uvedeny, by nemusel být zas takový problem upravit program tak, aby nešli zařadit tam kam nepatří, např. Brit mezi Dány.
Pokud jste četli Historii včel od norske spisovatelky Maja Lunde, jeji druhá kniha Modrá se dá zařadit k tomuto tematu.
PanKrbec - napríklad kniha Temná dcéra. Síce knihu majú niektorí v čitateľskej výzve - ale subjektívne (kniha, ktorej obálka sa im nepáči alebo autora, od ktorého ste nič nečítali alebo kniha vystihujúca vašu náladu či osobnosť). Takže u mňa v pohode, pretože nič takého sa ma netýka.
PanKrbec: A co autoři, kteří mají dvě národnosti? Zde v DK lze vést jenom jedna. Co když si zrovna někdo vybere tohohle chudáka a systém by ho nepustil dál, protože je to nastavené databází? Jenom mě tak napadlo...asi je takových autorů málo. Ale náhoda je blbec, že? :)
Text příspěvku byl upraven 09.05.20 v 18:08
Tenhle bod mi zatím dává nečekaně zabrat :-). Netušila jsem, že tolik knih má na obálce kytky, že čtu tolik pro mě nových autorů a když už sem chci něco zařadit, zjistím, že je méně než 20x v přečtených. Snad se do konce roku s něčím trefím :-).
Trefila jsem se. Čtu Hunger games a druhý díl Vražedná pomsta se sem hodí. Teda pokud si někdo nemyslí, že má hlavní hrdinka psychickou poruchu, podle mě ne :) A mrtvých je požehnaně, ale pohřeb tam snad není.
První a třetí díl jsou navíc červeně, před prvním dílem jsem od Collins nic nečetla a ve třetím je svatba :)
PS: Ale do výzvy zařadím jen jeden díl, mám pravidlo, že pro každé téma musí být jiný autor.
Mam dilema. Tapeta na obalce k Aristokratce ma floralni motiv. Pocita se to ale jako "kvetina na obalce"? Vylozene kvetina to totiz taky podle meho nazoru taky neni...
https://www.databazeknih.cz/knihy/aristokratka-aristokratka-a-vlna-zlocinnosti-na-zamku-kostka-386927
Jiank by mi ta knizka sedela prave do tohoto bodu vyzvy, ze ktereho uz jsem teda trochu zoufala! :D
Text příspěvku byl upraven 30.07.20 v 23:54
twigxi: Podle mě to teda květina není, jen tapeta, která kytku trochu připomíná. :D Takže za mě bych sem knížku klidně zařadila.
To je fakt výzva! Snad do konce roku přečtu knihu, kde nebude svatba ani pohřeb, které jsou skoro v každém románu a dopředu těžko odhadnout. Nejnadějnější se v tomto směru jeví detektivka, kde jenom někoho zabijí a pohřeb se nepopisuje, nebo cestopis či historie, kde se mrtví ve vykopávkách asi taky nepočítají.
Malý Princ? Některá vydání mají ma obálce květinu, tak spravedlivě při výběru ;)
(Ostatní individuální body, kvůli kterým bych to tam nemohla mít třeba já, samozřejmě nepočítám...)
Půlka srpna a zbývá mi poslední nejtěžší bod výzvy. Napadla mně Agatha Christie, ačkoliv mrtvol mívá v knihách dost, s pohřbem se většinou nezdržuje, natož se svatbou, v naprosté většině její knihy četlo víc než 20 lidí, bohužel ale získala za knihu Nultá hodina cenu E. A. Poe, navíc letos slaví 130 let, takže kulatiny :-) Tak tenhle bod asi nedám...
Agatha tento rok nič neslávila ani neoslávi, pretože už zomrela. Téma znie: Kniha, jejíž autor letos oslaví (oslavil) kulatiny. Keby sa to týkalo aj mŕtvych autorov, bol by tam okrem budúceho a minulého času aj podmieňovací spôsob.
Přidal jsem si do Čtenářské výzvy, bodu 12 "Kniha, která je na Databázi knih v době čtení méně než 20x v Přečtených" knihu Roberta Pocha "Mrtví se přicházejí někdy rozloučit" a přitom jsem náhodou zjistil, že ji má někdo přidanou i v tomto bodě, tj. 20 "Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy".
Myslím, že zadání bodu 12 je natolik objektivní, že nemůže být sporu o tom, že kniha do bodu 20 nepatří, dokud si ji do Přečtených nepřidá ještě dalších 7 uživatelů* (stav k dnešnímu dni).
---
* U některých uživatelských účtů, které mají danou knihu v Přečtených bych mohl s úspěchem pochybovat o jejich jedinečnosti. ;-)
Příspěvek porušil pravidla diskuze, a proto byl odstraněn moderátorem.
Jak to je s knihou R. Bryndzy Noční lov?
Nějak mi nesedí statistika u uvedeného titulu :(
-----
Noční lov v Čtenářské výzvě 351x
Kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy 2020
Kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb 2020
-----
Je tam zmínka o svatbě i o pohřbu, takže asi ne, co?
Vložit příspěvek