1. Kniha (od autora) z mého dětství
DISKUZE » Čtenářská výzva 2022
Vzhledem k tomu, že jsem se ke klasické literatuře poprvé dostal v 6. třídě přes Bídníky, tak bych to viděl na Devadesát tři od Huga.
Já mohu určitě doporučit jakoukoli Foglarovku (to by mohlo být i ve výzvě autor, který již nežije), třeba Dobrodružství v temných uličkách, Když duben přichází atd. Z dívčích románů knihy Lenky Lanczové (Prázdniny pro zaláskovane, trilogie Blíženci...) a Stanislava Rudolfa, nejznámější je asi Metráček - osudy dívky s nadváhou. Jako milovnici koní mne velmi oslovilo Léto jako když vyšije od Elišky Horelové.
Já si přečtu jednoznačně Kroniku města Kocourkova. A navrch něco od Čapků.
Klub záhad od Thomasa Brezinu, moj prvý spisovateľ vďaka ktorému som sa zamilovala do čtení.
Toto bol tazky oriesok, ale nasla som knihu od Lucy Maud Montgomery Modry zamok, a nenasla som ju v databaze.Hlavne ze som si naplno uzila zazitok najoblubenejsej spisovatelky z detstva a navrat do hlbokej minulosti. Bol to krasny romsnticky nie detsky pribeh, uzasne opisy , vtipne charakteristiky no proste uzasny navrat o veeela rokov dozadu. Vdaka za napad, este ako zapisat splnenie tejto casti vyzvy
ad sicillia 14: ta kniha v databázi je, jen slovensky vyšla pod jiným názvem (česky Modrý zámek, slovensky Osudný omyl)
https://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/modry-zamek-496155?lang=sk
Pleva: Robinson Crusoe
Burnettová: Malý lord
Petiška: Alenčina čítanka, Martínkova čítanka, Staré řecké báje a pověsti
F. Háj: Školák Kája Mařík
Kutinová: Gabra a Málinka
Otakar Batlička: Kavalíři odvahy
Karafiát: Broučci
Parmová: Včeličky v Království pod Lipou
M. Švandrlík: Žáci Kopyto a Mňouk
Štorch: Lovci mamutů
Jaroslav Foglar: Dobrodružství v temných uličkách
Lindgrenová: Bratři Lví srdce
Josef Čapek
Karel May
Nosov: Neználkovy příhody
Nepil: Já, Baryk
Spyriová: Heidi,, děvčátko z hor
Schaeffer: Jezdec z neznáma
Kipling: Knihy džunglí
Seton: Dva divoši
Čtvrtek: Jak si Slávek načaroval dubového mužíčka
Twain: Dobrodružství Toma Sawera
Čechura, Šalamoun: Maxipes Fík
Jak krtek ke kalhotkám přišel
Flos: Lovci orchidejí
Baar: Hanýžka a Martínek
Pleva: Malý Bobeš
Honzíkova cesta a Jak jel Vítek do Prahy. Když jsem byla větší Trosečníci z Vlaštovky - Arthur Ransom, úžasné, dobrodružné příběhy pro malé čtenáře.
Moje kniha z dětství jsou Grimmovy pohádky. Mimochodem, tady https://www.homeincube.cz/obklopeni-prirodou-novinky-zahradni-krajinne-architekture/ jsem našla tipy, jak ho koupit se slevou pro neteř.
Vložit příspěvek