6. V pořadí čtvrtá autorova kniha vydaná v ČR
DISKUZE » Čtenářská výzva 2022
Tak tady mám jasno :) Angela Marsons - Otevřený hrob
https://www.databazeknih.cz/knihy/pripady-kim-stoneove-d-i-kim-stone-otevreny-hrob-353941
Musí být nutně od českého autora? Dle názvu a komentářů tady jsem zmatená.
krevetinka: od kohokoliv. Jenom musí být vydaná u nás. Původně zde téma bylo psané jako "Čtvrtá autorova vydaná kniha", ale koukám, že bylo opraveno, a teď je bod shodný s tím, co je v diáři výzvy :) a už to není zavádějící. U nás čtvrtá vydaná kniha. Český autor, zahraniční, obojí je použitelné :)
Text příspěvku byl upraven 03.01.22 v 21:36
Takže slovenští autoři, kteří vydali své knihy jen na Slovensku, mají smůlu? :-/
Text příspěvku byl upraven 03.01.22 v 21:41
Omluva pro ty, co to hrotí. U nás nebo na Slovensku. Nejsem rasista ohledně určitých zemí jenom proto, že jsou blízko Maďarsku. Všichni chápeme, že to je kvůli překladové literatuře. A kvůli tomu, že u nás vycházejí knihy v jiném pořadí, než originál. Ale každý rozumný člověk pochopí, že se to týká i bratrů a sester, když jsou tady i knihy ve slovenštině, jenom to asi nedošlo během opravy vlákna. A kdo kdo to nepochopí, může napsat vedení, že v bodu chybí "/SR"...ale teď už na poslední pokus :D
(Hlavně zůstat v pohodě, ne?)
Text příspěvku byl upraven 03.01.22 v 21:56
Ostrov žen moře - https://www.databazeknih.cz/knihy/ostrov-zen-more-463691
Kniha, která se pod tímto tématem objevuje v žebříčku "Slepá mapa" od paní Aleny Mornštajnové není autora čtvrtá kniha, ale první kniha. V roce 2018 to bylo již druhé vydání. Čtvrtá kniha je Strašidýlko Stráša. :-)
Romuš: jo, jo, takhle blbě se to otisklo i do diáře... :(
Text příspěvku byl upraven 05.01.22 v 15:08
A v žebříčku má aktuálně 19 lidí v tomto tématu Prvok, Šampon, Tečka a Karel, ale to jde taky o nové vydání s filmovou obálkou...
Chtěla bych si to jen ověřit, u Petra Šabacha je 4. kniha Zvláštní problém Františka S.? Wiki říká, že Putování mořského koně, czechlit.cz Františka a podle databáze ČNB to vypadá na Františka.
Stále mám problém, zda to má být čtvrtá v pořadí vydaná v ČR nebo autorova čtvrtá kniha. Pokud by to mohla být autorova čtvrtá, tak bych si vybral od Murakamiho Konec světa a Hard-boiled Wonderland. Pokud by to bylo pořadí vydávání v ČR, tak by to byl Afterdark, což už jsem četl.
Ad PanPredseda:
tak to je svízel, u spousty autorů se mi nedaří dohledat, v jakém pořadí knihy v ČR vycházely, zvláště u těch starších, ani u českých...
Jistá svízel to je. Pokud to nejde jinak, šel bych cestou DK a knihy daného autora seřadil podle roku vydání u nás vzestupně a odpočítal čtvrtou, byť tím riskuji, že zde nějaká kniha zadána není, nebo jsou údaje v DK jinak nepřesné.
Taky jsem si seřadila knihy podle roku vydání u nás. A mám špatnou zprávu. U knih více vydáních to nefunguje. Nebo to minimálně nespolupracovalo s mým vybraným autorem, u kterého jsem si řekla "Dám tvojí čtvrtou.". Seřadila jsem si podle vydání u nás, našla čtvrtou knihu, rok 1995. Potom jsem jela dál a někde na konci byl rok 2007, jenže mi bylo divný, že kniha vyšla až tak pozdě. Rozkliknu a vidím víc vydání, rok 2007 bylo hlavní vydání a vyšla poprvé v roce 1993. Takže předběhla tu mojí čtvrtou. Důvěřuj, ale prověřuj i tak ;)
Ale kniha byla skvělá a sedla do jiného bodu :)
Text příspěvku byl upraven 12.01.22 v 10:31
Lenko, díky za upozornění.
Tak to je pak, slovy Luboše "Lakatoše", "Neřešitelný problém, hoši..."
no, jestli mám striktně postupovat podle kritéria rok vydání u nás tady na DK, tak mi tam od Murakamiho ten Hardboiled Wonderland vychází taky. Předchozí info bylo z wikipedie. Takže si to tam zatím asi nechám, pokud nenarazím na něco vhondjěšího (a přehlednějšího).
Pozor na to, co psala Lenka (a já si při psaní svého příspěvku neuvědomil).
Zde na DK je jako "hlavní" vydání, které se zobrazuje v žebříčku vedeno u knihy Konec světa a Hard(atakdál) to z roku 2010. Kniha přitom poprvé v ČR vyšla v roce 2008.
Možná by stálo za to napsat do Pár nápadů na vylepšení webu...
Podle řazení na DK podle roku vydání ani podle roku vydání originálu se bohužel většinou nedá řídit. Ověřeno u více autorů.
Slučování knih se tu "řeší" již několik let. A panují na to rozdílné názory...
Vložit příspěvek