16. Kniha s více než dvěma perspektivami vyprávění

DISKUZE » Čtenářská výzva 2024

Vidlička
Vidlička 19.05.2024 v 11:58

databazeknih.cz/knihy/mesicni-kamen-31792

PetrPehe
PetrPehe 07.06.2024 v 18:55

Možná zvláštní dotaz, ale... musí to nutně být beletrie? Co třeba kniha různých pohledů různých komentátorů na prezidentské volby?
https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/cesky-restart-novy-prezident-nova-era-513969
Anebo nějaká podobná kniha. Splňuje to zadání? Jsou to různé perspektivy? Anebo jen rozdílné úhly pohledu?

Marylaa
Marylaa 07.06.2024 v 23:53

Záleží jak to kdo pojme. Třeba podle mě to splňuje.

Ella:)
Ella:) 25.06.2024 v 14:31

Connie Glynn- Navždy princezna

Snoopi
Snoopi 03.07.2024 v 02:22

Judy Batalion: Dcery vzdoru
Zgustová: Oblečené k tanci na sněhu
Hannah: Velká samota (?)
Čtyři vichry (?)
Rushdie: Zlatý dům
Bude: Náraz
Haratischwilli: Osmý den
Kočka a generál
Chybějící světlo
Hosseini: A hory odpověděly
Ward: Píseň zbloudilých duší
Colombani: Cop
Cleave: Včelička
Murakami: Kafka na pobřeží
M. Prášková: Rozbité světy
Bajnarová: Plameňák
Ni Ghríofa: Přízrak v hrdle
Ackerman: Tajemství luštitelky kódů
Goodman: J SS Bach
McMurtry: Osamělá holubice
Savage: Síla psa
Ježková: Ruce houslisty
Iturbe: K otevřenému nebi
Mawer: Skleněný pokoj
Pražské jaro
Fahrner: Bláznův kabát
Marek Baroš: Les
romány Ruty Sepetys
T. Wallden: Na paprsku
Nakadžima: Malý dům
Bonnefoy: Dědictví
Styron: Sophiina volba
Naďa Reviláková: Vlajka Viktora Vaňka

Text příspěvku byl upraven 03.07.24 v 03:17

Petr874
Petr874 23.07.2024 v 19:30

Dva proti Říši - Jiří Šulc

https://www.databazeknih.cz/knihy/dva-proti-risi-366607

markoj05
markoj05 08.08.2024 v 19:09

Co Tajemství od Třeštíkové? Diky

MikeNewman
MikeNewman 07.10.2024 v 22:54

Počítala by se kniha Leviatan se probouzí?
https://www.databazeknih.cz/knihy/expanze-leviatan-se-probouzi-175637

Snoopi
Snoopi 09.10.2024 v 23:50

Asi bychom si napřed měli položit a posléze zodpovědět otázku, co to vlastně taková "perspektiva vyprávění" je. Ani literární věda se přesně na svých stanoviscích neshoduje (nebudu brát v potaz výluhy "tetičky Wikiny", ta může zdánlivě vědět vše, ovšem taky o svých skutečných zdrojích šikovně mlčí, takže jako zdroj nestačí). Každý to asi vnímá trochu jinak, záleží na jeho čtenářské zkušenosti. Já jsem dlouho váhala, protože perspektiva NEROVNÁ se logicky "vypravěč", není to pravidlo. Jeden příběh může být odvyprávěn z pohledu vícero osob, kdy každá z nich vylíčí svou část v ich-formě, pak je to jasné. Ovšem vypravěč může být tzv. "vševědoucí", jak se říká - a tato pozice mu šikovně umožňuje stylizovat se do různých osob, skrze jejichž úvahy pak nazírá na situaci - a když se nad tím více zamyslíme, najednou tu máme vypravěčů víc... Pokud by vás to téma zajímalo, chcete vědět víc a nechat si hezky zamotat hlavu, doporučuji studii. F. K. Stanzela "Teorie vyprávění". Pro zájemce doporučené, pro studenty bohemistiky nutnost.

LuckyZ
LuckyZ 30.10.2024 v 07:02

Prosím lze tam zařadit i knihu Němci od Jakuby Katalpy? Zatím zde není zmíněná a ve výkladu této kategorie i v knize samotné se trochu ztrácím, což by odpovídalo.

Cimr
Cimr 11.11.2024 v 08:36

Podle mě nejsložitější letošní úkol; taky jsem se musel začíst do různých definic, co to vlastně je perspektiva:) Ale po delším váhání jsem nakonec splnil (doufám) přečtením Frankensteina od Mary Shelley. Málo se to ví (ve filmových adaptacích se aspoň jedna linie většinou vypouští), ale příběh vyprávějí postupně tři "lidé" - dobrodruh Walton, doktor Frankenstein a pak samo monstrum. Každý z nich v samostatných kapitolách vykládá kus příběhu ze své perspektivy, tak doufám, že to sem patří.

Snoopi
Snoopi 11.11.2024 v 16:50

to Cimr: Určitě to sem patří - a zároveň děkuji za tip, na tu knihu se časem chci také podívat :-) Těší mne, když vidím, že čtenáři při plnění čtenářských výzev přemýšlejí - a nebojí se ani doplnit své znalosti... o tom by výzvy měly být :-)

PinkBunny
PinkBunny 23.11.2024 v 21:15

Pán Prstenů zapadá či ne?

Vložit příspěvek