12. Kniha poprvé vydaná v roce 2025 (nová kniha)

DISKUZE » Čtenářská výzva 2025

brebta
brebta 13.12.2024 v 20:29

Super. Dá se říct, že všichni jsme uhádli.

Booky84
Booky84 13.12.2024 v 21:17

Řekla bych, že tohle téma bylo jasné a i očekávané, vzhledem k tomu, že je pravidelně v každé výzvě - i přesto se mi líbí. Jsem zvědavá, jakou knihu si nakonec vyberu.

Lady Greystoke
Lady Greystoke 13.12.2024 v 21:20

brebta: Přesně tak :-)))
Snad tedy něco pěkného vyjde. Už máte něco v merku?

brebta
brebta 13.12.2024 v 21:51

Lady Greystoke: Nemám. Čekám, co zajímavého se objeví v knihovně na poličce nové knihy. Je to vždy takové překvapení roku :-).

Mammrdka
Mammrdka 13.12.2024 v 23:32

Hloupý dotaz začátečníka - týká se to i originálu, nebo stačí, že v roce 2025 vyjde u nás překlad?

Tebby
Tebby 13.12.2024 v 23:41

To záleží na interpretaci každého. Nikdo ty knížky ostatním kontrolovat nebude, takže si každý musí sáhnout do svědomí, jestli mu vadí, že je to v češtině vydané 2025, ale v originále v jiném roce, nebo mu to nevadí.

dana_vrana
dana_vrana předevčírem v 00:06

Já si tam rozhodně dám novou Suzanne Collins :-)

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka předevčírem v 07:39

Tebby: přesně. A jako každý rok, tak padne na to samé, co píšete odpověď: Jsme česká a slovenská databáze, takže se jedná samozřejmě o české vydání, ale pointa je, že se jedná o první vydání. Takže to není o nějakém svědomí, ale o tom, že uživatel ví, kde se nachází. Viz věta: mám v plánu přečíst si knihu v angličtině od vydavatele, od kterého jsem ještě nic nečetl, a potom si tam dám české vydání do výzvy. Svědomí? Ne, vědomí, kde se nacházím úplně stačí :)

Text příspěvku byl upraven 14.12.24 v 07:40

Answera
Answera předevčírem v 08:49

Já to vidim na knihu dvůr tak krutý a krásný. Má vyjít 12.2.2025 :)

HH77
HH77 předevčírem v 10:34

Tak tady jsme opravdu uhadli skoro všichni. A já ještě uvidím, co mi padne do oka. Vše, co jsem měla v plánu, už bylo vydano letos. Ale ono se určitě něco zajímavého najde.

Text příspěvku byl upraven 14.12.24 v 11:42

Pavlaj
Pavlaj předevčírem v 15:14

Trochu jsem doufala, že toto téma letos nebude a bude nahrazeno seznamem Dnes přidané knihy. Tradičně je to téma, které mi dělá největší problém. Nové knížky začínají být neúnosně drahé a v knihovně jsou na nové knihy příšerně dlouhé čekací lhůty. V dubnu jsem si zadala rezervaci na Šikmý kostel 3, čekala jsem na ni 7 měsíců, ve stejné datum rezervovala Černočerné srdce, a pořád ještě nejsem na řadě. No nic, no, nějak to vymyslím.

Calypso
Calypso předevčírem v 16:10

Pavlaj - V knihovnách bývá nových knih spousta, jen to chce sáhnout po těch méně profláklých kusech. Jelikož u nás ročně vychází tisíce knih, tak bych v tom neviděla problém.

Lady Greystoke
Lady Greystoke předevčírem v 22:12

Mammrdka: Určitě stačí, že v tom roce vyšel překlad :)

Hatshepsut
Hatshepsut včera v 17:50

Určitě dobré téma a vůbec nevadí, že se opakuje každý rok. Každému to dává možnost, vybrat si něco svého, na co se těší!

jitka_dankova
jitka_dankova dnes v 10:51

Mammrdka: Volím si pro téma "Kniha poprvé vydaná v roce 20XX (nová kniha)" tu, která je poprvé vydaná u nás v ČR v daném roce. I když v zahraničí vyšla třeba už před pár lety. Není možné přeložit zahraniční knihy za pár dní, takže pro mne je to respekt k práci překladatelů a vybírám si knihy, které u nás prostě v daném roce vycházejí poprvé. Za mne je to téma, které v rámci čtenářské výzvy nabádá čtenáře, aby ten rok zkusil něco nového a aktuálního a není potřeba "diskvalifikovat" knihy, které vyšly v originále minulý rok, ale překladatel je přeložil "až letos".

Vložit příspěvek