9. Kniha, která v originále vyšla v zemi mimo EU
DISKUZE » Čtenářská výzva 2025
Protože zadání není omezeno Evropou, pak výběr bude mimořádně široký - jen američtí autoři jsou mimořádně produktivní. :-)
Když vynechám Evropu, zbývá mi celý svět. To půjde v pohodě. Kouknu do seznamu co chci číst a v knihovně taky mám spoustu nepřečteného. Jdu se kouknout hned.
Anebo nějaká britská nová. Nebo z Islandu, Norska, Švýcarska, Albánie, Srbska, Ukrajiny. Velký výběr, super.
Text příspěvku byl upraven 07.12.24 v 12:59
Anebo vlastně může být třeba i česká, která vyšla v době, kdy jsme ještě nebyli součástí EU :-).
Tady bude trochu problém s knihami s Británie. Aby nebyla z doby, kdy byli v EU.
Na to, jak dlouho se s odhalením otálelo, tak tedy nic moc. Kdyby to alespoň bylo 'mimo země EU, Británii, USA a Japonsko', tak by to bylo zajímavější (proč tam vůbec byla ta britská vlajka?). Navíc je to podivně formulováno, vhodnější by asi bylo 'od spisovatele ze země mimo EU'. Nevím, kolik lidí si bude dohledávat, kde konkrétní kniha poprvé vyšla, ono to není vždycky v zemi, ze které autor pochází nebo kde žije. Příkladem budiž Wodehouse, kterému nejedna kniha vyšla napřed v Americe a to ještě předtím, než se tam odstěhoval.
Snadno splnitelné, ale docela nuda.
Text příspěvku byl upraven 07.12.24 v 15:59
Tak tohle téma je hodně široké a rozhodně bude z čeho vybírat. :-) Zkusím něco úplně mimo Evropu, uvidím, co mi padne do ruky v rámci knihovny.
První díl zajímavé young adult sci-fi trilogie Aurora vyšel poprvé v rodné zemi jejích autorů, tedy v Austrálii (a zároveň i v USA a Kanadě, co se mi podařilo dohledat).
https://www.databazeknih.cz/knihy/aurora-aurora-povstava-447725
Hezky rozehraný příběh několika různých hrdinů, kteří se sejdou do jednoho týmu odpadlíků. Zaujal mne zjednodušený přístup k vysvětlení časových paradoxů pro mladé :-) . Kdo ještě nečetl a má chuť na young adult příběh, doporučuji.
Tak to patří také k těm jednoduchým, větší výzva by byla - vyšla v evropské zemi mimo EU. Ale nezlobím se, zas si jich tam naházím hromadu :)
martianekk: Ale jen těch vydaných v období před rokem 1973 a po roce 2019.
Já nevím, proč to tak pitváte. Ano, taky mě napadlo, že by sem v podstatě mohly patřit i knihy vydané v Evropě před vznikem EU, ale proč to dělat? Vždyť i tak zůstala část Evropy plus celý americký kontinent, Austrálie, Afrika, Asie. Výběr široký ažaž.
Jo, kdyby tady byl omezený výběr, pak bych to pitvání a snahu to obejít chápala, ale takhle...
Ajrad1981: Já osobně si vyberu nejspíš knihu z Asie, ale tu diskuzi tady nevnímám jako snahu něco obejít.
Téma není "knihy vydané mimo Evropu", ale specificky EU, jejíž existence je v rámci existence Evropy naprosto zanedbatelné období. Pokud měl být cíl donutit lidi číst literaturu, která nevyšla v Evropě (a nejlíp ani v Americe, co si budeme povídat), tak to nejspíš nemělo být takhle konkrétně formulované, a rovnou napsat, ať se lidi posnaží a vyzkouší třeba australskou nebo africkou tvorbu.
Možná se na omezenější témata nejvíc frflá, tak se to nechává tak otevřené, až z toho vlastně žádné omezení není. Ale podle mě tím nikdo nic neobchází - to zadání fakt umožňuje prakticky cokoliv.
Výběr je veliký, určitě si každý najde i v rámci svého oblíbeného žánru nějaké zajímavé knihy. Když se téma odkrylo, musela jsem se ale usmát - zadání totiž mnohé "koumáky" může svádět k tomu, že si vyberou dílo, které vyšlo v Evropě v době PŘED tím, než EU vznikla :-) A budou mít samozřejmě pravdu, neboť tím také splní zadání. Také nechci nijak rýpat, ale je možné, že si někdo vybere díla autorů ze zemí, které příští rok do EU třeba přijmou :-) Ale je prima, že nás to donutí dohledat si fakta a něco se dozvědět - to se mi líbí.
Text příspěvku byl upraven 09.12.24 v 20:10
Vložit příspěvek