Obecně o Čtenářské výzvě 2025
DISKUZE » Čtenářská výzva 2025
Bude zverejnený aj nejaký harmonogram odhaľovania tém, tak ako po minulé roky?
Nevíme prosím, kdy zhruba bude už seznam témat kompletní? Chtěla bych počkat až na kompletní soupis a nekoukat předem. Koncem prosince? :)
Chcela by som tu položiť otázku, dotaz. Aký má, prosím vás, zmysel dávať zavádzajúce obrázky ako nápovedy k témam čitateľskej výzvy - viď štvrtá téma je najilustratívnejšia. Pripomína mi to štýl, ktorý sa uplatňuje často v našom vzdelávacom systéme: nezaujíma ma, čo vieš, ale čo nevieš a dostanem ťa! Nemá zmysel takáto tipovačka.
Druhá vec. Ja teda čítam takmer všetky žánre, ale vyberám si v rámci možností kvalitnú literatúru. Čitateľskú výzvu mám rada, lebo ma núti istým spôsobom hľadať niekde niečo, na čo by som inak nenatrafila, a naozaj, objavila som vďaka nej hotové poklady. Ale čítať šiestu knihu z tretej poličky len tak ? ( Isteže, keď nechceme čítať už prečítané, alebo úplne čokoľvek, presunieme, pôjdeme do knižnice a skúsime začarovať tam a pod.,ale čo je to potom za výzvu ?). Teda, príspevok som začala o inom, ale súvisí to. Všimli ste si ten infantilný trend v spoločnosti? Musí byť aj tu? Nemohla by sa trošku nadvihnúť latka? Hm?
Já si myslím, že "Šestá kniha zprava, ve třetí poličce odshora" je takové humorné odlehčení Čtenářské výzvy a vítám ho. :-)
deirdre: je docela vtipný, že v jedné větě něco píšete, ale v druhé větě to popíráte. Uvedu to na mojí knihovně: v jedné mám šestou čtenou, v druhé mám šestou čtenou...a náhle třetí knihovna, tam nečtená, na kterou se chystám, tak budu číst. Kdyby ne, tak můžu jít do knihkupectví a počítat si tam, mají tam poliček dost. To stejné veřejná knihovna. Klidně si zajděte do oddělení naučné literatury.
Jestli tímhle způsobem nenajdete novou, zajímavou a nečekanou knihu, tak už nemám tušení, jaký víc originálnější způsob by vám udělal radost...
A ohledně hádání podle obrázků? No, víc kliků na jedné straně a hraní si na druhé straně, takže jsou spokojený všichni :) Navíc nechápu, proč máte potřebu chtít hledat něco ve fotkách z banky. Dost lidí ví, že to stejně neuhodne. Tam jde najít spousta věcí. A pro dost lidí je tohle lepší než nic. Protože je prostě baví hádat. A nikomu to neublížuje. Ani nic nestojí třeba jako sportka...
Jo, jinak, já si taky vybírám kvalitní literaturu. Jako jo, někdo by to mohl ze svého pohledu rozporovat, ale je to tak :)
Dost lidí bere výzvu stylem "čtu a hele sedí, to mám radost". A nějaké to téma, kde si čtenář hraje, je taky fajn.
Text příspěvku byl upraven 21.11.24 v 23:19
@deirdre základní postoj ke čtenářské výzvě je že hlavně je dobrovolná, Klidně si čtěte svou kvalitní literaturu a smiřte se s tím, že jiní čtou jinou kvalitní literaturu. Kvalita je vysoce individuální a každého naplňuje něco jiného. Když takových individualit vytvoří skupinu dost velkou, mohu dle toho posuzovat kvalitu dané knihy. Což je pro mě hlavní smysl DK.
Text příspěvku byl upraven 22.11.24 v 07:40
deirdre: ono, když se člověk podívá na ty fotky optikou toho, že už ví, co měly napovídat, tak to jakž takž vždycky sedí. A jaký že to má smysl hádat a hrát si s ostatními? Říká se tomu zábava...
deirdre: kromě toho, že je to pro mnoho lidí zábavné, tak tím možná (možná?) získají moderátoři skvělou zásobárnu zajímavých nápadů pro čtenářské výzvy do dalších let :-)
Deidre: nemusite hledat ve vlastní knihovně, a klidně můzete tu svou preorganizovat, jeste je rok 2024 :-))
A neberte to tak vazně.
Text příspěvku byl upraven 22.11.24 v 09:09
Však ja z toho nie som na prášky :-) Len som bola včera trochu rozčarovaná z tej zavádzajucej fotky. Ona s prekladateľstvom nemá nič. Ja mám hádanky rada, takto ma to ale nebaví. Viem, že vymyslieť, resp. nájsť dobrý nápovedný obrázok nie je ľahké, ale keď už, tak nech to sedí. Veď nabudúce nech to organizátori skúsia naopak: k obrázku hľadať tému:-)
deirdre: souhlasím s Vámi. Také mám ráda ve věcech, řešeních, určitou logiku. A věřte, že mě při odhalení tématu napadlo to stejné jako Vás. A jak píšete, když už hádanka, měla by být šance ji rozluštit.
ČV jde mimo mě, přesto musím poznamenat: pokud si někdo práci překladatelky představuje tak, jak má údajně ilustrovat ten nápovědný obrázek, tak se hodně, ale opravdu hodně mýlí. Při hádankách na dětském táboře by to možná prošlo, ale na knižní databázi - to je docela ostudné.
Ale jinak souhlasím se všemi názory, které doporučují nebrat ČV tak vážně, jak to zde někteří prezentují.
Deirde a Gabča67: souhlasím s vámi se 4.tématem. To už jsem si říkala, že hádat ani další témata nemusím. Může to být prakticky cokoliv :D Ale stejně budu hádat. Beru to s humorem.
Na ten 4. obrázek by víc seděla mařka s umaštěným rozcuchaným drdolem, která ve 2 ráno s očima jak angorák zírá do oslepující záře obrazovky počítače, aby stihla nelidský deadline.
Vložit příspěvek