Postava hledá autora - pomozte jí!
Setkání dvou českých emigrantů. Při vzpomínkách na rodnou zemi zjistí, že se jejich osudy kdysi protnuly. Ústřední postavou je syn židovky a českého stavitele Baťova závodu.
Pět sester a přitom pro nápovědu jejich křestních jmen postačí jediné slovo (o to se postaral autor v názvu svého románu). A doplňte i příjmení jejich otce lékaře.
doktor Hanzelín a jeho pět dcer – Helena, Lída, Marie, Dora a Ema =Helímadoe.
Autor Jaroslav Havlíček
Já věděla, že tohle bude superjednoduché ;-) Puntičkářsky jsem pro jistotu ověřila, že v názvu je Li krátce (podle Lidmily), takže Helimadoe.
Předávám Isserley.
"Ve třiceti letech tato žena, která měla "dobré" státní vzdělání, která vedla zcela příjemný život a bavila se civilizovaným způsobem, která měla přístup k veškerému vědění své doby (i když nečetla nic než špatné romány), věděla o sobě tak málo, že ji úplně vykolejilo, když nějakě klepny řekly, že by se měla vdát."
Tak se vdala za prvního, kdo se namanul, a moc špatně to dopadlo.
A teď tato zajímavá, ale nešťastná postava hledá autora.
Zatím nic, ale zato jsem objevila knihu Třicetiletá od Balzaca - v životě jsem o ní neslyšela (přepokládám správně, že hledaný román popisuje dobu mnohem pozdější?). Vida, jaké vedlejší účinky (až úlovky) můžou hádanky mít :-)
Ano, román je z první poloviny minulého století.
Napovím, co není z ukázky zřejmé - hrdinka vedla popsaný příjemný život ve městě, pak se vdala na venkov, na farmu.
Mohla by to být Betty McDonald, autorka i hrdinka knihy Vejce a já. Jenomže ta se nevdala na farmu, ale už byla vdaná, když její muž rozhodl, že půjdou do pustiny farmařit. Tak tedy nevím - takových podobných příběhů je tolik, že se netrefím.
Mně to zadání připadá velice povědomé, ale knihu přesně odpovídající (ani po nahlédnutí do své vlastni databáze knih) nenacházím (nevybavím si sdostatek - něco jako ženu z Nové Anglie, která přijíždí na farmu, k novému muži, a ani s jedním si neumí poradit...), tak zkusím, kam jsem se dostala nejblíže i s pomocí zdejších anotací:
-Stíny v srdci (Katherine Webb): tam se mi zdá, že v Americe v košaté historii rodiny se něco takového odehrálo, ale děj byl tak komplikovaný a postavy si nepamatuji...
-Oddaná manželka (Robert Goolrick): 1907, Wisconsin. Na zasněžené nádraží přijíždí Catherine Landová, aby se poprvé setkala se svým budoucím manželem Ralphem. Osamělý, tvrdý muž se rozhodl opatřit si oddanou manželku na inzerát...
Nebo to vůbec není z USA?
Bohužel ani jedno z toho.
Teď koukám, že jsem nenapsala, že autor je žena, připadalo mi jasné, že knihu o tom, že když se žena vdá jen proto, aby byla vdaná, pokaňhá si život, může napsat jedině žena, navíc žena s vyhraněným vztahem k mužům. :)
Navíc je to laureátka významné literární ceny.
Na Sandovou je dílo příliš nové (1. pol 20. století), takže bez další nápovědy - třeba národnost, kde se děj odehrává - už se dál nepohnu.
Národnost je britská, ale prvních třicet let strávila na jiné kontinentě, kde se také román odehrává.
Významně literární ocenění je ta největší nápověda, je to ocenění pokládané za nejvýznamnější.
A teď už je to lehoučké, jak říká Hun.
Taky jsem narazila na Pearl S. Buckovou, ale kniha je jiná, a to Je teprve poledne.
Spojka uhodla a zadává.
Z nějakého důvodu toho od Lessing vyšlo v češtině hodně málo, dva nebo tŕi soubory povídek, Tráva zpívá a Puklina. Ona toho ale napsala mnohem víc
Ona je totiž jedinou britskou spisovatelkou, která získala NC. Takže to díky téhle nápovědě bylo opravdu lehoučké. Ale jinak je pro mě neznámá.
Teď ještě musím vymyslet nějaké zadání:)
Hledáme jednu z hlavních postav, kterou autor nechá zavraždit.
Avšak jeho smrtí příběh nekončí. Právě naopak - smrt je teprve počátek.
Původ tohoto chlapce je zahalen tajemstvím. Jeho urozený "otec" (také jedna z hlavních postav) sice zná pravdu, avšak než mu ji stačí prozradit, je popraven.
Tento hrdina se stane bílým a černým zároveň.
Má také netypického a nebezpečného domácího mazlíčka, který je mu věrný jako pravý pes. Postava je součástí veeeeelmi rozsáhlého díla, které ještě nebylo zakončeno.
Vložit příspěvek