Postava hledá autora - pomozte jí!
Konečně něco vícevrstevného, i pro mě (dva jsou jasní, jeden bude asi variantní):
Detektiv šlechtic v Oxfordu vystudoval:
lord Petr Wimsey - Dorothy L. Sayers
Detektiv profesor v Oxfordu učí:
?(tady těch možností asi bude víc)
Detektiv-policista:
Detective Constable/Detective Sergeant/Detective Inspector/Detective Chief Inspector Endeavour Morse - Colin Dexter
Text příspěvku byl upraven 28.12.17 v 12:51
Ten profesor je anglista, není to ani jeden z těch, které uvádíš. Ostatní jsou správně.
+Gervase Fen (Oxford Professor of English Language and Literature) - Edmunda Crispina
Světoznámá autorka se prosadila skvělými díly, zejména v historickém žánru. Jejich děj se odehrává jak na jejím domovském kontinentu, tak i na dvou dalších. Asi nejméně známá je její moderní série detektivní z maloměsta, jejíž hlavní hrdina je policejní detektiv s velmi neanglicky znějícím jménem. Tato série má 5 dílů (u nás vyšly 3), víc jich už nebude.
Ale můžu se na postavu zeptat ještě jinak: kdo měl na starosti hned tucet vražd v jediném dnu na malém městě?
Jedna z knih s hledanou postavou se tuhle mihla na šibenici. Autorku znáte všichni, milostný příběh zakázané lásky byl i výtečně zfilmován a milovníkům řísmké historie neunikla její skvělá epopej...
Text příspěvku byl upraven 29.12.17 v 14:31
Ano, to je ten americký detektiv. Kvalita této detektivní série ovšem nesahá ani po kotníky ostatním knihám Australanky McCulloughové, takže žádné zvláštní doporučení se nekoná.
Autora hledá syn z druhého manželství, který rodovou pověst chrání tím, že se na panství, které zdědil bratr, ale on ho spravuje, zjevuje v převleku za duchovního zavražděného před sedmi sty lety.
Dick Alford, černý opat Edgara Wallace
(ale pomohla jsem si přečtěnými knihami, když už jsem nevěděla, kudy kam...)
Jasně. K téhle knížce jsem se o svátcích po letech vrátil a dodatečně jsem si ji dal do přečtených. Je to správně.
Čí rétorické schopnosti, označené dokonce jako "přírodní básnění". pochválil vzdělanec v oboru? Dotyčná osoba přitom byla nízkého původu, špinavého zaměstnání a svoji neškolenou přirozenou vyřídilku použila pro jediný účel - ohohatit se, či dokonce vydírat.
Pickeringu, ten chlap má přirozený řečnický talent. Všimněte si rytmu jeho přírodního básnění: "Jsem připravenej vám to říct. Jsem vochotnej vám to říct. Jsem žádostivej vám to říct." Hotová sentimentální rétorika! To dělá ta jeho velšská krev. Odtud
taky jeho prolhanost a nepoctivost.
Tak praví profesor Higgins. Řeč je o popeláři Alfredu Doolittlovi a hledaným autorem je tedy G.B.Shaw.
Text příspěvku byl upraven 30.12.17 v 04:20
Jsem žádostiva potvrdit celou odpověď i s citátem jako správnou, takže tak činím ;-)
No dobře. Když máme už před Silvestrem zkusíme humorný žánr. Navíc budeme hledat postavu, která se v příběhu "fyzicky" vůbec nevyskytuje.
Muž ve vlaku má dojem, že v plešatém spolucestujícím poznává svého známého. Na dotaz, zda je to opravdu on, nedostane odpověď a tak utrousí nelichotivou poznámku na adresu plešatců. Načež se ze spolucestujícího vyklube jeho velmi vysoký a velmi nepříjemný nadřízený.
Autora hledá ten známý, s kterým si náš cestující toho hlavouna spletl. V románu je definován jenom příjmením a povoláním.
"Dovolte vašnosti, neráčíte být pan Purkrábek, zástupce banky Slávie?"
Pokud sedne citát, tak pan Purkrábek hledá Jaroslava Haška. (A dobrý voják Švejk hledá pana Purkrábka i Jaroslava Haška.)
Nojo, všichni vespolek se našli. I když mám pocit, že pan Purkrábek byl "účetní", nikoliv zástupce. Ale vem to nešť! Máš babu. :)
Tak zůstaneme u humoru i u záhad. Svého autora hledá žena, která je v knize pojmenována, ale také se tam jinak nevyskytuje. Ztratila se. Lépe řečeno: Jela ráno na kole do městečka na nákupy a kvůli přírodnímu živlu se ke svému zaměstnavateli nemohla vrátit.
To by mohla být služebná Marie, hledající Zdeňka Jirotku - jenže ta se tam fyzicky vyskytuje, i když jen velice málo.
Vyskytuje se tam docela určitě. Po zřícení mostu kuchařka a služebná Marie volají na dědečka přes řeku a ptají se, co mají dělat. Po návratu z horské túry se zhrzenej Milouš začne zajímat o služebnou Marii. A když se teta Kateřina může vzteknout, že dědeček odkázal všechny peníze dobročinným spolkům, doktor Vlach říká služebné Marii: "Hébé, Eridě je špatně, dávejte jí každou čtvrthodinu tři lžíce koňaku a připravte ostatní šetrně na to, že asi za dvě hodiny bude opilá."
"Jak prosím?"
"Strašně!"
Autora hledá postava, která dlouho nemůže přijít na to, co jí chutná. Vyzkouší postupně oblíbené pokrmy několik svých přátel, ale nakonec zjistí, že nejradši má to, co další z jejích přátel má ukrutně nerad a polyká to jenom z donucení.
Usilovně si snažím vzpomenout, knížku doma nemáme. Takže pokus: Tygr hledá A. A. Milneho?
Vložit příspěvek