Postava hledá autora - pomozte jí!
Že by Hadrián Rookwhistle hledal Geralda Durrella v knize Růženka je v příbuzenstva?
Uff, dalo to práci, ale přece jen hádanka:
Autora nyní hledá muž s dost neobvyklým povoláním, který je prakticky od dětství posedlý snahou vypátrat okolnosti smrti svého dědečka, zahalené značnými nejasnostmi. Zároveň jsou velmi specializované znalosti onoho muže využívány různými institucemi, ale i soukromými osobami, ke specifickému druhu pátrání.
Podle všeho by to měl být oceánograf Cal McGill - autor Mark Douglas-Home.
Mořského detektiva jsem ještě nečetla, jako první mě napadlo někdo jiný (koho jsem také nečetla ;-)
Na noc dám takovou volnou hádanku:
Hledáme postavu/y, které se vyznačují zvláštním kombinovaným vnímáním, synestézií, která může být na obtíž, ale může také různě pomáhat, v každém případě se s ní všichni obdaření musí naučit žít.
Sama jsem v četbě narazila na dva takové případy, v dobrých knihách, ale jistě jich dáme dohromady víc.
Já znám jen onu Rimbaudovu básničku, ale údajně o synestezií "trpěli" i jiní autoři (Skrjabin, van Gogh, Kandinský, Nabokov, Poe, Baudelaire, Lizst, Schubert, Beethoven, Miroslav Holub či zřejmě Jan Skácel). Mně to tedy k žádné postavě nedovedlo, ale třeba to někomu pomůže :-).
To je pěkný seznam autorů všeho druhu, to jsem ani netušila, že jich je tolik - ve chvílích volna je zkusím čistě ze zájmu zkoumat. Jakou báseň od Rimbauda máš na mysli?
Mně se z postav vybavuje hrdina Joanne Harrisové - Modrá je barva vraždy (ono to vlastně už je zaměření na synestézii dáno i samotným titulem), a pak z nejnověji i zde hádaných knih Jasona Matthewse - jeho dvojitá agentka Dominika Jegorovová má super výhodu, protože vidí barevné autry lidí, takže přesně ví, kdo je upřímný, kdo lže, kdo je bezcitný, lstivý, vzteklý...
A když jsi tak pěkně reagovala, jako jediná, zadej si nějakou zajímavou postavu ;-)
Jéé, takže to mám i bez správné odpovědi? Hanbím se ...
Ad Rimbaud: https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2009/cislo-12/chut-tonu-barva-cisla-synestezie-dar-nemz-se-moc-nemluvi.html
(báseň samohlásky, a i citovaná Komedie o třech polibcích je velmi hezká)
Máš to za zásluhy - výjimečně to byla volná hádanka, tedy stejně bez možnosti přesného "zásahu" ;-)
Díky za odkaz.
Tak u barev svým způsobem zůstaneme... Nyní hledáme chlapce, který byl velmi talentovaný v jednom zimním sportu, než se mu stal úraz, po kterém skončil v sádrovém krunýři. Hledání pachatelů, kteří mu úraz způsobili, ho nakonec přivedlo k partě dobrých přátel, s nimiž objevoval krásy podzemí. Prosím o jméno chlapce a autora (a když jsme u těch barev, hadači mohou přihodit i titul knihy).
První část příběhu vycházela jako komiks Káji Saudka v časopise Kometa.
krasobruslař Denny hledá jak Káju Saudka, tak Jaroslava Foglara (Modrá rokle)
Díky. Která žena si pověsila velkou, zlatě zarámovanou fotografii své sestry na WC?
Díky. Která žena si pověsila velkou, zlatě zarámovanou fotografii své sestry na WC? Ona tedy neřekla WC, protože její jazyk byl jadrný. Také necítila nutnost za sebou dveře této místnosti zavírat. A přestože měla v kuchyni všechno, jen ne pořádek, jedlo se u ní výborně a její sousedka se v rodině téhle maminy nakonec cítila daleko lépe než u jiných, vzorných sousedek.
Jejda, to je přece paní Kettleová, sousedka Betty McDonaldové, která ji a zejména "taťku" skvěle vyobrazila ve svém Vejci a já :-)
Tahle postava se nejlépe popisuje podle atributů: ovoce, chladná zbraň a vpravdě biblický problém (jen boha v něm nahradila světská osoba).
A hledáme autora, který tuto legendární postavu nejvýrazněji zvěčnil literárně-dramaticky (na základě jeho díla pak vznikla i opera).
Ano, skvěle, opakující se Schiller už byl také asi dostatečně "návodný" ;-)
A to jsem chtěla příště dodat pořádnou nápovědu ohledně jeho křestního jména, které v různých jazycích může vypadat opravdu různě: Vilík, Guillaume, přinejhorším i Bill...
Ani ne tak Schiller - spojila jsem jablko a zbraň.
Tohle bude lehké: Svého autora hledá student. Už ne nejmladší, rozhodně ne nejlepší, ale velmi snaživý, bodrý a jako student spokojený sám se sebou.
Vložit příspěvek