Postava hledá autora - pomozte jí!
Pokud se vrátíme k oné nejznámější sérii, v originále je součástí názvu každé knihy neobvyklé slovo označující závislost na jisté činnosti. V češtině se tohle slovo (opravdu jen lehounce počeštěné) objevilo jen u prvních dvou knih, později byla místo něj použita ona činnost, které hlavní postava tolik holduje.
Tak postupnou pomalou dedukcí podle poslení nápovědy a dlouhého hledání, přes tip shopaholiků, mi vychází: Emma Corriganová - Dokážete udržet tajemství? - Sophie Kinsella
A teď - spíš za trest než za odměnu - budeme hledat největšího a současně nejmenšího nepřítele člověka a autora děsivé knihy, v níž hraje tento mimořádný zabiják titulní roli (v českém překladu, nikoli v originále) .
Je to na správné cestě, ale:
- ten nepřítel je hodně záhadný, kdyby nebyl reálný, pak by patřil mezi neživé nemrtvé
- dnes je stále stejně hrozivý jako v době prvního úderu na člověka
- ten hledaný autor se tím nepřítelem zabývá na (investigativně) profesionální úrovni
- jeho kniha je tzv. non-fiction thriller
poslední pokus: Kmen Andromeda hledá M. Crichtona ( i když tam mi nesedí první indicie...)
Ne, není to ani román ani sci-fi, jak jsem psala jedná se o literaturu faktu, nicméně se to čte jako thriller.
A zatímco s bakteriemi většinou jsme schopni bojovat, s tímhle zabijákem se to obecně daří jen výjimečně, a v hledaném konkrétním případě vůbec.
reader.007: Na poslední pokus je tedy opravdu moc brzy (teprve druhý v pořadí?) ;-)
soukroma: to je jako s logickejma úlohama - kouknu a vidím kde jsou moje možnosti/hranice. Zas nemůžeš říct že jsem to nezkusila ;-)
jenomže jsi už uběhla maraton a jsi třeba jen krůček od řešení, pak je to škoda vzdát - už víme, že bakterie to není, má své jméno i v titulu knihy a při jeho zvuku tuhne krev v žilách nám (a naneštěstí naopak u nemocných)
To je správně (nechci zrovna u tohohle moc jásat), teď ještě autora - jsou asi jen dvě u nás vydané knihy, které nesou ebolu v názvu, a ta od známějšího a mladšího autora je ta pravá (obě jsou literatura faktu a jsou z 90. let).
Text příspěvku byl upraven 13.04.18 v 12:26
https://www.databazeknih.cz/knihy/ebola-20831
https://www.databazeknih.cz/knihy/zakerna-ebola-224523
podotýkám že neznám ani jednu...
Ten Preston? Já fakt nevím, tuhle literaturu nečtu a ani jedno ze jmen mi nic neříká.
OK, je to Zákeřná Ebola a Richard Preston, gratuluji ke zdolání a předávám
hledáme... hledáme... třeba: osobu, která v době rudolfínské podle potřeby mění svou identitu
Hned napadne pekař Matěj (alias císař Rudolf II.) z filmu, ale má také knižní předlohu (scénář napsali Werich a Brdečka)?
Text příspěvku byl upraven 15.04.18 v 10:56
To by mohl být tedy Juraj Červenák, ale neznám - v rudolfinské době se snad odehrává Série: Kapitán Stein a notár Barbarič...
nenene, hledáme Čecha jak poleno. Tedy autora, ne postavu, ta je českého původu jen napůl
Nikdo nic? Tedy vězte, že druhá půlka původu jest italská, stejně jako jméno hledané osoby.
A teď kvízová otázka: Komu se v době rudolfínské v Praze dařilo? Najdete-li správnou odpověď, máte povolání otce hlavní postavy a taky profesi, okolo které se očí děj hned 4 knih jež byly dosud vydány.
Knihy ve kterých neznámá postava vystupuje jsou sice primárně určeny dětem, ale podle komentářů si je pochvaluje i mnoho dospělých. Žánrově jde o detektivky.
Já jsem včera svoji odpolední odpověď smazala (potvrzení nepřišlo, abych zvládla novou hádanku ještě odpoledne, ale když pořád nikdo nic):
Fiorella - Vl. Vondruška (právě jsem to vzdala kvůli tomu, že je to "dětská četba" a sama tedy neznám)
Vložit příspěvek