Postava hledá autora - pomozte jí!
Zrovna dočítám Poslední bitvu, jinak by mi to asi nedošlo. :-) Hezká hádanka.
Teď hledá svého autora postava, která zemřela hrdinskou smrtí, když zaplatila životem za to, že zachránila svět před zlem. A protože takových postav je spousta, poznávacím znamením je v tomto případě onomatopoie.
Tak toho jsem si musel vygůglit, jsem HP nepolíbený. :-) Musím uznat, že zadání by docela splňoval, ale měl jsem na mysli jinou postavu. Ta zachrání svět tím, že se zabije sama.
Teď mě napadá ten Wyndhamův profesor z Midwichských kukaček, nebo jak se to česky jmenuje - ten co sebe i mimozemské vetřelce vyhodil do povětří. Knihu nemám a nevzpomenu si, jak se jmenuje.
Kdepak, my hledáme velmi slavnou postavu z velmi slavného příběhu. Ta onomatopoia se uplatnila u přezdívky, původně měla postava normální jméno. A ještě bych dodal, že málokdo by čekal, že zrovna tahle postava zachrání svět – ale stalo se.
Napadá mě Glum, čili Sméagol, hledající Tolkiena. Jenže ten sice svou smrtí zachránil svět, ale docela určitě to z jeho strany nebylo žádné hrdinství.
Výborně, šlo opravdu o Gluma. Hrdinství z jeho strany to určitě nebylo, v tom byl právě ten chyták, nicméně já jen napsal, že "zemřel hrdinskou smrtí", což myslím platí. Jen to jaksi nezamýšlel. :-)
Podáváš.
Když někdo omylem spadne do kráteru, není to hrdinské. To je nesmysl. Hádanku dodám ráno, už mi to nemyslí. Jdu spát. :)
Autora hledá osoba, která se stala pravděpodobně první v literatuře zmiňovanou obětí defenestrace.
Čtěte bibli, tam to všechno je... ohava Jezábel (manželka krále Achaba) - 1. kniha královská - velmi zaslouženě letěla z okna královského paláce (a nadto byla ušlapána koňmi a sežrána psy).
Mladý Burgunďan a Italka záviděníhodného jména, krásný ostrov, veliká láska, ale vše končí špatně: on musí domů, ona umírá.
Příběh tisíckrát převyprávěný? Vymyšlená romantika? Kdepak, ono se to opravdu stalo, samotnému autorovi, a ten svůj příběh z krásného zálivu pěkně zapsal, v románu se svou titulní láskou. Ani ne před pár stoletími.
Do třetice zdůrazním, že se celý příběh odehrál na jednom z malebných a lákavých ostrůvků v nejznámějším a nejkrásnějším jihoevropském zálivu.
Jméno hrdinky tvoří titul románu.
A o autorovi více i vedle.
Nikdo nikde nehádá, asi jsou všichni Hliník.
Takže to otestuji i tady (týká se i sousedního vlákna): vážně mám prozradit, kdo prožil před dvěma sty lety velkou lásku na ostrově v Neapolském zálivu a ještě svým románem věnovaným jmenovitě své lásce přispěl francouzské krásné literatuře?
A přitom to není tak těžké jako některé tvoje hádanky!
Tak ještě jeden pokus - legendární příběh se odehrál na třetím největším (a nejméně známém) ostrově v Neapolském zálivu. Iniciály hrdinů A+G (dívčino záviděníhodné jméno má hodně zpolečného s grácií).
A to už se najít dá.
Autor Alphonse de Lamartine, dívka by měla být Graziella, ale Burgunďana hledám :-). V anotaci píšou, že je to osmnáctiletý vypravěč, ale jméno nic...
Text příspěvku byl upraven 23.10.18 v 11:51
A doplňuji, že ostrov by měl být Procida (ačkoli podle rozlohy jsem ho nedohledala, šla jsem na to přes autora a druhou republiku :-)).
Výborně, klobouk dolů!
Vypravěčem - a tedy i tím zamilovaným z dvojice - je autor sám, Alphonse. Je to jeho příběh (a on je ten rodilý Burgunďan ;-)
Suma sumárum=Alphonse+Graziella.
A ostrov je příjemný bonus, původně jsem to chtěla celé dát hádat do zeměpisného vlákna, ještě že jsem tak neučinila - bylo to vskutku komplikovanější, než jsem se zprvu domnívala (že by zde došli pravověrní romantici?).
Předávám.
Děkuji... Přiznám se, že co se Lamartina týče, buď jsem na něj úspěšně zapomněla anebo mne zcela minul :-/.
Ale u Francie a romantismu zůstaneme:
Hledáme hlavního mužského hrdinu (kdo chce, může přihodit i hrdinku, podle níž je román nazván) knihy, kterou jsem četla jako náctiletá a moje kamarádka, která mi ji půjčila, na ní doslova ulítavala. Hrdina je šlechtic a v závěru (což je tedy SPOILER jako prase) zemře, když mu pukne srdce žalem, neb se domnívá, že jeho vyvolená jej nemiluje. Děj románu se částečně odehrává i v Čechách
Zatím nic? Přihodím tedy, že hrdinka má obrovské hudební nadání a hrdina trpí duševní chorobou.
Autorka publikovala pod pseudonymem a mj. proslula tím, že si oblékala mužské šaty a kouřila dýmku. Její otec byl vnukem nemanželského syna jednoho evropského vladaře. Autorka sama byla známá i četnými milenci zvučných jmen.
Vložit příspěvek