Postava hledá autora - pomozte jí!
Následující slova pronáší ve strhujícím románu starší umělec, zmoudřelý léty, k mladému kolegovi, vášnivému zuřivci, který postoje staršího muže nechápe - nechce pochopit. Oba jsou to mistři, dvě historické postavy. A oba hledají autora.
Nejde o to, vnutit hmotě vlastní vůli – vybouřit v ní své myšlenky a své vášně – ne, rozhodně ne, jde o cosi daleko těžšího a drahocennějšího – ponechat jí její život – objevit jeho záhadu – ukázat na ni – hmota chce být živa po svém – nerušte ji v tom – ukažte pouze na její tajemství – v tom je velké umění – hleďte, světlo! Dlouho pokládali barvu za nejtvárnější princip – ne, bylo třeba objevit, že důležitější je světlo, tajemství světla, před nímž se musí barva vzdát své hmotné podstaty a podřídit se, – nechte žít světlo, nevnucujte svoji vůli ani jemu, ani barvě, největším uměním je vyslovit pouze to, co věc chce vyslovit sama…
Leonardo da Vinci a Michelangelo Buonarroti v provedení Karla Schulze (Kámen a bolest)
"Casanova, tehdejší velký milovník, na něj v houbit duše žárlil;
Kateřina Veliká, ruská carevna, by ho nejraději zardousila;
Goethe, nejuctívanější z německých autorů nenávistí k němu mále přišel o rozum;
francouzský král Ludvík XVI. jej pronásledoval jako nebezpečného revolucionáře;
královna Marie Antoinetta ho chtěla nadosmrti uvěznit v Bastile za účast na podvodu s diamantovým náhrdelníkem
a papež Pius VI. jej obvinil z ohrožování samotné existence katolické církve."
Kdopak mohl být tento zprvu velice zanedbatelný Sicilan s arabskými kořeny, kterého ale většina Evropy současně velice obdivovala? Hledáme faktografickou knihu odhalující tajemství jeho života, z pera australského současného autora.
ano, Giuseppe Balsamo, alias hrabě Cagliostro
Kniha "Poslední alchymista - hrabě Cagliostro: mistr magie ve věku rozumu" je velice zajímavá..., a jak ten Casanova ho nesnášel ;-)
Autora hledá hostinský, v jehož mobilním podniku se zákazníkům nabízel pouze sýr a rum.
Stydlivá a poklidná, nejstarší mírná a uvážlivá, nejmladší přidrzlá a ve vlastních očích ušlechtilá, odvážná i divoká čtenářka, čtyři sestry - jak se zovou a kdo o nich napsal už před více než stoletím krátký "vánoční" příběh?
ano, jsou to ony; já si asi zapamatuji jen Jo - krátké a výstižné pro malou čtenářku :-)
předávám
Teď bude v centru našeho zájmu úspěšný detektiv, který působil v době války růží. Vzniklo o něm několikero knih.
není to zase nějaký chytáček - sice v době války růží, ale někde třeba kontinentě, ne nutně v Anglii (ne, že by mě tam lépe někdo napad')?
Mně spíš napadá Roger Shallot od Michaela Clynese. Tam je v názvu prvního příběhu jakási bílá růže, jenže celá ta série se odehrává už za Tudorovců, tj. po válce růží.
a já jsem dokonce pár knih téhle Dohertyho série kdysi četla (ale nevzpomněla), nicméně skutečně je to časově až první půle 16. století
Soukroma: Chytáček to je, ale spočívá v něčem jiném. Hledaný detektiv byl synem hokynáře a neměl jednoho pobočníka (jako třeba Holmes), ale hned dva, z toho jednu dámu.
Jo ták! Jeho táta není hokynář, ale obchodník koloniálním zbožím! Kalle Blomkvist hledá Astrid Lindgrenovou.
Bohužel jsem doma, nikoliv na tahu. Ale dám si pivo z lednice a vymyslím hádanku. :)
Nic zapeklitého mě nenapadá.
Autora hledá politik. Zajímavé je, že autor pochází ze země, jež po staletí byla úhlavním nepřítelem země politikovy. Autor sám ale žil v době, kdy toto nepřátelství již utichlo a za autorova život se změnilo dokonce ve spojenecký svazek. Jakkoliv v myšlení lidí na obou stranách přetrvávalo mnoho nedůvěry (v některých přetrvává zřejmě dodnes, jak už to bývá), autor si zemi bývalých nepřátel oblíbil a napsal několik knih o jejích dějinách a o životech některých tamních významných rodáků - včetně výše zmíněného politika. Ten politik patří k velkým postavám své země. Kromě důležitých činů, jež vykonal v úřadě nejvyššího představitele vládní exekutivy, je na něm zajímavý i jeho původ - kromě něj žádná jiná osoba téhož původu tento úřad nezastávala.
Text příspěvku byl upraven 30.12.18 v 23:11
Soukroma: neodehrává se to v 15. století, ale dvě soupeřící partičky dětí si říkají rytíři bílé růže a rytíři červené růže.
Benjamin Disraeli - André Maurois (Život Benjamina Disraeliho)
(a už mám jasno s Kallem)
Vložit příspěvek