Postava hledá autora - pomozte jí!
A můžu já za to, že si nikdo nedáte práci s hledáním?
Tak znova: autora hledá nešťastný chlapec, syn bohatého člověka, který ale strádá v takřka otrockém postavení v takzvané internátní škole. Když mu vstoupí do života hlavní postava, jeho životní podmínky se načas zlepší, jenže pak si jeho otec (který o synovi neví) usmyslí že se hlavní postavě pomstí a nástrojem pomsty je mu právě náš neznámý, který nakonec strádání nepřežije.
Kniha byla zfilmována, tak zkuste pátrat tímto směrem, adaptace není stará ani 20 let.
Text příspěvku byl upraven 16.11.20 v 13:56
Manžela se zkusím zeptat, ale jeho prokletím je, že knihy po přečtení zapomíná :-).
Našla jsem si postavy z Davida Copperfielda a sedělo by to možná na Steerfortha?
Nemohu se dopátrat detailů, ale kdysi jsem četla Olivera Twista, zkusila bych tu internátní školu vyměnit za chudobinec. V něm zemřel Oliverův přítel Dick.
Oliver Twist není dvousvazkový román.
V obou českých vydáních které jsou zde na DK (nejsem si totiž jistá jestli nevyšel ještě víckrát) je příběh rozepsán na 2 knihy.
jo tak dodatek: opravdu tu (podle databáze NK) 1 vydání chybí - 2 objemné svazky z let 1903-1904
Text příspěvku byl upraven 16.11.20 v 17:31
Manžel mi jen vytáhl z knihovny knihu, ať se podívám na anotaci, jestli to není ono. Anotaci to tam mělo tak obecnou, že musel poradit strýček google :-).
Tak teď něco jednoduchého, ale přesto trochu chyták... Svého autora hledá mladík, jehož vlastní strýc využil jako prostředek pro vraždu mladíkova otce. Následně mu namluvil, že za vše může on a hledanému doporučil, aby odešel a už se nikdy nevracel... Chyták je to proto, že námět příběhu vymyslel někdo jiný než ten, kdo je pod ním "podepsaný".
Jakože fakt? Jenže autorem je tady "Disney" to už je vlastně jen značka, zatímco autorka scénáře tohoto Bamleta (kombinace Bambiho a Hamleta) z afrického prostředí je prý nějaká Irene Mecchi.
Já bych byla uznala i Disneyho a autora Hamleta. Ještě jméno hledaného a mohu předat slovo a vymýšlet autora do vedlejší hádanky.
Tolik postav a tak málo inspirace...
Tak mi třeba najděte postavu, která utrpěla velké zklamání, když u ní po křtu nedošlo k očekávanému zbělení pleti.
S tím jsem se někde setkala. A této postavě tam bylo vysvětleno, že Ježíš bydlel v části světa, kde bílá pleť není moc obvyklá. Ale netuším! :)
V přečtených ani "chystám se" ji u tebe nevidím, milá kolegyně...
O Ježíše v této knize moc nejde, ačkoliv hlavní postava i autor patří k národu, kde je víra velice rozšířená a do velké míry ovlivňující společenský řád a zákony.
Na zmíněné zklamání přiložila hojivý balzám naší postavě její velitelka, když ji utěšila tím, že teď (myšleno po křtu) má bílou alespoň duši.
Tak to bylo velice těsně, ale já ten ženský rod nepoužila jen v souvislosti se slovem "postava". Hledaná je žena.
Tak to byla byla Mea.
Na ni jsem si nevzpomněla a to jsem to četla docela nedávno, je fakt že ona, chudák, je v knize někdy tak trochu navíc.
Autora hledá postava malého vzrůstu (ve srovnání s ostatními postavami) ale za to velké odvahy.
Vložit příspěvek