Postava hledá autora - pomozte jí!
Nejproslulejší zeměměřič (pokud jím tedy skutečně byl) v dějinách literatury. Prosím celé jméno!
Samá voda - Amerigo byl skutečnou postavou, mořeplavec a objevitel, vzděláním astronom a matematik, spisovatel, rozhodně ne zeměměřič.
Proslulý literární obyčejný zeměměřič, s neobyčejným osudem, se hledá!
Že byl Amerigo skutečnou postavou ještě neznamená, že nemohl být zároveň hrdinou nějaké knihy... Ale uznávám, že do škatulky "zeměměřič" asi nespadá :-)
Nejproslulejší zeměměřič v dějinách literatury.
Prosím celé jméno! ... Tak aspoň kousek jména...
Štítek mi našel jakéhosi Samuela Mikovíni. Nikdy jsem o něm neslyšela . Netuším , jestli je nejproslulejší.
Toho neznám, ani jako autora, nebo jako postavu.
Hledaný je vskutku proslulý a docela určitě o něm většina čtenářstva povědomí má, nebo aspoň o díle, v němž vystupuje jako hlavní hrdina. Přišel, horko těžko něco viděl, ale rozhodně neprorazil a nezvítězil.
Autora zná snad každý - a je tak nějak náš.
Tedy... Old Shatterhand hledá Karla Friedricha Maye?
Text příspěvku byl upraven 29.09.21 v 19:11
Ne, berete v potaz jen poslední věty nápovědy, ale opomíjíte zadání.
Nejproslulejší zeměměřič v dějinách literatury. Objevil se ve vesnici, ale jak safra dál, ke zdroji - informací, úkolování, platby? Nedaří se a nedaří, možná umře vysílením, možná se nakonec k cíli dostane. Kdo ví, román (jako mnoho jiných děl) zůstal nedokončen.
Autora zná snad každý - a je tak nějak náš. (Já bych si v originále ale moc nepočetla.)
Prosím celé jméno zeměměřičovo! ... Tak aspoň kousek jména... (tohle je ohromná nápověda - kousíček jména, žádná přezdívka, nic takového).
Johny Walker, pardon John W. - Vlaštovka - A. Ransome
(a propos: Kafkův K. Vás napadl hned a neseděl přitom k zadání, podívejme ;-)
Text příspěvku byl upraven 29.09.21 v 19:49
Kormidlo má zpátky soukroma.
(Neseděl MNĚ k za dání. Jinak samozřejmě seděl.)
Text příspěvku byl upraven 29.09.21 v 19:54
Titulní postava má málo prostředků, zato mnoho tužeb a talentů, závisti a žádostivosti, a neštítí se jít za svým přes mrtvoly.
To by vlastně mohl být Čičikov, pokud bychom ty mrtvoly brali poněkud obrazně jako ony mrtvé duše, které sbíral...
Ne, ne, poněkud modernější (příběhu je 66 let) a z pera ženy.
Hledaný má talent na podvody, zpronevěry, krádež identity a vraždy. A světe div se, s trochou úhybných manévrů a přesunů nakonec unikne odhalení. Proto autorka pokračovala v osudech svého hrdiny, nicméně v češtině už to nevyšlo, zatímco hledaný román (zde jako sirotek v sérii) opětovně vyšel vloni.
A kdo nečetl, patrně viděl film/y - zejména první, evropská produkce (pod jiným názvem než kniha) nabídla začínající hvězdu...
xxxxxxx
Pozn.: Hun má restík vedle
Text příspěvku byl upraven 29.09.21 v 23:49
Já vím, že mám restík vedle, ale ne a ne mě něco napadnout. :-( Něco vypotím, slibuju.
Hub: Ale nebudeme čekat věčně ;-( Přece když něco napadne, nejlépe zapsat a mít připraveno na někdy příště, takhle to vážně nejde.
HÁDANKA stále platná:
...Příběhu je 66 let a je z pera ženy.
Titulní postava má málo prostředků, zato mnoho tužeb a talentů, závisti a žádostivosti, a neštítí se jít za svým přes mrtvoly.
Hledaný má talent na podvody, zpronevěry, krádež identity a vraždy. A světe div se, s trochou úhybných manévrů a přesunů nakonec unikne odhalení. Proto autorka pokračovala v osudech svého hrdiny, nicméně v češtině už to nevyšlo, zatímco hledaný román (zde jako sirotek v sérii) opětovně vyšel vloni.
A kdo nečetl, patrně viděl film/y - zejména první, evropská produkce (pod jiným názvem než kniha) nabídla začínající hvězdu...
Tom Ripley Patricii Highsmithovou?
Text příspěvku byl upraven 30.09.21 v 12:07
Vložit příspěvek