Slabší chvilky autorů aneb to jsi přehnal, kamaráde
Jistě si každý čtenář zažil, že v některé knize nalezl ne zrovna oslnivou myšlenku autorovu. Zrovna jsem si na jednu vzpomněl - ale abych ji mohl pěkně predložit, musim ji nejdříve dohledat.
Už řadu let mi v hlavě straší jedna věta z Olbrachtovy Anny Proletářky - "Je to jeden z nejnesvědomitějších vykořisťovatelů celé Prahy“. Neumím si představit dělníka, jak něco takového vypustí z úst
Text příspěvku byl upraven 13.12.16 v 13:23
Marbo, i mezi dělnickou třídou se najdou řečnická esa :-)
Nepodařilo se mi zjistit, v které knize Karel May tuto myšlenku vypustil. Zněla nějak takto: "Míšenci obvykle dědí špatné vlastnosti rodičů" Jistý německý diktátor musel být z tohoto výroku nadšen.
Mezi debilními výroky tohoto roku u mne jasně vede pasáž z knihy "Je to i můj život", kdy se hrdinčina matka baví s manželem o tom, že když se jejich nejmladší dcera (sloužící jako záchranný genetický "materiál" pro starší sestru nemocnou leukémií) najednou šprajcne a zažaluje rodiče o právo rozhodovat o další manipulaci se svých tělem, je první reakcí matky nápad že bezpochyby má dotyčná dcera jen pocit, že se jí věnuje málo pozornost a "myslíš že bych ji měla vzít nakupovat?".
K tomu se snad ani nedá nic dodat :-) každopádně čtení to vůbec není špatné...
Dudu,ten citát si pamätám,neviem prečo mi uviazol v hlave.
Len už neviem v ktorej knihe to bolo.
Vtedy som nechápal kontext,ale znelo mi to tak odborne,fundovane.
Newtory, řekl bych, že to bylo z knihy V Kordillerách.
Reader, shoppingovaním by to chtěla zalepit... No děs běs!
Dudu: no neber to... ty mi dáš ledvinu, já tě vezmu nakoupit nějaký pěkný tričko ;-)
myslím že zrovna mayovky a vůbec dobrodružná literatura stejné doby se (z dnešního úhlu pohledu) rasismem jen hemží
Politická korektnosť über rasizmus. Rasizmus je založený na predsudkoch,politická korektnosť je chladný kalkul. Predsudky sa dajú časom prekonať,politická korektnosť nikdy,tá sa živí sama sebou a požiera svojich sympatizantov je to ako špiceľ,ktorý striehne na každé vaše slovo,skutok,aby ho prekrútil a použil proti vám.
Text příspěvku byl upraven 14.12.16 v 23:43
já s tím ale nesouhlasím, I rasismus je politický a chladný kalkul, kterému jeho tvůrci a největší propagátoři možná až tak nevěří, ale hodí se jim do krámu. od tzv. politické korektnosti se neliší.
Oboje slouží k ovládnutí lidí. Je to stejná neupřímnost a manipulace jako je pláč nad osudem civilistů ve východním Aleppu a lhostejnost k osudům civilistů v té druhé část města, v Mosulu, nyní i Palmýře... , jako je boj za lidská práva jednoho, dvou, dvaceti novinářů, disidentů a lhostejnost k osudům poloviny občanů mnoha zemích, tedy na osudu žen v islamských zemích, zejména pak na území našeho skvělého spojence Saudské Arábie. a vůbec nevadí, že ty ženy, bez možnosti volby, jsou v kriminále celý život od narození po hrob.
bubka: kalkul je za vším, co se dá politicky využít a zneužít. ale rasismus a xenofobie - předsudky vyvolané odlišností (barva pleti, jiná kultura, jiné náboženství, jiné zvyky) - to tu bylo zřejmě odjakživa. Tyhle věci vznikají spontánně a základem vždycky byla neznalost. Koneckonců ani kmotr Křepelka si neodpustí řeči o tom, že v Rádovsku žijou divný lidi. Ne že by o tom něco věděl, v životě tam nebyl, ale slyšel, že tam jezděj na lodičkách a to přece žádnej rozumnej Hobit nedělá.
Bohužel, dnes se za rasismus označuje i holý fakt že lidské rasy vůbec existují a že lidé různých ras mají v zásadě (nebo v průměru) různé schopnosti.
No a to je práve tá politická korektnosť o ktorej som tam nekorektne písal.
Jednoducho čo sa nehodí (darmo je to exaktne dokázateľné) je už za čiarou.
Text příspěvku byl upraven 15.12.16 v 11:46
baghiro - průzkumy ale neodhalily, že by různé rasy měly různé schopnosti, rozptyl mezi nimi je nepatrný a menší než mezi příslušníky . jednotlivci té které rasy. vzhlede)m tomu, jak po staletí, možná i tisícileté dochází z mísení lidských populací, patrně nejde tak snadno objevit někoho, kdo by byl i po předcích jedné jediné rasy. Jaké rasy je Afroameričan tmavé pleti mezi jehož předky převažují běloši? a jaké jeho batr blonďák ze stejných předků? a samosebou naopak. Arabové - jaké jsou rasy? a jaké rasy jsou hispánci?
Woodward - půokud nahléídneme do historie, odpor vyvolá obava z lidí, kteří se od nás liší tehdy, kdy je jich příliš mnoho a cítíme se jimi ohroženi, jednotlivce přijímal i středověk s úsměvem, a rasismus neprojevoval,, někde jsem dokonce četla o britské lady, černošce, která byla vítaným hostem.
Rasismus například v USA, kde je stálý, je uměle vyvolán, tam přece nebyli černoši odlišní něčím, jiným než barvou a sociálním postavení, černošské kojné kojily bílá mimina a vychovávaly je černé chůvy pomalu do dospělosti, jak by v běžných a přirozených podmínkách mít běloši vůči nim předsudky a naopak? jak bys je chtěl vinit z neznalosti, vždyť byli dohromady rodinou a mnohdy dokonce i pokrevní. Jak by mohli v hloubi duše věřit v bláboly o odlišných schopnostech a určení?
Odpor k jiným vzniká tam, kde se jimi cítím být ohrožena -proto je přirozený odpor k současným migrantům, kteří do Evropy vtrhli tak, že bez dokladů rozkopli dveře, je přirozený, to ano,, ale je také oprávněný?
Vzhledem k snůšce lží, kterými nás vlády i média bombardují si o tom nemůžeme udělat spravedlivý obrázek. a proč nám lžou, to ještě nebylo definováno.-
Bubko, opravdu si myslíš, že když na běžeckou dráhu postavíš 100 průměrných černochů a 100 průměrných číňanů, že jejich časy v cíli budou srovnatelné? (Číňané mají přinejmenším v průměru kratší nohy.)
A tak, jak jsou rozdíly ve fyzické výbavě, jsou i ve výbavě řekněme mentální. Prostě jsou, i když před nimi zavřeme oči. Protože jsme na knižním webu, doporučuju se v knihovně poptat po Petr Bakalář - Tabu v sociálních vědách (ale je i v těch knihovnách těžko k sehnání, proč asi).
Mluvit o rasismu v současných USA, kde je černoch prezidentem, je úsměvné.
A to, že se standardně uvádějí "bílí" jako viníci a "černí" jako oběti (ačkoliv v různém čase a na různých místech to může být a i bývá naopak), to je také rasismus.
A to, že připustíme, že lidé různých ras mají obecně různé schopnosti (třeba že mongoloidní rasa má v průměru vyšší iq než indoevropská), to neznamená, že k jedněm nebo druhým chováme nějaký odpor nebo pohrdání. Prostě jen konstatujeme objektivní (a ověřitelný) fakt.
kupodivu všechny vlastnosti, které ty považuješ za důležité - a běh mezi nimi asi nebude .jsou jasně poznávacím znakem tvé rasy -. že ano? a kdyby zase jiné vlastnosti se ukázaly těmi "lepšími" jsi připraven vše přehodnotit.
Kdysi - a to vím od pana Goulda - bylo dítě považováno za neumělý obraz budoucího dospělce, tehdy dětské vlastnosti byly shledávány u černochů a u žen, později, když se ukázalo, že dětství je tou nejtvořivější částí lidského života se jako naschvál vylouplo,, že dítěti se více podobá bílý muž.
Nevím, jak by dopadla soutěž Číňanů a černochů,, nikdo to ještě nezjistil a nebyl proveden a ani doufejme nikdy nebude proveden experiment, v němž by vyrůstaly vzorky za stejných podmínek a ve stejné stravě, vsadím se ale, že skupina černochů, zejména kdyby byli vybráni třeba mezi Pygmeji nebo podobnými kmeny, by neměla s trénovanými Číňany šanci ani dnes, i když samozřejmě vím, že nyní slušně živení Číňané pomalu dotahují ve výšce Bělochy a Japonci snad už dotáhli....
Petr Bakalář je rasista a jeho vývody jsou snůškou zbožných přání a blábolů.
aha, tak proto jsou v amerických městech tak časté rasové bouře, že tam už rasismus není.. rozumím.
jestli mezi vězni v USA není stejný poměr barevných a nebarevných než jaký je v populaci, jestliže černí za znásilnění bílé jsou trestáni tvrději než bílí za znásilnění černé - a to statistika podchycuje, asi tam rasismus je. a černý prezident na tom nic nemělní,. NAvíc on není černoch, je to mulat a nemá nic společného ve své černé rodině s americkými černochy, jeho předky nikdy nebyli otroci, jen patrně otrokáři.
Pohled na člověka jen skrze barvu jeho kůže je nepřípustný a nic na tom nemění komplex méněcennosti, který k tomu bílé vede, ovšem bát se cizinců, kteří přicházejí násilím, bez dokladů, a ve lži, ten pocit je nejen oprávněný, ale vnukl nám jen pud sebezáchovy. a jestli oni jsou černí, bílí nebo puntíkovaní je zcela a naprosto jedno, jestli jsou fanatiky Mohameda nebo Ježíše je rovněž šumák
baghítra - nic takového jako mongoloidní rasa neexistuje jsou to jen nesmysly.
bubka: pokud jde o tu ameriku - v tom případě neznalost byla na samém začátku. o černoších nikdo nevěděl nic víc, než že jsou černí a že není těžký jich od otrokářů koupit jakékoliv množství - a nikdo ani nic víc vědět nechtěl, spíš naopak. protože koupit člověka jako otroka - to byla v době, kdy začaly lodě evropanů vozit otroky do ameriky, věc mezi evropany nevídaná. a tak prostě přistoupili na předpoklad, že zotročovat černochy je normální, správný, a že ti černoši vlastně k ničemu jinému dobří nejsou, kdyby byli co k čemu, nebyli by v otroctví; v podstatě to ani nejsou lidi... Na začátku neznalost, později neochota, nevůle se cokoliv dovědět, protože představa, že někdo prodává a kupuje lidské bytosti, že je vozí na kšeft přes oceán v řetězech, z toho by křesťanské svědomí mohlo dostat psotník. takže bylo nezbytné nepovažovat je za lidské bytosti - a když se to takhle dělá dostatečně dlouho, je potom těžký si od toho odvyknout. samozřejmě, časem se z toho stalo politikum, protože celá ekonomika jižních států USA stála na otroctví, ale v té době už výše popsané stereotypy byly dokonale zažité, takže ta politika byla důsledkem, ne příčinou.
když je řeč o rasistické otrokářské Americe, nemohu nevzpomenout ne sice výňatek z textu knihy jako takové, ale definici "frenologie" z knihy Americké poznámky (Dickens)
Autorem této definice je Vladimír Smrž který s oblibou dštil síru a popel v sociálně kritických knihách, hlavně právě od Dickense.
Takže podle pana Smrže je zmíněná f. "reakční rasistická nauka buržoazních anthropologů o tom, že existuje spojitost mezi vnějším tvarem lebky a rozumovými a morálními vlohami člověka"
Vždycky mě bavilo, jak i normální myšlenku/popis dokáže formulovat tak, že je i v nenávisti směšná/ý
no to tedy museli být bílí Američané dost prosťáčci, ne? když za generace soužití s černochy, za generace plození potomků s nimi, kojeni černošškým mlékem si nevšimli, jak jsou si podobní.
Rasismus a tvá slova woodwarde to potvrzují, je politickým konstruktem, který má odůvodnit nadvládu jedněch nad druhými a v zájmu této nadvlády je tvořen, podporován a upevňován, nic na něm není přirozeného.
Dnes se stačí mrknout do článků a diskuzí na netu a vidíme něco podobného - Rusové jsou krutí primitivové., Putin je zločinec, Rusko je primitivní země... a to vše od těch, kdo sami mají ruce od krve a jejich země vzdělaností neslují.
Je to známá hra na dehumanizaci odpůrce, toho, kdo nás nechce poslouchat a rozhodně si od nás nechce nechat vládnout, evropští židé o tom také věděli své. Ten, koho vylíčíme jako stvůru, dříve či později bude jako nečlověk i přijímán a soucitu a spravedlnosti se nedočká, není pro něj určena. Starověk to pojal velmi didakticky, ty, které chtěl zničit nechal žít nějakou dobu v kleci,. ve vlastních výkalech,. bez možnosti se omýt a spravit si oděv a pak je dovezl domů a předvedl lidu - aby doložil,. že toto přece nemohou být stejní lidí jako dovozci sami.¨
Naštěstí je dnes tolik možných zdrojů, i když některé z nich bude sledovat speciální útvar, který vzniká při MV ČR za potlesku většiny, protože cenzuru, to my rádi, že kdo chce a dá si jen trochu práce a samozřejmě užívá mozek, se k nějakému závěru dobere.
bubka: já s tebou v podstatě souhlasím, jenom říkám, že na počátku nenávisti vůči "cizímu" je neznalost.
Další slabší chvilku jsem zpozoroval u A. C. Doyla. Při poslechu audioknihy Pes baskervillský mě zarazilo, jak se S. H. radoval nad mrtvolou, když zjistil, že ten obří hafan zamordoval namísto Baskervilla trestance...
Vložit příspěvek