-

Titul

DISKUZE » O autorech

Lusa
Lusa 29.04.2011 v 17:32

Tak mě napadlo, pokud má autor nějaký titul budeme ho dál dávat do políčka jméno, nebylo by dobré udělat políčko titul?

nightlybird
nightlybird 29.04.2011 v 21:43

Lusa - myslím si, že je to zbytečné, týkalo by se to zlomku autorů a navíc - člověk, který je schopen napsat knihu nebude nejspíš takový snob, aby bazíroval na nějakém titulu (aspoň si to myslím - i když ....).
A mimo to - čím víc bude údajů k vyplnění, tím víc jich zůstane nevyplněných.

Lusa
Lusa 29.04.2011 v 22:33

nejde o to, že je to snob, ale někteří autoři psychologických děl, Petr Novotný, Michal Kolář mají tituly, navíc se tak dají odlišit od autorů stejného jména.

Takže to můžeme dávat pořád před jméno.

elfos
elfos 30.04.2011 v 08:59

Naprosto souhlasím s Nightlybirdem. Navíc, titul u jména dělá trochu neplechu v abecedním řazení jmen, a za jménem (i když taky nepříliš ráda) uznávám leda rozlišení starší a mladší (Dumas, např.), a i to není úplně nutné, vždyť máme u autorů rok jejich narození, který se zobrazuje i při výběru autora.

Tituly, to, jestli je autor vědec, profesor, je vždy zmíněno hned na začátku jeho životopisu (citace celého jména i s tituly), a školy a další úspěchy pak v jeho pokračování. Takže bych to nekastovala a autorům ve jméně ponechala jejich jméno. Není tu problém najít si správného autora (i je-li jich tu více stejného jména) a přidávat k němu další jeho knihy.

elfos
elfos 30.04.2011 v 09:03

Teda, pokud se nevkládá bezhlavě k prvnímu jménu co se připlete pod myš - a to nevyřeší ani titul autora, ani titul vkládajícího. Ale pokud dojde k omylu, přehození knihy k správnému autorovi je otázkou (moderátorské) chvilky. :-)

Kunstábl
Kunstábl 06.05.2011 v 20:27

To může být docela vtipné. lidi tituly neznají, kdekdo machruje, i když je Dis., viděl jsem i Mgr et Mgr et Mgr. A co teprve profesoři? Tam by se muselo vypsat všechno předtím. A co u těch komunistických titulů, co už nejsou? To nadělá paseku. PhD místo CSc???? A diskriminovali byste ženské autorky, které dřív nemohly studovat. Nebyly blbé, psaly knížky, jen jaksi nesměly na univerzity. A jestli někdo bazíruje na titulech, tak je pako. Zjistil jsem, že ten, kdo je opravdu inteligentní, si na svých titulech nezakládá

asam
asam 07.05.2011 v 14:12

Znám jednoho co má tituly před i za a je to takový blbec...........škoda mluvit

Jitule Š.
Jitule Š. 17.05.2011 v 11:52

Bylo by úsměvné vidět, jak nějaký středoškolák s přehledem kritizuje odborné knížky někoho, kdo je třeba profesor. Je lepší nevědět, kdo má jaký titul. Pak by se lehce ztrapnili i někteří z nás. Pobavilo mě, když se naváží do knížek a v příspěvku mají samou hrubku:-))) Nebo když pomlouvají historická fakta knížky, co napsal historik. Netvrdím, že titul zaručuje inteligenci, ale přece jen ti lidé mají nějaké znalosti. Těžko budu machrovat a kritizovat filozofii někoho, kdo je doktorem filozofie. Teda aspoň já bych se styděla. Nebo se nebudu navážet do medicínských pojmů u Cooka, když je doktor. Když napíše právník detektivku, tak mu budu věřit, že ví, jak to chodí. A nikdy bych nekritizovala autory, co vystudovali literaturu. Tam asi něco museli předvést a naučit se. Tituly se kupují, ale právnické, bakalářské a inženýrské. Až tady bude mít autor Bc. ze soukromé vysoké školy, tak se do jeho knížky klidně navezu:-))) Ostýchám se i kritizovat knížky starších žijících autorů, co se celý život věnují literatuře. A na druhou stranu mi vadí některé příspěvky evidentně lidí bez titulu, co to nemůžou rozdýchat. A z praktického hlediska - budete mít různě velké kolonky, neb někdo může mít deset titulů. A kde je hodláte zjišťovat?!? Je dost lidí, co má titul v OP a nikde jinde je nemají potřebu uvádět:-)))

Vložit příspěvek