Antologie, povídky, povídkové sbírky
Byla jsem na Růži pro Algernon 2x v divadle , spolek Kašpar. Hlavní role Jan Potměšil(ten na vozíku) a bylo to něco neskutečného!!! Doporučuji
Já mám ráda povídky Williama Saroyana a Ivana Krause. U něj konkrétně To na tobě doschne a jak jsme hráli společenskou hru.
Doporučuji povídku "Růže pro Algernon" od Daniela Keyese.
Pokud by měl někdo zájem, můžu (nebo Paulhunter´s pet) zaslat povídku v e-podobě na mail.
http://www.databazeknih.cz/povidky/hugo-story-i-41426/ruze-pro-algernon-123
P. K. Dick - Planeta, která neexistovala (oba díly) - pro mě zatím asi nejlepší povídková sbírka sci-fi ////
Ray Bradbury - Kaleidoskop a jiné povídky (Baronet 2009) ////
Stephen King - Mlha, Všechno je definitivní, Noční směna
[pajonek] ..... zajímalo by mne, kdo má jakou oblíbenou povídkovou scifi antologii .... kdo má jakou oblíbenou jen povídku ????? mohli bychom vytvořit zde na databázi, jakousi imaginární scifi antologii z vybraných nejlepších navrhnutých povídek /třeba by se našel někdo, kdo by pro příznivce dokázal vytvořit ebook jen pro členy Databazeknih / já dávám pro začátek : (povídkovou sbírku) - Between Time and Terror / česky - Hrůzný čas, strach ve světě science fiction! povídky pro začátek debaty - - J.W.Campbell - Kdo je tam? --- známější jako "Věc" - J.W.Campbell - Soumrak - G.Langelaan - Moucha - D.Morrell - Nádherné přerostlé vlasy hrobů ____ mimo dávám povídku kdysi dávno uveřejněnou v časopise Zápisník /někdy kolem roků 1965/ pod názvešm Cizí život, ale nebyl tam uveden autor___ tuhle povídku střežím přes 40 roků jako klenot scifi povídek Tak se zapojte do debaty, inspirujte se, inspirujte druhé........
Začnu zatím Bradburym, protože těch povídek bude asi trochu víc, ale nedokážu vybrat ty úplně nejlepší:
Kaleidoskop, Město (The Town Where No One Got Off), Marionety a.s. (Marionettes, Inc.), Čertík v krabičce (Jack-in-the-Box) - povídka velice podobná filmu Vesnice, Burácení hromu (A Sound of Thunder) - tahle povídka je obzvlášť dobrá, Drak (The Dragon) - velice krátká, skvělá, doporučuji, Malý vrah (The Small Assassin) - mrazivá, Čekám (The One Who Waits)...
S Bradburym je to obzvlášť těžké, těch dobrých povídek je skutečně moc, a pokud jsem na nějakou zapomněl, tak je to právě toho důkaz.
P. K. Dick - tenhle autor si svými povídkami rozhodně zaslouží velkou pozornost. Zde uvedu jen opravdu ty nejlepší (dle mého názoru): Čelenkář (The Hood Maker), Když se řekne člověk (Human Is), Podvodník (Impostor) - zfilmováno!, Typ číslo dva / Druhá série (Second Variety), Úpraváři (Adjustment Team), Výprava na povrch (A Surface Raid). ............a rozhodně se přimlouvám za Kingovu povídku Jaunt, kterou také považuji za jednu z nej sci-fi.
tak listuji ve starších časopisech Ikarie a Fantasy and Science Fiction, snad najdu nějaký povídkový klenot...........
........přidávám další oblíbené, skvělé povídky , tentokrát všechny napsal scifista "zlatého věku scifi" Alfred Elton van Vogt a povídky se jmenují : Ixtl, Zorl, Riimové, Anabis........... tak pěkné počteníčko, kdo má........
Jakákoliv z knížky Noc, kdy jsem měla zemřít. Nebo Svědek obhajoby od A. Christie. Taky je dobrá detektivka Špatná od přírody - myslím, že autor je Deaver
Mám ráda Směšné lásky od Kundery. Z detektivek povídky od Agáthy. Teď je dobrá novinka Noc, kdy jsem měla zemřít. A vřele doporučuju od Škvoreckého Nápady čtenáře detektivek - jsou to spíš eseje o detektivním žánru, ale bomba!! Deavera jsem četla, tak se mu povedlo jen něco. Dřív jsem kupovala antologie detektivek, ale v poslední době to není ono - už vyčerpali to nejlepší. Ale zkuste tu Noc - pokud máte rádi detektivky. Když jsem byla malá, tak jsem hltala Sherloka Holmese.
Teď mi došlo, že i Anna Kavalda má dobrou povídkovou knížku - nějak Kdyby na mě někdo čekal - nebo podobně:-))) S tou prorazila do světa, čte se to dobře, je to dojímavé, i vtipné. Slabší povahy si popláčou
Vedou povídky A. Christie - nejlepší jsou příběhy úterního klubu, teď to vyšlo jako Třináct záhad. Připomíná to pohádku: Marplová si štrikuje, poslouchá příběhy, které nevyřešili policajti ani soudci, a pak jen tak mimochodem řekne, jak to bylo doopravdy. Doporučuju
Případy otce Browna. Outsider jako Marplová, ale geniální!! Nejlepší povídka je s tou useknutou hlavou. Vrah vezme u popravy hlavu a nasadí ji na trup oběti. Všem zamotá hlavu, jen nenápadný mužíček vraždu vyřeší
Noc, kdy jsem měla zemřít - teprve čtu, je to novinka
Milostné rošády
Jáma a kyvadlo - Poe
Černí myslivci - R. Svobodová
a všechny detektivní a hororové antologie, co mají v Levných knihách:-))) Povídky miluji. čtu j eraději než jeden dlouhý příběh. Když mě to nudí, najdu konec a nemusím čekat 300 stránek a pak litovat vyhozených peněz. Ale všimla jsem si, že i zahraniční autoři mají výkyvy - některé povídky super, jiné odpad. Bohužel se to týká i mé oblíbené A. Christie
Teď čtu Pohřbení ve snu - Deset a jedna japonská detektivka. Tak ta první:-))
Cokoliv od Doyla. Některá se povede víc, některá míň, ale jako celek jsou perfektní
http://draktennes.blog.cz/ zdravim....na tomhle blogu jsou povídky :) rád bych abyste se na to podívali pokud budete mít čas :) díky a s pozdravem :) Anton Ketner :)
+ omlouvám se za chyby :)
Pro milovníky sci-fi a detektivek vřele doporučuji sbírku povídek Mluvící kámen od Asimova
Vložit příspěvek