Bipolární porucha - psychologie

DISKUZE » O knihách

slunečnice777
slunečnice777 02.12.2018 v 12:56

Vážení knižní přátelé, našel a téměř vše přečetl co se týká Bipolární afektivní poruchy. Rád bych se optal zda jste narazily na knihu která zde není uvedena, ať se jedná o jakýkoliv jazyk. Bojuji již přes dvacet let a rád bych si rozšířil obzory zase o kus dál. Ano nic není cennější než vlastní zkušenosti. Přesto děkuji za Vaše příspěvky a tipy na případné knížky. Mějte pěkný klidný zbytek neděle.

Calucifer13
Calucifer13 02.12.2018 v 19:36

Na toto téma čtu spíš výsledky nejnovějších výzkumů ze zahraničí, protože je to z hlediska informací daleko jistější a zastarává to daleko pomaleji, než jednou vydaná kniha. Podle nejnovějších výzkumů to prý vypadá, že za zdrojem maniodeprese může být nefunkčnost imunitního systému, a že má souvislost i s funkcí střev, protože je prý daleko více náladu měnících preceptorů ve střevech než v mozku. Prý takhle byli zkoumáni bipolární pacienti v nějaké cizí zemi (už si přesně nepamatuji, které), a zjistilo se, že 40 procent z nich ve skutečnosti netrpělo maniodepresí, ale nefunkčností imunitního systému. Šlo prý o příznaky zatím nejasné poruchy imunity (autoimunitní onemocnění), které napadalo hormony v těle, a když se ten problém adresoval pomocí autoimunitního léčení, velká část těchto pacientů se, co se týče stavu, znatelně zlepšila, nebo v nějakých málo případech úplně vyléčila.

slunečnice777
slunečnice777 02.12.2018 v 23:04

Děkuji mnohokrát za odpověď. U mě je to výsledek traumatu. Na druhé straně, co píšete je zajímavé. Nechci být hrubý, ale většinou říkám kdo nezažil nepochopí. Ale jsem rád že je osvěta a již se na nás nedívají jako na nenormální lidi. I když se řekne psychiatr většina lidí se dívá skrze prsty. Rád si projdu Vaše knížky. Zajisté mě něco trkne do nosu. Dobrou klidnou noc.

TakySimona
TakySimona 03.12.2018 v 07:52

to calucifer13 i slunecnice 777:

Myslím, že tu neozdrojovanou teorii lze dovést ještě dál. Co je to autoimunitní onemocnění? To, když si tělo vytváří protilátky samo proti sobě! A čeho to může, (podtrhuju to slovo "může", nikoliv "je", nebo "musí") být symbolickým obrazem?

Toho, že člověk nepřijímá sám sebe jako bytost, nebo dokonce své vlastní tělo.

Autoimunitními procesy jsem si kompletně zrušila štítnou žlázu. A diagnóza začínající trojkou mi taky trůní v lékařské dokumentaci, GDPR - neGDPR.

Držte se oba a v případě nouze včas signalizujte praporkem "Help me, please"! Klidně i soukromými cestami.

Text příspěvku byl upraven 03.12.18 v 08:02

slunečnice777
slunečnice777 03.12.2018 v 10:19

TakySimona děkuji za Vaši reakci. Ano dá se léčit všelijak vyzkoušel jsem mnoho věcí. Na jedné straně jsem ve svém středu s těmi občasnými výkyvy nálady. Ty věci jsou jasné, štítná žláza a podobně to vše hlídám jelikož stabilizátor nálady to vyžaduje. Ano jsou léky které mě pomáhají, dvě antipsychotika a zmíněný stabilizátor. Mám je vyzkoušený a vím že mě pomáhají. Více léků nechci byli by pouhé placebo. Znám spolupacienty kteří si myslí čím více léků tím lépe. Což upřimně tomu nerozumím. Psychiatrička i terapeutka, známe se již přes patnáct let , díky těmto dvěma dámám tu ještě jsem. Ano deprese, říká se mám depku, ale kdo nezažil skutečně nemůže pochopit. Deprese je vážná a mělo by se k ní co nejlépe přistupovat. V BAP je ještě o level víš či níž jak chcete to popsat..... . Čím jsem starší tím více zkušeností a předávám je mladším přátelům kteří se učí s nemocí žít. Ale, čím starší tak tím více ze všeho unavený. Knížky mě drží při zdravém rozumu, kdybych nemohl číst či poslouchat audio tak netuším co by se dělo. Jak píše Calucifer13 jsou různé studie, ovšem rád mám právě ty knížky. Co se týká psychiatrie rád čtu a čtu, musím si je opět vložit do své knihovny. Kdyby jste našla nějakou knihu o BAP která není zde v databázi, budu moc rád. Přeji pěkné klidné pondělí.

TakySimona
TakySimona 03.12.2018 v 11:05

slunečnice777, myslíte beletrii, kde je téma BAP zmíněno nebo dokonce je leitmotivem knihy, nebo naopak populárně vědeckou či přímo lékařskou literaturu?

slunečnice777
slunečnice777 03.12.2018 v 12:01

TakySimona, ano jak píšete jakoukoliv. I ta beletrie může být zajímavá v tom jestli si autor něco nastuduje k sepsání příběhu a podobně. Četl jsem některé příběhy, názvy jsem již zapomněl, ale vybavuji si že velkou roli hrála BAP. Děkuji mnohokrát za Váš zájem a podporu. Kdyby jste náhodou na něco narazila co zde není, budu moc rád.

Vložit příspěvek