Co musí obsahovat skvělá kniha?

Skvělá kniha je kniha, která čtenáře pohltí s nedovolí mu, aby se od ní odtrhl.
Může to být jakákoli kniha, myslím si, že neexistuje špatná kniha.
Skvělé jsou i romány z šervené knihovny, vyrostly na nich tisíce vděčných čtenářek . Mnohým ta četba výrazně vylepšila život. U rodokapsů a tzv. modré knihovny je to to samé.
Ale i suchá odborná kniha , třeba i neobratně napsaná nějakým vědcem , je neodolatelná pro čtenáře zajímajícího se o ten obor.
Úplně špatnou knihu by asi žádný nakladatel nevydal, jsou sice různí, ale málokdy idioti.
;-)

Třeba Babicovy dobroty je skvělá kniha. Tisíce penzistek ( ale i sociálně slabších) , nadšeně zjišťují, že místo z humra se dá humrová pomazánka připravit i z vidličkou rozmačkaných čudel a strouhané mrkve. Chce to jen nešetřit citronovou šťávou. Když není, prskni tam aspoň trochu octa. ( Ale citronovou kůru bych nevynechala, to už by asi bylo fakt kách. )
A do mne!
:-D

Já proti Babicovi nic nemám, proti komu by se jinak Pohlreich vymezoval, ne?

Něco o "vyšší" literatuře :)
https://www.youtube.com/watch?v=9M6fSAFAKXU&t=118s

Začal jsem číst knihu Chrám i tvrz a za mne je to určitě skvělá kniha. Je to kniha o češtině a v každé kapitole je znát, že autor český jazyk miloval.

@martianekk:
Tohle (napětí, spád, zápletka, tajemno...) má skoro každá druhá knížka v anotaci či v tiráži. Ale jestli to stačí? Čtivost versus prodejnost jsou různé póly na mnohopólu literárního světa :)

Podle mého názoru, skvělá kniha by měla obsahovat to, co se od ní očekává, aby čtenář nebyl zklamán, tzn. všechny prvky žánru, ve kterém je kniha napsána, nebo alespoň v převažující míře, např. u horroru jednoznačně existenci hororrových postav, hororrového bytí, nadpřirozených jevů, mystiky, představ/představivosti, ovládnutí psychologie strachu, napětí, černé nebo ponuré atmosféry, očekávání, apod. Kniha, respektive příběh v ní, by měl být důvodem, proč by se měl čtenář CHTÍT k němu vracet (případně CHTÍT nebo PÁTRAT po dalších autorových knihách).
Text příspěvku byl upraven 26.12.24 v 11:18
Vložit příspěvek