Čtení starých knih - vložené dvojlisty
Zdravím, chci se zeptat na vaše zkušenosti se staršími vazbami (nevím přesně jak to nazvat), kdy nejsou listy ani vázané ani lepené, ale jedná se jen o vložené dvojstrany - zde to je pro ilustraci nádherně vidět:
http://www.galerie-ilonka.cz/fotky26817/fotos/_vyrp12_4718karasek1.jpg
Nejraději čtu v noci vleže v posteli pod lampičkou - potom ale u podobných knih listy vypadávají a ze čtení se stává celkem nepříjemný proces. Řešili jste někdy tento problém?
Napadají mě dvě možná řešení:
a) číst na stole v sedě - není to ale ono
b) nechat si knihu převázat - finančně nereálné - mám takových knížek plnou knihovnu
Potom ještě jedna možnost - sám si to přelepit izolepou/průsvitnou páskou, to mi ale přijde jako čisté barbarství, třeba u knih vydaných kolem roku 1910. A vlastně tím i zabiju možnost knihy v budoucnu prodat...
Nějaké tipy od zkušenějších čtenářů?
Tam je problém že to není posloupné - jeden dvojlist je třeba strana 2 a strana 12 - dvojlisty jsou do sebe naskládaný jako listy nějaký rostliny :).
Ale asi tyhle knihy prostě budu číst v sedě u stolu - jsou to do jistý míry vzácný tisky a ty si holt zaslouží jistou kulturu čtení - tj. neválení se v posteli :)
androwsi, to byla ode mne menší poťouchlost:)
Mám také pár takových knih, některé jsem si musela ještě i rozřezat. Já myslím, že se s nimi dá nakládat stejně jako s ostatními knihami, že zvládnete číst v sedě i bez podnosu...
mě právě napadlo to nějak sešít ale nejsem odborník na techniky vazeb... nechápu z jakýho důvodu to takle dříve vydávali - v podstatě veškerá produkce kolem Moderní revue... proč to prostě nesešívali.. a ty nerozřezaný mam taky, prostě archy třeba osmi stran poskládaný jako leporelo.. šílený..
mne sa takto rozpadol Robin - po prvom prečítaní vyzerala kniha, akoby sa ňou oralo. A to si nik nedovolil otáčať tou knihou na chrbát.
Mne keď sa dostane do rúk kniha,ktorá je v katastrofálnom stave tak si ju opravím,ale ja som takpovediac od fachu.Viem si knihu zošiť,orezať aj urobiť nove dosky.Ak je napríklad vypadnutý len jeden list tak ho dám nazad do knihy s OLP-obojstranne lepiaca páska a to by som doporučila aj Vám..bola by dobrá buď 4mm alebo 6mm..nalepíte túto pásku na chrbát listu..odlepíte ten papier,vložíte do knihy,aby ste to mali pekne zarovno a knihu zatvoríte..drží to dobre a samozrejme nie je to ani vidieť ako napríklad Vami spomínaná priesvitna páska..
RORI, ale my jsme se tu nebavili o knihách v katastrofálních stavech, které jsou nějak poškozené. Bylo to vázání, které k těmto knihám patří. Ale uznávám, že jsem člověk sentimentální, že mi to malé nepohodlí, omezení, při čtení nevadí.
Ja viem,prečítala som si riadne čo ste písali :) len som ponúkla riešenie ako to robím ja..keď mu vadí to čítanie,tak stále lepšie si to dať buď urobiť alebo tou spomínanou OLP..ako priesvitnou páskou..to by som nikdy knihe neurobila.Ja som tak trošku ako Monk,musí to byť všetko na poriadku.
Lépe než já ten Váš:) Máte pravdu, že tento způsob je ke knize nejpřijatelnější...a obdivuji Vaši zručnost...
Teprve teď jsem si toho povšiml. To o čem je řeč, tedy takový styl vazby (přesněji nevazby) se vyskytoval docela běžně v dobách mé mladostvi a říkalo se tomu "brožované vydání". Nešlo o klasický dvojlist, byla to taková skládačka, která po rozřezání vydala tuším za 6 listů. Mám jich sice ještě pár v knihovně (pochopitelně rozřezaných a tak už to neodhadnu, jestli jich nebylo dokonce 8). Pochopitelně, každý k tomu může mít rozdílný přístup. Já osobně jsem po dosažení vyššího stupně "rozhadrovanosti" přistupoval k převázání do pevné vazby. Jen poznámka - ona vydání vycházela zpravidla jak v pevné vazbě, tak i ta brožovaná (pochopitelně s rozdílem v ceně).
Přesně jak píše nb, já koupil za minulého režimu Egypťan sinuhet od Waltariho v brožovaném vydání. Po prvním přečtení se začaly uvolňovat jednotlivé listy, které byly ve hřbetu jen slepené.
Ale myslím, že problém, který nastínil androwski je něco jiného. Konečně i nyní se občas vydávají brožované knihy, kvůli ceně.
Je to možné - já jsem předpokládal, že jde o starší, již rozřezanou (tedy čtenou) knihu. Ty se skutečně skládaly z takové rafinované skládačky slepené jen hřbetem jedné dvojstrany do "obálky" a zbývající dvojklisty zůstaly prakticky volné, jen vložené. Vydávaly se ale i knihy, které byly složeny ze samostatných dvojlistů, případně i jednotlivých listů, vložených do jakési "složky - zpravidla ale v tomto případě šlo o bibliofilské, malonákladové tisky. Netuším, jestli v současnosti podobná nebo obdobná nakladatelská praxe existuje.
Bylo by možná k věci, kdyby byly uvedeny konkrétní údaje ke knize v úvodním dotazu - pak by byla možná nějaká rozumná rada. Takhle je to na úrovni hádání a následné radění jako z kávové ssedliny. Umím si dokonce představit tu hrůzu, svázat nebo dokonce bůhvíjak slepit třeba zmíněný bibliofilský tisk. To už by bylo lepší to spálit v kamnech, aby to zvěrstvo neměl člověk dnes a denně před očima.
Na poslední chvíli jsem zaregistroval zmínku o Moderní revue - proboha, buďte opatrný, tam vycházely samé zajímavé věci a myslím, že nebudu daleko od pravdy, když prohlásím, že by se našlo dost lidí, kteří by vám za původní stav, který vás tak irituje, "utrhali ruce". Nejsem ale žádný odborník na antikvární knihy (odborníků různého druhu nebo na všechno je tady ostatně i tak dost), takže to berte s rezervou a předčasně neplesejte.
Text příspěvku byl upraven 05.05.16 v 01:39
Vložit příspěvek