Čtete? A co čtete, když jsou knihovny zavřené?
Zajímalo by mě vzhledem k omezení a uzavření knihoven a knihkupectví (teda až na eshopy), jak řešíte právě tento problém.
Jestli jste si třeba stihli půjčit a nakoupit před uzavřením. Nebo jestli jste se přiklonili k e-knihám, audio. Neposloucháte čtení v rádiu? :) A tak dále a tak dále...
Prosím o jakékoliv komentáře, nápady, doporučení a inspiraci i pro ostatní, jak to máte vy :) ;)
A pokud čtete, čtete více či méně?
Pár knih z knihovny jsem měla, ale už je mám všechny přečtené. Teď čtu e-knihy a knihy půjčené od mamky a od bratra. Ale stejně se děsím, že mi to do konce karantény nemůže vystačit. Čtu asi o něco více, ale hodně jsem četla i předtím.
Já jsem si vyměnila pár knih z kolegy z práce a některé jsem si stáhla z internetu. Už se ale moc těším až knihovny otevřou abych si mohla vybrat knížky podle své nálady a chuti.
Mám doma tolik knih, že bych musel být odříznutý od veřejných knihoven několik let, abych je přečetl.
Pro inspiraci uvádím část jedné poličky, jak jdou knihy za sebou:
Fowles - Francouzova milenka
Forsyth - Den pro šakala
J. S. Foer - Naprosto osvětleno
R. Gary - Příslib úsvitu
Gončarov - Oblomov
Gordon - Poslední Žid
Golding - Dědicové
Grass - Plechový bubínek
Greene - Náš člověk v Havaně
Greene - Honorární konzul / Doktor Fisher ze Ženevy
Høeg - Cit slečny Smilly pro sníh
Hamsun - Mystérie
Hečko - Červené víno
Heller - Bůh ví
Heller - Něco se stalo
Jefremov - Athéňanka Tháis
Jaroš - Tisíciletá včela
Jelineková - Lačnost
Kertész - Fiasko
Kukučín - Dom v stráni
Kawabata - Tanečnice z Izu...
Kessey - Tak mě někdy napadá
atd. To je asi 1%
Jsem zásoben na dlouhou dobu, ale stejně bych už moc rád navštívil naší městskou knihovnu a to hned ze dvou důvodu: je příjemné a osvěžující prohodit pár vět s lidmi, kteří dělají práci, která je baví. A druhý důvod: rád čtu knihy, které doma nemám. Ty co jsou doma počkají :-)
Já vybrala vše, co jsem měla odloženo - moc toho nebylo, protože čtu pořád a všude. Půjčila jsem si od sestry a mám elektronickou čtečku + poslouchám čtení na pokračování. Předevčírem začalo nové čtení - Paměti Giacoma Casanovy v podání Luďka Munzara.
Doporučuji.
Čtu zásoby, které se mi doma nakupily; jsou to desítky a desítky knih, takže hádám, že by vydržely klidně dalšího půl roku. Zároveň mám doma ještě tři knihy z universitní knihovny, u nichž se mi automaticky prodloužila výpůjčka. Přečetla jsem i dvě tátovy knihy, něco jsem si stáhla z internetu a k tomu poslouchám audioknihy. :) Hlavně se ale dostalo na ty, jejichž četbu jsem odkládala, protože ve veřejné knihovně vždycky bylo něco "lepšího" a lákavějšího než v té mojí.
My stahujeme eknihy zdarma a jinak se vracíme ke klasikám, které jsme precetli jiz tooolikrát…
Mám ještě pár nepřečtených knich doma, něco jsem si koupila z eshopu. A k tomu poslouchám audioknihy, třeba při vaření, uklízení nebo před spaním.
Čtu tak nějak normálně jako předtím. Mám vždy obodbí, kdy čtu více a kdy méně.
Knihy se dají sehnat i v karanténě, vychází i dost novinek, ebooky ve větší míře dřív jako papírová než předtím. Problém jsou knihovny. Ty teď půjčují pouze ebooky. Já byla třeba mile překvapená, že naše knihovna dokupuje i starší ebooky. A taky zvýšila možná počet zápůjček najednou. Problém nastane, pokud nejste na ebooky. A co jste si chtěli koupit, tomu bylo vydání posunuto. Třeba Host posunul, ale vydvatele z albatros media novinky vydávají. Nasenakladatelstvi také dál vydává, přestože jeho největší odbytiště má stále zavřeno.
Já mám doma pár knih. V knihovně jsem byla den předtím, než jí zavřeli. Mrzí mě jenom to, že jsem zapomněla na Pustiny od Kinga :(
Ale doma mám nějaké zásoby. A jak vidím, jsme na tom psychologicky všichni podobně. Teď knihy z knihovny, ty doma počkají. Takže teď je řada na těch, co jsou doma ;)
I když jsem starší ročník, tak před pár lety jsem si překvapivě zvykla na e-knihy. Dokonce jim dávám někdy přednost a to ze dvou důvodů: a) Je mnoho knih na jedno použití a kam s nimi? Do knihovny už po úvaze přidávám jenom ty s trvalou hodnotou. b) některé knihy jdou špatně do ruky, jsou hodně objemné, těžké a mají malá písmenka. E-knihu si mohu upravit a čte se mi lépe, v posteli i ve tmě...Pokud se mi e-kniha opravdu zalíbí, koupím si ji i do knihovny. Při karanténě mám k dispozici obsáhlou knihovnu a vracím se i ke klasikům (V. Neff, Norbert Frýd, Kožík, Irving Stone, Staré řecké báje atd.), doplňuji e-knihami. Nákupem i zdarma-legálně, nabídka je dost velká a překvapivě jsou k dispozici i někteří soudobí autoři.
Mám hromadu svých nepřečtených knih, ze které jsem něco málo konečně přečetla. A rodiče mají zase knihy jiných žánrů, než čtu já, takže si trošku rozšiřuju obzory.
Josh: Proč tak ironicky? Třeba i nějaké tipy čekal. Copak nejsou vždy vítané?
Z tých cca 1500 kníh (nemám všetky v knihotéke) mám prečítaných cca 600-700, takže smrť z absencie písaného slova nehrozí.
Uzavretie knižníc považujem za jedno z najnezmyselnejších karanténnych opatrení. Tých desať ľudí, čo sa tam denne ukázalo, by veľa ohrozenia neprinieslo.
Zostávajú mi už len e-knihy, ktoré nemám až tak v obľube, prípadne knihobúdky, v ktorých je ale zriedkavé nájsť nejaký skvost. Viac času na čítanie v karanténe však oproti bežnému stavu nemám, nečítam viac ako obvykle a preto mi kríza z nedostatku čítania zatiaľ nehrozí.
Adhara: Jsem přihlášená na f stránce "Co čteme" a podle ohlasů je těch, kteří trpí nedostatkem knížek, docela dost. Kdyby se otevřely knihovny, tak myslím, že to bude mnohem víc než 10 lidí a to často ve stísněných, nevětraných prostorách. Také knihy nelze nijak efektivně dezinfikovat....No nevím, já dám přednost e-knihám. Ćlověk si zvykne.
Já jsem si naštěstí za poslední rok a půl neustále kupovala knihy a jen ukládala do knihovny (cca 150 kousků), nečetla jsem je a chodila si pro jiné do knihovny :)):))....já věděla, že na to dojde dřív než v důchodu!!! :)):))
jana14: o tom desinfikování bych si dovolila polemizovat... Co ozónování? To je efektivní dost a pro prostory typu knihovny ideální
reader.007 - už jsem o tom ozonování četla, bylo by to skvělé, ale prý je to moc drahé. Co dodat? Musíme vydržet.
Všechno co dělá stát je "drahé". To je tím, že to neplatí lidé, ale stát a ten na to má (tohle mimochodem není moje myšlenka, ale je tak blbá, že si nedokážu odpustit potěšení ji citovat) :-)
Jo, jo, sociální stát. Co teď dostaneme, to nám "stát" přes nás zpátky vytáhne z peněženek. Ale raději toto než nesociální stát.
Jinak naše město je najednou určitě rádo, že nestihli koupit víc nových tramvají (tam ozon je), v těch starých si lidi otevřou okýnka ;)
Třeba z toho něco ušetří a skončí to v knihovně :O
PS: smutná to knihovna, kde se nesejde víc jak deset lidí :( A to jsme relativně díra a vždy je lidí až až...
U nás do knihovny začali lidi (děti) chodit až když ji předělali v takový jako "klub pro mládež" s rozšířenou otevírací dobou. Zas tam ale nechodím já a raději jsem si zřídila průkazku o město dál.
Chybí mi čtvrtky! Čtvrtky s novinkama! Když jde člověk do knihovny hned na desátou, kdy otvírá!
To i stará babička zapomene na bolest (ráno byla v kaufu, je protáhlá) a pere se s mladýma o nové knihy...ach! Chybí mi ty dny naplněné štěstím!
Jsem už několik let zvyklá na čtečku, i na audioknihy jsem si zvykla, takže karanténa nevadí, Navíc jsem si dvě knížky objednala v e-shopu.
Paradoxně toho přečtu míň, home office mi moc času neušetří, spíš naopak. Řešit některé věci on-line znamenalo naučit se používat nové programy a postupy. A chybí mi čas na čtení v MHD
Já teď spíš poslouchám audioknihu od Tajný deník Karla IV. pak Císař a Císařovna, Císař a synové. Akorád přemýšlím jestli vyšlo něco o Karlu IV. mladším bratrovi Janu Jindřichovi poradíte mne? Děkuji
Vložit příspěvek