Čtete knihy i s přebalem?
Já si ho teda odjakživa při čtení sundávám a teď mě napadlo, že to možná zas tak samozřejmý postup není. Jak to máte vy?
Text příspěvku byl upraven 03.02.13 v 12:33
Přijde mi to naprosto běžný postup v případě, chce-li člověk zachovat obal v co nejlepším stavu. Osahaváním se trochu ojede. Já si ho většinou sundám, někdy mi to ale je jedno a mám pak ojetý obal.
vždy si obal dávam dole. nielen koli tomu aby to nebolo obchytkané a ušpinené ale aj mi to trocha vadí pri manipulacii s knihou (otáčanie stránok, uchytenie knihy a pod), preto vždycky si dávam dole, počas obdobia čítania knižky. nas5 si ho dám až ked celú knižku prečítam, čo je niekedy dva dni niekedy aj týžden, takže...
Sundavam, protoze stejne jako Mako 123123 mi pak vadi pri manipulaci s knizkou. Vetsinou ale pak knihu peclive prebalim do nahradniho papiroveho obalu, protoze jak ji vsude taham s sebou, tak aby desky nebyly odreny nebo otlapkany:)
Ne-e, nenechávám, raději sundávám, párkrát se mi stalo, že mi z něj kniha -samovolně při čtení- vyjela :D
Text příspěvku byl upraven 02.02.13 v 20:15
1) vyberu knihu (většinou podle hodnocení na databazeknih.cz)
2) obstarám si knihu
3) přečtu si info na přebalu
4) sundám přebal
5) dám se do čtení:)
6) po dočtení knihy napíšu krátký komentář na databazeknih.cz
7) poté knihu přebalím a vrátím do knihovny:)
děláte to snad jinak?!:)
Text příspěvku byl upraven 02.02.13 v 21:10
Také sudnávám, přebal pořád někam popojíždí a musela bych být pořád ve střehu, aby se neponičil. A už vůbec knihy s přebalem nepůjčuji. Jednak opět kvůli poničení a také slouží jako připomínka, že kniha lítá někde po světě a měla bych si jí vyžádat zpátky.
Také patřím k většině, která přebal sundává. Když přebal sundám, obalím knížku do obalu z novin, abych ji nezašpinila (přece jen čtu na všech možných místech....).
souhlas přebal určitě sundat,mám rád všechny knihy v prvním vydání takže kdyby se přebal zníčil asi by mě to dost mrzelo
Dělám to nejen proto, aby přebal zůstal zachovalý, ale někdy mi i překáží a padá z knihy. Vždy ho sundavám...
Byly doby, kdy jsem přebal sundával. Udělal jsem s tím však smutnou zkušenost - občas se na něj položila jiná kniha, někdy utrpěl i kurióznější úraz. Pak jsem rezignoval, riskuji sice, že přebal ohmatám, ale většinou to dopadne dobře. Nevadí mi knihy, které vypadají čteně.
Souhlasím s s-readerem. Kniha je od toho, aby se četla. Není to svátost nebeská, takže v mé knihovně se snadno poznají ty knihy, která čtu častěji. Prostě, ty nejohmatanější jsou ty nejlepší. Tedy až na některé výjimky jako obzvlášť krásné výpravné knihy. Ty čtu s velkou opatrností, ale obal nesundávám ani u nich. Především proto, že se mi sundaný obal pravidelně pomačká více než ten nesundaný.
kattyV - jasně, i v mé knihovně existují výjimky, třeba Ecovy Dějiny krásy, Dějiny ošklivosti, Bludiště seznamů - ty mám pečlivě obalené, na svou opatrnost příliš nespoléhám.
Jelikož mám většinou knihy půjčené, tak obal sundavám automaticky, aby se neponičil, ale dělám to i u svých knih, protože pak se kniha lépe drží.
Obaly většinou sundávám, protože se mi už stalo, že se jeden poničil a nechci to zase zopakovat. Jen nesnáším, že kvůli přebalu jsou knihy dražší než bez něj.
Souhlasím s kattyV, že kniha není svátost, je to knížka, u které se předpokládá, že si budete držet v ruce a číst. A musím říct, že nejvíc se mi líbí staré knížky, na kterých je vidět, že je už někdo nejednou četl. Kromě toho - obal je na knížce kromě jiného proto, aby ji chránil.
Čítam všetko aj na prebale, máločo si pamätám :-) Prebal nedávam dole, považujem ho za súčasť knihy ako kožu u človeka. Preto mi nevadí ani ohmataný obal, odkrýva históriu... A aj tak už je teraz málo kníh s prebalom.
Tak jsem asi exot. Obal nesundávám, čtu knihy tak, jak si je koupím nebo třeba půjčím, v ničem mi to nevadí.
Ja teda raz dám obal dole z knihy raz nedám hrá tu rolu či mi sympatický alebo nie. ale vždy dávam dole prebal z knihy keď ju požičiavam takto totiž viem že ju mám a tiež u koho. stalo sa mi totiž že na niektoré knihy som si náhodou spomenula a knihy nikde...komu, kedy som ju požičala som zabudla.
Přebal vždy sundávám. Při čtení mi vadí a také nechci, aby se nějak poškodil.
Vložit příspěvek