Čtete knihy s přebalem?

DISKUZE » O knihách

crazyslunicko
crazyslunicko 04.10.2018 v 10:47

Noční pták - našla jsem pouze návod jak si vyrobit obal knihy, ale nejsem úplně manuálně zručná :D zkusím aliexpress

crazyslunicko
crazyslunicko 04.10.2018 v 10:48

switch.man s tím přebalem máte 100% pravdu. Trochu mě začíná děsit, že má každá druhá knížka označení bestseller. Neříkám, že to na mě nepůsobí a knihu nezakoupím, ale co je moc, to je moc...

Adhara
Adhara 04.10.2018 v 13:31

Pre publikujúceho autora je zas titul s prebalom najvyššou formou knihy. Najhorší je paperback a za ním nasledujú tvrdé neprebalené dosky. :-) Otázne je, nakoľko to tak vnímajú aj čitatelia.

R.E.M.
R.E.M. 04.10.2018 v 13:51

Uživatel svůj příspěvek odstranil.

R.E.M.
R.E.M. 04.10.2018 v 13:58

Adhara: Stejně, také mám ráda a cením si pevné knihy s přebalem, kdy obal knihy je totožný s 1. stranou přebalu.

Text příspěvku byl upraven 04.10.18 v 13:59

Sarah01
Sarah01 04.10.2018 v 14:07

Myslím, že přebal má svůj smysl, spousta desek knih už sice nemá textilní povrch, ale taky nejsou všechny laminované, většina je papírová, to potom vydrží snad ještě míň než ten textil. A některé přebaly bývají krásné, naposled se mi třeba moc líbil u nového vydání Spolku bramborových koláčů. Mimochodem to ošklivé razítko s označením bestseller taky nemám ráda, knihu to vyloženě hyzdí.

Marylaa
Marylaa 04.10.2018 v 16:15

Jako čtenář nehodntím kvalitu knihy podle toho jestli je to paperback nebo pevná vazba s přebalem.

Nočnípták
Nočnípták 05.10.2018 v 23:12

Také nehodnotím kvalitu knih podle toho zda je to pevná vazba nebo paperback, ale raději zařazuji do svojí knihovny ty v pevné vazbě. A mám moc ráda, když mají všitou tu uzoučkou tkaničku jako záložku. Je fajn, že už ji zase spousta nových knih má, jako tomu bylo dřív.
Na rozdíl od Sarah01 - já jsem nadšená z přebalu prvního vydání Spolku bramborových koláčů a to nové vydání se mě moc nelíbí.
A s těma razítkama bestseller - neodrazuje vás to od koupě? Mne tedy spolehlivě ano. A taky vůbec nerozumím tomu, jak může kniha české autorky, která vychází poprvé, mít už tuto nálepku. Kdo rozhodl, že je to bestseller? Když ještě nebyla na žádném žebříčku v prodeji, nebo u čtenářů?

Sarah01
Sarah01 06.10.2018 v 09:30

Já si do knihovny dávám zásadně jen knihy s pevnou vazbou. Paperbacky neboli brožované mám z doby za min. režimu, kdy se titul vydával jen v jednom, ale nedávám si je do knihovny. Samozřejmě, že kvalitu knihy jako takové vazba neovlivňuje. Je tady jen finanční rozdíl a kdo knihu mít chce a nechce moc investovat, volí paperback.
Jinak samozřejmě každý máme jiný vkus, každému se líbí jiná obálka, to je pochopitelné. Razítko bestseller mě od koupě přiznám se odrazuje dost, i když asi 3 s tímto označením v knihovně mám, ale jsou spíš součástí nějaké série, proto jsem si je koupila.

Vrankri
Vrankri 06.06.2024 v 23:25

Ahojky, omlouvám se, že ruším v tuto noční hodinu, ale zajímalo by mě, jestli jsem jediná, které vadí, že pevné desky knih nemají oproti přebalům hezký design/třeba i shodný. Přijde mi, že většina čtenářů přebaly odkládá, aby je během čtení nějak nepoškodili a tak mi přijde škoda, že nemůžu mít stejnou radost z knihy, když ji fyzicky čtu bez přebalu jako když ji pak mám vystavenou v knihovně.

Padla Hvezda
Padla Hvezda 07.06.2024 v 01:15

Já to beru tak, že co je pod přebalem stejně není na 99% času vidět. Je hezké, když je tam nějaký malý detail z obálky, třeba kytka nebo ornament, ale jinak mi to přijde jako škoda tiskařské barvy a nevím jestli by pak ta knížka nebyla ještě dražší...
Třeba jak to dělá dobrovsky, že knížka pod přebalem je úplně stejná jako s ním se mi nelíbí. Přijde mi to takový líný... Ale zase je dobrý, že člověk pak nepozná rozdíl, když ten přebal ztratí. Mám od nich jednu knížku bez přebalu, a dokud jsem neviděla jiné knihy od toho autora, ani by mě nenapadlo, že nemá přebal.

R.E.M.
R.E.M. 13.07.2024 v 10:22

Vrankri - taky se mi líbí, když mají desky knih hezky vypracovaný vzhled. Když je stejná čelní deska s přebalem, aspoň vím, že je to „ta stejná kniha" ať má přebal nebo ne.

Co mi vadí hodně je, když pod přebalem na přední desce knihy chybí název knihy a jméno autora. Boční nápis už to nezachrání.

jaskr
jaskr 14.07.2024 v 22:37

Vezmu to trochu zeširoka a možná to budou neuspořádané myšlenky, vhodné do jiných vláken. Nejsem knižní fetišista :-) a při čtení mě zajímá obsah (proto taky většinou čtu e-knihy) a obal mě může spíš odradit než nalákat - přijde mi, že skutečně zajímavých obalů je minimum. Přebal při čtení sundávám a nechávám v knihovně (několikrát jsem ho zničil, když jsem ho ještě nechával na knížce, kterou jsem sebou vozil na cestě do práce, do školy...), ale nikdy mě nenapadlo řešit, co je na pevných deskách pod ním. Až toto vlákno mě donutilo podívat se na knihy s přebalem a jak vypadá pevná deska :-)
I když v minulosti mohl mít jiný význam, tak přebal jsem vždycky chápal jak variantu, jak dát knize atraktivnější vzhled. Předpokládal jsem, že vytisknout přebal je levnější, než tisk na pevné desky. Pokud se pletu, budu rád, když mě někdo opraví. Případně přidat nějakou novou marktetingovou informaci (bestseller, zfilmováno atd.) na již vydanou kihu (opět levnější, než vydat znovu knihu s upraveným pevným obalem).
Pokud je grafika na obalu i přebalu stejná, tak má přebal možná smysl, pokud je na něm nějaka přidaná informace o autorovi/ději.
Pokud je na přebalu a deskách různá plnohodnotná grafika, moc nevím, co si o tom myslet.
Dál mám knihy, kde je na deskách nějaká jednoduchá variace z přebalu.
Ale nejvíc mi asi vyhovuje např. edice Světová litertura edice lidových novin. Jednoduchý přebal, pod ním černé desky s názvem a autorem na boku.
Je pro mě důležité, aby na pevném obalu byl napsaný autor a název knihy a je mi jedno kde. Vlastně nic víc asi nepotřebuji.
Vychází mi z toho, že až na pár výjimek, je pro mě přebal zajímavý jen kvůli anotaci :-)

Dudasek28
Dudasek28 29.07.2024 v 21:45

NE!!!
Když už ho kniha má tak ho hnedka zahodím (po dočtení ale vrátím)
:-)

veronika4001
veronika4001 05.08.2024 v 12:48

Knihy s přebalem čtu, tato skutečnost přece knihu neznehodnocuje, možná jí přidává hodnotu, protože je to stále přidaný materiál, který se autor rozhodl knize dát. I když mě přebal kolikrát štve, protože mi v rukách zavazí, stále ho na knize mám a nesundávám ho z ní. Někdy má kniha přebal proto, že pod ním je první stránka knihy prázdná. Většinou ale je to tak, že to, co je na první straně knihy, to je i na přebalu. V tomto případě se mi jeví přebal jako zbytečný, ale, a to zdůrazňuji, nikdy nesoudím knihu podle toho, jak fyzicky vypadá. Někdy první stránka mate pohledem a pod nepříliš hezkou vizualizací se skrývá nádherný příběh. Přebal na knize tedy nechávám, i když je potrhaný a různě poškozený, protože knihu jsem s přebalem koupila a přebal k ní patří.

Nermal
Nermal 07.08.2024 v 21:44

Protože knihy čtu jenom doma a netahám je s sebou na cestách, nemusím přebal sundávat a dávám si pozor, abych ho nepotrhal, hlavně když pak hodlám knihu poslat dál. Na dovolenou si když tak beru nějakou brožovanou detektivku, nebo knížku pevnou bez přebalu. Ale nejraději si vychutnávám čtení v klidu doma.

Text příspěvku byl upraven 14.08.24 v 23:19

breweriana
breweriana 12.08.2024 v 21:29

Když vidím razítko "bestseller", tak jdu nejdříve na databázi zjistit, co to je :-) Hodně to odrazuje od koupě, ale i vypůjčení z knihovny, jako by byl člověk blb, který neumí přečíst pár stránek a posoudit, a vybíral knížku jen podle nálepky...
Přebaly nechávám, protože u čtení popíjím kafe, je to bezpečnější.

Verunka4444
Verunka4444 24.08.2024 v 18:00

Přebal si schovám a po přečtení ho znovu nasazuji :)

LittleBoy
LittleBoy 05.11.2024 v 09:29

Knihy s přebalem čtu zásadně bez něho, protože ho tímto ušetřím poškozeni :-)

Vložit příspěvek